in02

Scan QR codes

Leeftijd: 4 – 99 jaar
Prijs: gratis
Download voor iPhone/iPad, Android & Windows
AppStoreavailable_google_playwindowsstore

 

De App

in03

Regelmatig kom ik QR codes om mij heen tegen. Ook op internet is er veel te vinden aan QR codes. Om een QR code te scannen heb je een speciale app nodig. We bespreken de app I-nigma.

Om een QR code te scannen moet ik de volgende stappen nemen:

1. Zorg voor een QR code
Zorg ervoor dat je een QR code hebt om te scannen.

2. Start de app I-nigma
Als je de app i-nigma start moet je er voor zorgen dat de camera niet verstopt zit in de hoes. Deze heb je namelijk nodig om een scan te maken van de QR code. Je ziet een rood vlak. Tussen dit rode vlak moet de QR code zichtbaar zijn. Druk hier kort op.

3. Lees de QR code
Zodra de QR code gelezen is kun je klikken op: “go online”. Je gaat dan naar de website die achter de QR code zit.

4. Bekijk wat er achter zit
Bekijk wat er achter de QR code zit. Dit kan van alles zijn, een filmpje, spel, document, etc.

Tips voor in de Klas

in01

QR codes zijn heel erg leuk om in de klas te gebruiken. Ik merk bij mij dat kinderen zelfstandig de codes kunnen scannen. En er mee kunnen werken. Het enige nadeel is dat ik de internet browser op de tablet/iPad regelmatig leeg moet maken omdat elke QR code in een nieuw venster opent.

Een aantal tips voor in de klas zijn:

  • Download de QR code prentenboeken van Martijn de Winter. Download ze hier.
  • Maak zelf een QR code. Dit doe ik met een online QR code generator. Ga naar de QR code generator.
    Je kunt dan ook je eigen filmpjes/links/spelletjes achter codes zetten.
  • Wat ook leuk is om te doen, is een speurtocht door de school maken met allemaal QR codes. Verdeel de kinderen in groepjes. Elk groepje krijgt een eigen iPad/tablet mee. Overal in de school hangen QR codes. Je bepaald zelf wat er achter een QR code staat. Dit kan dan een luisterboek zijn of een filmpje maar ook een spel wat de kinderen in hun groepje kunnen spelen.

Mijn Mening

in04

De app i-nigma vind ik een prettig app om QR codes mee te scannen. Je hebt geen reclame in de app. En je hoeft maar weinig stappen te zetten om de QR code te scannen. De kinderen kunnen er bij ons vanaf de kleuters al vrij zelfstandig mee scannen.

Wat ik verder merk is dat als ik kinderen met QR codes laat werken ze meer eigenaar worden van hun leerproces. De kinderen kiezen namelijk zelf met welke code ze aan het werk gaan. Natuurlijk heb ik van te voren wel bedacht uit welke kaarten ze kunnen kiezen.

Het enig wat ik als leerkracht wel eens lastig vind is dat als je een QR code scant en je hebt bijvoorbeeld een youtube filmpje dan ga je naar internet en niet naar de youtube app. Dat zou ik nog net iets handiger vinden. Maar zo is het ook al goed!

Deze app werkt echt perfect in de klas. Een aanrader als je wilt gaan werken met QR codes!

 

    Leave a Reply