woords02

Leeftijd: 4 – oneindig
Prijs: € gratis
Download voor iPad
AppStore
Koop de Osmo

Lees meer over de Osmo

De App

woords03

Als ik de verpakking van Osmo Words zie, waarin allemaal letters zitten, heb ik al meteen een idee wat ik hier mee kan gaan doen! Ik installeer de Osmo op mijn iPad en de bijbehorende app en ga aan de slag met de letters.

Als ik de app start kan ik kiezen uit drie dingen:

 • Play: Start een nieuw spel
 • Junior: Spel voor startende lezers
 • Library: Extra content

Als ik op Play druk kan ik beginnen met een spel. Hierbij mag ik eerst kiezen of ik het alleen speel of tegen iemand die ik ken. Als ik alleen speel zie ik een afbeelding en moet ik de juiste letters van het woord in de juiste volgorde neerleggen. Voor elk juist gelegd woord krijg ik punten. Als ik het tegen iemand speel. Dan moeten we beide de woorden op de juiste manier leggen. Voor elk juist gelegd woord krijg je dan punten. De genen met de meeste punten wint het spel. Fouten maken mag ook maar niet meer dan 10. Je kunt de moeilijkheidsgraad voor beide spellen instellen. Ook kun je instellen met welke libary je wilt spelen, dit stelt jou als leerkracht/ouder in staat om mijn eigen spel te maken.
Het maakt bij dit spel niet uit of de letters blauw of rood zijn.

Als je voor Junior kiest speel je een spel voor startende lezers. Je ziet een afbeelding. En er onder staat geschreven wat deze afbeelding precies is. Alleen ontbreekt er een letter. Jij moet nu de juiste letter neerleggen.

Het leuke is bij deze app dat je ook zelf je eigen woorden en plaatjes kunt toevoegen aan dit spel. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag met thema woorden. Of met spelling!

Tips voor in de Klas

woords04

Zet de woorden die bij dat thema passen eens in de app.

Een ander idee is om kinderen eens de beginklank van woorden aan te laten geven. Of juiste de eindklank.

Voor hogere groepen biedt de Osmo Words ook genoeg uitdaging je kunt bijvoorbeeld je eigen woorden van spelling er aan toevoegen. En kinderen zo laten oefenen met een bepaalde categorie.

Wat leer je van deze App?

woords06

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 10
De leerlingen leren bij de doelen onder ‘mondeling taalonderwijs’ en ‘schriftelijk taalonderwijs’ strategieën te herkennen, te verwoorden, te gebruiken en te beoordelen.

Kerndoel 11
De leerlingen leren een aantal taalkundige principes en regels. Zij kunnen in een zin het onderwerp, het werkwoordelijk gezegde en delen van dat gezegde onderscheiden.

Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op:

 • ontwikkeling fonemisch bewustzijn
 • herkennen van beginrijm in langgerekte woorden
 • herkennen van beginrijm in gewoon uitgesproken woorden
 • toepassen van beginrijm
 • klinker in een woord isoleren
 • auditieve analyse op klankniveau
 • auditieve synthese op klankniveau
 • letters kunnen benoemen
 • spellen van klankzuivere woorden op basis van de elementaire spelhandeling

Mijn Mening

woords07

Wat een geweldige app zeg! Dit maakt de Osmo echt helemaal compleet. Je kunt met deze app echt heel veel kanten op. Het is wel belangrijk om de woorden die je wilt gebruiken aan te passen want bij de start van de app is alles in het Engels. Maar dit is niet zo moeilijk. Je kunt je eigen woorden en plaatjes toevoegen.

De navigatie van de app en het materiaal werkt eenvoudig en kinderen zijn er snel vertrouwd mee.

Ik zeg aanrader!

Leave a Reply