Oefen met het schrijven van letters en figuren

Leeftijd: 4 – 7 jaar
Prijs: € 2,99 20, 21 & 22 november gratis voor iPhone/iPad
Download voor iPhone/iPad
AppStore

 

 

Mijn Mening

Ik vind dit een leuke app voor kinderen om mee te oefenen met het schrijven van letters en figuren! De structuur van hoe een letter geschreven moet worden is voor kinderen duidelijk. Ik vind het ook fijn dat je kunt kiezen uit twee type letters, hoofdletters en kleien letters. Ook het feit dat je 3x een letter of figuur schrijft en daarna door gaat naar de volgende letter/figuur vind ik prima.

Het is voor de leerkracht handig dat je de voorgang per leerling kunt zien. Zo kun je ook zien waar je zelf als leerkracht moet gaan bijsturen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een leerling uitvalt op het schrijven van een bepaald type letter/figuur. Jij kunt daar dan goed bij ondersteunen.

Als je de app eenmaal hebt aangekocht hoef je geen verdere in app aankopen te doen. Ook zit er geen reclame in.

Echt een prima app die je goed kunt gebruiken bij het schrijven van patronen en letters!

De App

In deze app draait het om het oefenen met het schrijven van letters, hoofdletters en kleine letters. Ook kun je figuren oefenen. Je kunt in deze app een profiel aanmaken, je gegevens qua voortgang worden dan bewaard. Vervolgens kies je een van de vier figuren:

 • Spin
 • Krab
 • Rups
 • Ijskristal

Met een van deze figuren ga je aan de slag om de letters of figuren te schrijven.

Eerst doet de app voor welke letter of figuur je gaat schrijven. Vervolgens mag je zelf aan de slag.

Je mag de letter of het figuur 3x schrijven. Waarbij je de eerste keer helemaal begeleid wordt om niet buiten de lijntjes te schrijven. De vorm van de letter of het figuur is ook nog geheel zichtbaar tijdens het schrijven. De tweede keer dat je het figuur of de letter mag schrijven is de sturing om buiten de lijntjes te schrijven iets meer weg maar de vorm van het figuur of de letter is nog wel zichtbaar. De 3e en laatste keer dat je het figuur of de letter mag gaan schrijven zijn er alleen sterren te zien waar over je heen mag gaan schrijven. Deze verdwijnen zodra je er overheen geschreven hebt.

Als je 3x een letter of figuur hebt geschreven dan krijg je het volgende figuur of de letter te zien en mag je dat gaan oefenen.

Elk figuurtje wat je kiest heeft een eigen stijl waarin de letter of figuur geschreven worden. Bij de krab schrijf je bijvoorbeeld in het zand en bij de ijskristal schrijf je in het ijs.

Als je een aantal keer een letter of figuur geschreven hebt krijg je een minispelletje. Zo kun je bijvoorbeeld een pompoen versieren of een mandala maken.

Als je een profiel hebt aangemaakt wordt ook de voortgang van de leerling bijgehouden. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe vaak je geoefend hebt met een bepaald cijfer. En hoe vaak je het cijfer ‘goed’ schreef. En hoe vaak je buiten de ‘lijnen’ kwam. Op deze manier kun je een voorgang bijhouden.

Tips voor in de klas

Deze app is goed in te zetten voor kleuters voor het voorbereidend schrijven doordat er vormen in zitten. Ook voor kleuter die letters willen leren schrijven is dit een prima app. Je kunt deze app prima inzetten tijdens de speel/werktijd. Het is wel verstandig om de app kort te introduceren bij de kinderen. Omdat je voor elke leerling een profiel aan kunt maken, je kunt tot 30 profielen op 1 iPad aanmaken, kunnen kinderen deze oefening individueel doen.

Wat ik wel belangrijk vind is dat ze een gerichte opdracht mee krijgen als ze met deze app aan de slag gaan. Je kunt aan het volgende denken:

 • Schrijven van het letter van de week
 • Oefenen van een letter welke de leerling zelf graag wil schrijven
 • Oefenen van een letter welke de leerling gekozen heeft maar afgesproken heeft met de leerkracht

Je kunt er ook voor kiezen om kinderen bepaalde vormen te laten schrijven. Ook hier is het belangrijk dat kinderen een gerichte opdracht mee krijgen als ze met de app aan de slag gaan. Je kunt aan het volgende denken:

 • Schrijven van het figuur van de week
 • Oefenen van een figuur welke de leerling zelf graag wil schrijven
 • Oefenen van een figuur welke de leerling gekozen heeft maar afgesproken heeft met de leerkracht

Bij deze app kun je ook goed een kinderstylus inzetten. Kinderen schrijven dan met een stylus op de iPad. Zo kun je ook nog eens werken aan de pengreep.

Apps die hier op lijken en die je ook kunt gebruiken

Letterschool

Een app om mee te oefenen met het schrijven van letters en cijfers! Lees er meer over.

 

 

 

Yum Yum Numbers

App om te leren de nummers/cijfers te schrijven. Lees er alles over.

 

 

 

Wat leer je van deze App?

Kerndoel 8
Leerlingen besteden aandacht aan het schrijven met een leesbaar handschrift.

Wat leer je verder van deze app:

 • Je concentreren op een activiteit
 • Schrijven van de letters
 • Schrijven van patronen

 

Leave a Reply