yum01

Oefen met het schrijven van cijfers

Leeftijd: 3 – 6 jaar
Prijs: € 3,49 12/4 tijdelijke gratis voor iPhone/iPad
Download voor iPhone/iPad
AppStore

 

De App

yum06

In deze app draait het om het oefenen met het schrijven van cijfers. Je kunt in deze app een profiel aanmaken, je gegevens qua voortgang worden dan bewaard. Vervolgens kies je een van de vier figuren:

 • Spin
 • Krab
 • Rups
 • Ijskristal

Met een van deze figuren ga je aan de slag om de cijfers te schrijven.

Eerst krijg je het aantal te zien van het nummer dat je gaat schrijven. Je ziet bijvoorbeeld vijf appels als je de vijf gaat schrijven. Door op de appels te tikken wordt er geteld. Het tellen is, helaas, wel in het Engels. Daarna ga je aan de slag met het schrijven.

yum05

Je mag het cijfer 3x schrijven. Waarbij je de eerste keer helemaal begeleid wordt om niet buiten de lijntjes te schrijven. De vorm van het cijfer is ook nog geheel zichtbaar tijdens het schrijven. De tweede keer dat je het cijfer mag schrijven is de sturing om buiten de lijntjes te schrijven iets meer weg maar de vorm van het cijfer is nog wel zichtbaar. De 3e en laatste keer dat je het cijfer mag gaan schrijven zijn er alleen sterren te zien waar over je heen mag gaan schrijven. Deze verdwijnen zodra je er overheen geschreven hebt.

Als je 3x een cijfer hebt geschreven dan krijg je het volgende cijfer te zien en mag je dat gaan oefenen.

Elk figuurtje wat je kiest heeft een eigen stijl waarin de cijfers geschreven worden. Bij de krab schrijf je bijvoorbeeld in het zand en bij de ijskristal schrijf je in het ijs.

Als je een aantal keer een cijfer geschreven hebt krijg je een minispelletje. Zo kun je bijvoorbeeld een pompoen versieren of een mandala maken.

Als je een profiel hebt aangemaakt wordt ook de voortgang van de leerling bijgehouden. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe vaak je geoefend hebt met een bepaald cijfer. En hoe vaak je het cijfer ‘goed’ schreef. En hoe vaak je buiten de ‘lijnen’ kwam. Op deze manier kun je een voorgang bijhouden.

Tips voor in de Klas

yum04

Deze app is goed in te zetten voor kleuters die cijfers willen leren schrijven. Je kunt deze app prima inzetten tijdens de speel/werktijd. Het is wel verstandig om de app kort te introduceren bij de kinderen. Omdat je voor elke leerling een profiel aan kunt maken, je kunt tot 30 profielen op 1 iPad aanmaken, kunnen kinderen deze oefening individueel doen.

Wat ik wel belangrijk vind is dat ze een gerichte opdracht mee krijgen als ze met deze app aan de slag gaan. Je kunt aan het volgende denken:

 • Schrijven van het cijfer van de week
 • Oefenen van een cijfer welke de leerling zelf graag wil schrijven
 • Oefenen van een cijfer welke de leerling gekozen heeft maar afgesproken heeft met de leerkracht

Bij deze app kun je ook goed een kinderstylus inzetten. Kinderen schrijven dan met een stylus op de iPad. Zo kun je ook nog eens werken aan de pengreep.

Wat leer je van deze App?

yum03

kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken

Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op:

 • Taal voor het uitdrukken of benoemen van: hoeveelheden
 • Taal voor het uitdrukken of benoemen van: getallen en getalnotaties (bijv. met eenheden, tientallen, honderdtallen)

Wat leer je verder van deze app:

 • Je concentreren op een activiteit
 • Schrijven van de cijfers

Mijn Mening

yum02

Ik vind dit een leuke app voor kinderen om mee te oefenen met het schrijven van cijfers! De structuur van hoe een cijfer geschreven moet worden is voor kinderen duidelijk. Ook het feit dat je 3x een cijfer oefent en daarna door gaat naar het volgende cijfer vind ik prima.

Het is voor de leerkracht handig dat je de voorgang per leerling kunt zien. Zo kun je ook zien waar je zelf als leerkracht moet gaan bijsturen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een leerling uitvalt op het schrijven van een bepaald type cijfer. Jij kunt daar dan goed bij ondersteunen.

Het zou een mooie aanvulling zijn wanneer de app in het Nederlands zou gaan tellen. Nu is dat nog in het Engels, ik vind dat opzich niet hinderlijk.

Als je de app eenmaal hebt aangekocht hoef je geen verdere in app aankopen te doen. Ook zit er geen reclame in.

Kortom een prima app om te gebruiken in de klas om cijfers te leren schrijven!

 

 

Leave a Reply