dds01 Speel me Dikkie Dik

Deze app is helaas niet meer beschikbaar in de AppStore

Leeftijd: 3 – 6 jaar

De App

Het is mij meteen duidelijk dat deze app over Dikkie Dik gaat. Er zitten in deze app 10 verschillende activiteiten die je kunt gaan doen. Ik bespreek ze.

Dikkie dik met vraagteken

dds02

Je ziet allemaal stukjes van dieren. En je hoort een geluid van een dier. Maar welk dier hoort er nu bij het geluid? Jij moet nu het juiste dier bij het geluid zoeken. Wanneer je dit goed hebt gedaan zie je het hele dier verschijnen. En krijg je een volgende vraag. Wanneer je het niet goed hebt gedaan mag je nog een keer raden. Net zo lang tot je het juiste dier hebt gevonden.

Dikkie Dik bij het schoolbord

dds03

In dit spel ga je tellen met Dikkie Dik Je ziet in het midden een cijfer, bijvoorbeeld 2. Om het cijfer heen zie je vier plaatjes. Op elk van deze plaatjes zie je verschillende objecten die je kunt tellen. Bijvoorbeeld 1 kaarsje, 3 appels, 2 vlinders en 8 vogels. De opdracht is om nu aan te geven waar je ergens 2 van ziet. Wanneer je het goed doet krijg je een volgende vraag. Wanneer je fout doet hoor je een geluid en mag je het nogmaals proberen.

Puzzelstukje met Dikkie Dik

dds04

In dit spel ga je puzzels maken met Dikkie Dik! Je mag kiezen uit 5 verschillende puzzels. Het is de bedoeling dat je de stukjes op de goede plek in de puzzel legt. Wanner je het stukje op de goede plek legt dan blijft het stukje liggen. Wanneer je het stukje op de verkeerde plek legt dan schiet het terug.

Dikkie Dik met een potlood

Maak een kleurplaat met Dikkie Dik! Kies uit een van de 6 kleurplaten. En ga lekker kleuren. Als je er een foto van maakt kun je je eigen kunstwerk ook nog uitprinten.

Doolhof met Dikkie Dik

dds06
Kies een van de 6 doolhoven en beweeg het bolletje wol naar Dikkie Dik in het doolhof. Dit doe je door je iPhone of iPad te bewegen.

Blauwe plaatje met inkt en Dikkie Dik in de wol

Je ziet een uitsnede van een voorwerp. Nu moet jij uit de rij met voorwerpen kiezen welk voorwerp daar in past. Wanneer je het goed doet hoor je een geluid en krijg je de volgende opdracht. Wanneer je het niet goed doet dan hoor je een geluid en springt het plaatje terug.

Groene afbeelding met roze pootjes

dds08

In dit spel ga je memory spelen. Zoek steeds twee dezelfde kaartjes bij elkaar.

Groen plaatje met zes kleinere plaatjes

dds09

Je ziet 6 verschillende plaatjes. Naast het eerste plaatje staat een pootje. Door op de pootjes te drukken kun je luisteren naar een stukje van het verhaal. Als het stukje is afgelopen dan komt eronder ook een pootje te staan. Door op volgende plaatje te schuiven komen er nieuwe plaatjes tevoorschijn en kun je het juiste plaatje kiezen voor het vervolg. Het verhaaltje heeft in totaal 6 plaatjes.

Donkergroen plaatje met Dikkie Dik

Er schiet een bolletje wol door het spel. Zorg er voor dat het bolletje wol in de opening terecht komt en niet door het gat bij Dikkie Dik. Door op de pootjes te drukken kun je het bolletje wol omhoog spelen.

Door op het muzieknootje in de groene balk te tikken kun je ook nog luisteren naar een lied over Dikkie Dik.

Tips voor in de Klas

dds010

In deze app gaat het steeds om het vinden van plaatjes. Kinderen moeten heel goed kijken welke plaatjes hetzelfde zijn. Een spel dat daar goed bij aansluit is memory. Je kunt natuurlijk zelf memory maken. Kijk in tijdschriften naar plaatjes die hetzelfde zijn. Bijvoorbeeld als je twee dezelfde tijdschriften hebt. Om de kaartjes te maken kun je dit format downloaden.

Het groene spel waarbij je het verhaal van Dikkie Dik af moet maken is een prima spel voor in een kleine kring. Ga met een klein groepje rondom de iPad zitten en luister naar het verhaal. Beweeg met de kinderen de plaatjes en vind samen met de kinderen het volgende plaatje van het verhaal. Stimuleer kinderen om zelf te verwoorden wat er op het plaatje staat voor je op het pootje drukt.

Wat leer je van deze App?

dds07

Als we naar de kerndoelen kijken leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 2
De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren.

Kerndoel 4
De leerlingen leren informatie te achterhalen in informatieve en instructieve teksten, waaronder schema’s, tabellen en digitale bronnen.

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.
Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op:

Taal voor het uitdrukken of benoemen van: figuren

Verder oefenen kinderen met hun concentratie als ze met de app aan het werk zijn. Want je moet je aardig goed kunnen concentreren wil je alle zoekplaatjes tot een goed einde brengen.

Mijn Mening

dds05

Ik vind dit echt een super leuke app van Dikkie Dik. Veel van onze jongste kleuters zijn bekend met Dikkie Dik. De spelletjes die ze in de app kunnen doen zijn dan ook erg leuk en herkenbaar. Ik zie bij de kleuters dat ze heel geconcentreerd bezig zijn met de app. De spelletjes zijn uitdagend en leuk voor kinderen om te doen.

Het spel met de dierengeluiden vinden kinderen erg leuk om te doen. Niet alle dieren zijn helemaal zichtbaar wat het erg uitdagend maakt.

Het spel waarbij je de plaatjes op volgorde moet leggen om een goed verhaal te krijgen is best even lastig. Ik zou dit spel ook altijd in de kleine kring introduceren. Je kunt kinderen dan uitleggen hoe het werkt. En wat er van ze verwacht wordt. Je ziet dan als leerkracht ook goed of kinderen een verhaal af zouden kunnen maken.

De app zit wat mij betreft heel goed in elkaar er is voldoende afwisseling in de spellen. Ook zit er een leereffect in zonder dat dit voor kinderen direct merkbaar is.

De navigatie in de app is heel duidelijk. Kinderen begrijpen snel wat de bedoeling is. Om de app te spelen hoef je geen in app aankopen te doen. Ook is er geen reclame waar je op kunt klikken.

Kortom een leuke app voor Dikkie Dik fans!

 

Leave a Reply