woordwijs01

Een sprekende letterdoos

Leeftijd: 4 – 12 jaar
Prijs: € 1,99
Download voor iPhone/iPad
AppStore

 

 

Mijn Mening

woordwijs05

Kinderen vinden het erg leuk om met deze app te werken. Ik vind ook dat de app veel mogelijkheden bied om in de klas, en niet alleen bij de kleuters, te gebruiken. Deze app is een mooie aanvulling op de bestaande lettermaterialen.

Wat ik leuk vind om te merken is dat je bij het spellingsonderdeel meteen weet of je goed zit.  De klank wordt direct uitgesproken. Ook het stukje van het woord wat er dan al staat wordt meteen meegenomen. Erg handig!

Klinkers en medeklinkers kun je ook een andere kleur geven. Voor sommige kinderen kan dit heel handig zijn.

Ik vind het jammer dat de klanken zoals au, eu, ee, aa en ie en niet inzitten. Je kunt ze natuurlijk wel zelf maken. Maar het is voor kleuters herkenbaarder als ze er al inzitten als klank.

Ik vind de app erg gebruiksvriendelijk ondanks de vele mogelijkheden en opties die je kunt aan of uitzetten in deze app. Er zit geen reclame in de app en ook geen in app aankopen. Wat ik erg prettig vind.

Deze app mag niet ontbreken op de iPads bij de kleuters!

De App

woordwijs02

Zodra je de app ziet zie je meteen dat het over letters gaat. Je kunt nu kiezen uit twee verschillende opties:

 • Letterdoos
 • Spellingtest

Deze twee opties zal ik toelichten.

Letterdoos

Als je voor de optie letterdoos kiest zie je alle letters van het alfabet. Wat je nu kunt doen is letters van de letterdoos naar het scherm slepen. Elke letter die je sleept/oppakt wordt meteen uitgesproken. Ook worden de letters die je ervoor al naar het scherm hebt gesleept uitgesproken. Je kunt er bij opties voor kiezen om de letters fonemisch uit te laten spreken. De a niet als aaa en de b niet als bee maar als bu. Dit is prettig want op deze manier kunnen kinderen woorden leggen.

Je kunt ook zinnen maken. Als je een zin gemaakt hebt druk je op het icoontje links boven met het gezichtje met de tekstballon. Nu wordt je zin uitgesproken.

Alle letters van het bord halen kan natuurlijk ook. Hiervoor druk je op de bezem rechts bovenin.

Spellingtest

Bij spellingtest kun je kiezen voor verschillende spellinglijsten. Elke lijst bevat 10 woorden. Ook kun je je eigen lijsten in de app invoegen met eigen woorden.
Je kiest een lijst en hoort een woord, bijvoorbeeld kip. Dit woord moet je vervolgens na typen in de app met de letters. Al het goed is wat je gedaan hebt krijg je dit ook meteen te zien.Deze app bied ook de mogelijkheid om gebruikers aan te maken. Op deze manier kunnen meerdere kinderen met de app werken. En kunnen de resultaten van elkaar gescheiden worden. Deze resultaten kun je in de app bekijken. Maar je kunt ze bijvoorbeeld ook emailen.Tips voor in de klas

Tips voor in de Klas

woordwijs03

Deze app biedt heel veel mogelijkheden voor in de klas. Voor kleuters zou je bijvoorbeeld het volgende kunnen doen. Bij elk thema zijn er wel woordkaarten te vinden. Met een plaatje en daarbij het woord. Laat kinderen eens de woorden van de woordkaarten na typen in deze app. Weten ze nu wat er geschreven wordt? Op deze manier ontdekken kleuters de letters/klanken spelenderwijs. Kleuters vinden dit echt heel erg leuk om te doen!

Wat hierbij wel heel belangrijk is, is dat je de app als leerkracht bij de kinderen introduceert. Het is belangrijk dat je dit samen met hen doet. Op deze manier begrijpen de kinderen beter hoe de app werkt. En haal je er meer leerrendement uit.

Speciaal voor de lente maakte ik woordkaarten over bloemen. Geef kinderen deze woordkaarten en laat ze de woorden in de app Woordwijs na leggen. Horen ze welke woorden er staan? Download de woordkaarten met bloemen.

Speciaal hoor de herfst maakte ik woordkaarten over de herfst. Geef kinderen deze woordkaarten en laat ze de woorden in de app Woordwijs na leggen. Horen ze welke woorden er staan? Download de woordkaarten met herfstwoorden.

Ook voor de herfst maakte ik een herfstmemory. Maar dit is geen gewone memory! Je moet het plaatje bij het woord vinden. Het spel speel je als volgt spelen. Leg alle kaartjes open neer. Pak een kaartje met een woord. Leg dit woord in woordwijs. Zoek nu het plaatje met de afbeelding erbij.
Je kunt deze herfstmemory ook op een andere manier spelen. Leg alle kaartjes op tafel met de afbeelding/woorden naar beneden. Je moet nu het plaatje bij het woord vinden. Als je een woord vindt leg je dit woord eerst in de app woordwijs. Zo weet je precies wat er staat. Op deze manier zoek je de paren bij elkaar. Download de memorykaarten.

Voor kinderen in de midden en bovenbouw zou je bijvoorbeeld spellingwoorden uit de methode kunnen invoeren als eigen lijst. Op deze manier kunnen kinderen eens op een andere manier oefenen met de spellingwoorden. Voor elk kind zou je ook een eigen account aan kunnen maken zodat je als leerkracht kunt zien hoe de kinderen dit gedaan hebben.

Wat leer je van deze App?

woordwijs04

Als je naar de kerndoelen kijkt dan leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 10
De leerlingen leren bij de doelen onder ‘mondeling taalonderwijs’ en ‘schriftelijk taalonderwijs’ strategieën te herkennen, te verwoorden, te gebruiken en te beoordelen.

Kerndoel 11
De leerlingen leren een aantal taalkundige principes en regels. Zij kunnen in een zin het onderwerp, het werkwoordelijk gezegde en delen van dat gezegde onderscheiden.

Met als belangrijkste tussendoelen:

 • Ontwikkeling fonemisch bewustzijn
 • Klinker in een woord isoleren
 • Auditieve analyse op klankniveau
 • Spellen van klankzuiveren woorden

Verder leren kinderen van deze app:

 • Ontwikkelen van plezier in het spelen met letters
 • Zich concentreren op een activiteit

 

 

 

69 Comments

 1. coby
  29 maart 2015

  heel graag loot ik mee

  Reply
 2. Monique
  29 maart 2015

  Niet goed gelezen :), hier nogmaals mijn reactie. Leuke actie! Wij hebben sinds kort Ipads in de groep en wil me daar meer in gaan verdiepen. En natuurlijk ook meer mee gaan werken.

  Reply
 3. Marloes Scholten
  29 maart 2015

  Geweldig deze app. Ik heb hem gezien tijdens een workshop apps voor kleuters. Deze zou geweldig zijn voor mijn groep.

  Reply
 4. jojanneke
  29 maart 2015

  Klinkt als een erg leuke app! Voor groep 1 om spelenderwijs met letters kennis te maken en voor groep 2 om mee aan de slag te gaan. Erg leuk 🙂
  Dit wil ik wel winnen

  Reply
 5. Ellen Hoo
  29 maart 2015

  Wat zou ik deze app graag winnen!! De eerste woorden die ik mijn kleuters dan laat horen, zijn: j-u-f i-s b-l-ij!!!!!

  Reply
 6. Phia Terlien
  29 maart 2015

  Lijkt me een goede aanvulling bij onderbouwd en Arie de Letterkanarie. Ik zie al vele mogelijkheden voor me. Met een kabeltje kan hij ook op ons smartbord, zo kan de hele klas meegenieten. Zou hem dus graag winnen

  Reply
 7. Marjan
  29 maart 2015

  Geweldige app! Daar doe je mij en mijn kleuters veel plezier mee!

  Reply
 8. Esther
  29 maart 2015

  In de h-oo-p dat dit geen 1 april g-r-a-p is: jaaaa die zou ik g-r-aa-g winnen!

  Reply
 9. Janet
  29 maart 2015

  de iPad staat bij ons wekelijks op de weektaak. Wat genieten de kinderen hier van. Elke week staat een bepaalde app met opdracht centraal. De sprekende letterdoos is een mooie aanvulling op de apps die ik al heb. Sluit mooi aan bij de doelen van Onderbouwd voor de komende periode.

  Reply
 10. Denise
  29 maart 2015

  Graag!!

  Loop nu mijn eindstage en dit zou een verrijking zijn voor mijn kleuters die al een kleine stap hebben genomen naar het lezen.

  Reply
 11. Leonie
  29 maart 2015

  Ik zou super graag die app winnen voor een meisje uit mijn klas, die volgende week een Ipad krijgt om beter begeleid kan worden, en daardoor bij ons op school kan blijven!!

  Reply
 12. Heline
  29 maart 2015

  Deze app kunnen we heel goed op school gebruiken!

  Reply
 13. Joyce
  29 maart 2015

  Altijd welkom!!

  Reply
 14. Sanne Theuns
  29 maart 2015

  Klinkt heel gaaf!! Heel fijn dat de letters worden uitgesproken en kinderen ook meteen horen wat ze ‘geschreven’ hebben. Ze vinden het bij mij in de klas heel leuk om te schrijven en komen dan vragen wat ze nu eigenlijk geschreven hebben. Met deze app horen ze het meteen.

  Reply
  • Astrid Labots
   1 april 2015

   Hi! Ik wil ook graag meedingen naar deze mooie app. Onze kleutergroep heeft sinds een week (!!) een digibord en wat zou het leuk zijn als we dit kinnen gebruiken 🙂

   Reply
 15. Doortje
  29 maart 2015

  Graag! Sinds kort Ipads op school! Leuke app om te leren met letters en woorden en fijn dat het bij kerndoelen aansluit! 🙂

  Reply
 16. Anita
  29 maart 2015

  Deze app zou heel goed van pas komen… Loot ook graag mee!

  Reply
 17. Marleen
  29 maart 2015

  WAt zouden wij deze app goed kunnen gebruiken! Zowel voor groep 2 als groep 1 zou dit een fantastische app vinden!

  Reply
 18. Marike
  29 maart 2015

  Oe, heel erg graag zeg! Wij willen zo graag verantwoorde apps op onze ipads op school!

  Reply
 19. Gabrielle Schaap
  29 maart 2015

  wow wat een gave app… Kunnen we goed gebruiken voor onze kleuters ! En ik bruis van de ideeen voor de kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong!

  Reply
 20. Sytske
  29 maart 2015

  Echt een app die gaat werken. Meteen de letters horen. De kleuters zullen hun oren bijna niet kunnen geloven denk ik. Ben benieuwd naar hun verwonderde blikken de eerste keer

  Reply
 21. Emmie Woudstra
  29 maart 2015

  deze zou ik graag willen toevoegen aan mijn kleuterapps!

  Reply
 22. Leonie
  29 maart 2015

  Leuke app! Momenteel bezig met het samenstellen van een beleidsplan voor gebruik van iPads. Bijna rond. Kunnen we goed gebruiken

  Reply
 23. Christel
  29 maart 2015

  Heel graag zou ik deze app willen winnen. Ik heb wel een aantal kleuters die hier heel goed mee aan de gang zouden willen/kunnen gaan!

  Reply
 24. Ellynoor
  29 maart 2015

  Top app voor in de kleutergroep Ben iPad systeem aan het opzetten en deze app mag eigenlijk niet ontbreken!

  Reply
 25. Linda
  29 maart 2015

  Ik doe mee! Voor de klas en mijn vierjarige thuis!

  Reply
 26. Paula
  29 maart 2015

  Ik hoop op korte termijn een Ipad te krijgen voor de kids in mijn klas. Deze app lijkt me een super aanvulling voor het taalonderwijs in mijn groep. Zowel visuele als auditieve ondersteuning is zeker voor mijn kinderen met een meervoudige beperking een meerwaarde!

  Reply
 27. Maaike
  29 maart 2015

  Als VVE school zeer welkom!!

  Reply
 28. Ariska
  29 maart 2015

  Dat is nog eens handig! Leuk voor op het digibord maar ook op de ipad inderdaad! 😀

  Reply
 29. Noortje
  29 maart 2015

  Ha, dacht ook : vast 1 april grap! Toch ding ik graag mee. We hebben sinds kort i-pads voor de kleuters. Deze app is een mooie aanvulling

  Reply
 30. Joukje
  29 maart 2015

  Wij hebben net vorige week twee Ipads gekregen, maar er zitten nog helemaal geen apps op. Deze gave app lijkt mij een hele goede stimulans en aanvulling voor onze voornamelijk buitenlandse kinderen. Had deze app al voorbij zien komen toen we nog geen Ipads hadden en was direct enthousiast. Zou hem heel graag winnen.

  Reply
 31. Maureen van os
  30 maart 2015

  deze week beginnen we met iPads op school dus ook deze app willen we er wel bij hebben!

  Reply
 32. Heidi v Boxtel
  30 maart 2015

  Wat heb je leuke winacties! Ik loot graag mee!

  Reply
 33. marieke
  30 maart 2015

  ik loot graag mee. Er is een meisje in mijn klas die anderhalf jaar in Nederland is en veel moeite heeft met het leren van de klanken. gr Marieke

  Reply
 34. Ingrid
  30 maart 2015

  In mijn groep zijn nu steeds meer ontdekkende lezers, deze app zullen ze prachtig vinden! Succes met de actie !

  Reply
 35. Ada Deelen
  30 maart 2015

  Geweldig voor mijn Rotterdamse kleuters. Ik word er hebberig van! Geweldig!!

  Reply
 36. Ineke
  30 maart 2015

  Dat lijkt me een geweldige app voor al die leergierige kleuters!

  Reply
 37. Els
  30 maart 2015

  Wat een superleuke app! Dit zouden mijn kleuters echt geweldig vinden.

  Reply
 38. katinka
  30 maart 2015

  Er zijn enorm veel activiteiten en materialen die al vele jaren functioneel en aantrekkelijk zijn voor kleuters. Materialen die 25 jaar geleden leuk waren en nu anno 2015 nog steeds. Stempelen van woordjes is leuk, maar niet echt meer van deze tijd. Deze app is een mooie eigentijdse aanvulling. Zeker doordat de letter ook benoemd wordt. Het grote voordeel t.a.v. bestaande computerprogramma’s is dat de kinderen ook daadwerkelijk de letter moeten slepen.
  Een app die op mijn verlanglijstje komt te staan.

  Reply
 39. Tanja Steenbeek
  30 maart 2015

  Ik weet zeker dat de kleuters uit mijn groep enorm zouden worden uitgedaagd om met deze app aan de gang te gaan. Naast het plezier biedt het ook veel onderwijsmogelijkheden. Ik zou een gat in de lucht springen eanneer ik deze app van de week voor mijn kids zou winnen! !

  Reply
 40. Meike
  30 maart 2015

  Zou geweldig zijn voor mijn onlangs gestarte praktijk! Zo kan ik op speelse wijze oefenen met kinderen met lees en spellingproblemen!

  Reply
 41. henny coppens dankers
  30 maart 2015

  Wat weer een ontzettend mooie en leerzame app. Die willen wij wel op de I pad op school……

  Reply
 42. Ria
  30 maart 2015

  Dit is een geweldige app! De stem zegt wat het kind heeft ingetoetst. Handig te gebruiken met woordkaarten, ook van KleutersDigitaal, maar ook met lotto’s.

  Reply
 43. linda verbraak
  30 maart 2015

  Wat een goed bedachte app is dit. De kinderen in mijn kleutergroep die al met lezen bezig zijn zullen deze app helemaal geweldig vinden. Laat het geen 1aprilgrap zijn maar werkelijkheid. Jippie hoe blij kun je zijn met een app. Heeeeel blij!

  Reply
 44. Anne Gosselink
  30 maart 2015

  Ziet er goed uit. Zie er de kinderen wel met plezier mee aan de gang gaan. Dus ik loot graag mee.

  Reply
 45. Nancy
  31 maart 2015

  Wiiiiijjjjjj willen hem heel graag winnen. Mijn jongste ( net 6) kan dat goed gebruiken. Extra oefenen op deze leeftijd is belangrijk.
  Groetjessss Nancy

  Reply
 46. Katja Van Hees
  1 april 2015

  Waawww!!! Kei knap gemaakt! Mijn kleuters zouden dit geweldig vinden! Groetjes Katja

  Reply
 47. Nele
  1 april 2015

  ziet er heel fijn en interessant uit om tijdens mijn stage te gebruiken!

  Reply
 48. Stephanie
  1 april 2015

  Ik zou deze super graag winnen! Ik geef zorg aan meertalige kinderen dus zou super zijn!!

  Reply
 49. Jolien
  1 april 2015

  amai superleuke wedstrijd!
  Ik lees altijd je tips over apps op deze website, handig dat ze op Facebook komen om dan door te klikken. We hebben een grote tablet op school en zijn altijd op zoek naar nieuwe, leuke spelletjes en apps! Een zoals deze mag niet ontbreken voor onze 3de kleuterklassers! Fijn initiatief!

  Reply
 50. Ilona van der Zwart
  1 april 2015

  Graag voor mijn dochte Nikki die in groep 1 al geintrigeerd is door de letters.

  Reply
 51. Annemarie
  1 april 2015

  ik loot graag mee, lijkt me erg leuk om te gebruiken in de klas. Bedankt voor de tips en reviews die je schrijft!

  Reply
 52. aannemiek wolting
  1 april 2015

  Deze app past perfect binnen mijn onderzoek waarin ik werken vanuit de app combineer met concreet werken 🙂

  Reply
 53. leonie
  1 april 2015

  Wauw wat een super leuke app!! aik zou deze graag willen winnen, daar wij regelmatig ondersteuning bieden bij het leren lezen op de BSO! we hebben nu veel kleuters op de bso en wat is zou het fijn zinn dat ze op de bso verder kunnen gaan met leren door middel van deze leuke app!!!!!

  Groetjes Leonie

  Reply
 54. Jacqueline
  1 april 2015

  Goede, uitnodigende beschrijving! Lijkt me een goede aanvulling deze app, in te zetten voor alle niveaus in mijn groep, en dat loopt nogal uiteen!
  Ik loot dus graag mee.

  Reply
 55. Susanne
  1 april 2015

  Graag, hier drie jongste kleuters die al ver zijn met letters!

  Reply
 56. Petra
  1 april 2015

  Super leuke app, daar kunnen de kids in mijn kleutergroepje veel van leren!! Ik zou m heel graag winnen!

  Reply
 57. Christine
  1 april 2015

  Goede educatieve App!

  Reply
 58. Ilse
  1 april 2015

  Ja, ik doe graag mee om onze kleuters hiermee spelenderwijs met de letters te laten oefenen. Lijkt mij geweldig. Dus….. Heel graag!!

  Reply
 59. Joryl
  1 april 2015

  Zou top zijn deze app te krijgen. We hebben sinds kort Ipads in de klas en zo’n mooie app als deze is zeer welkom uiteraard 🙂

  Reply
 60. Lucy
  1 april 2015

  ziet er echt leuk uit. Ik doe graag mee met het verloten van de app.

  Reply
 61. Ingrid
  1 april 2015

  dat is echt een super app.
  Ik loot graag mee voor de kids in mijn klas

  Reply
 62. Feikje
  1 april 2015

  De app ziet er prachtig uit! Ik heb vaak mijn eigen i pad mee, omdat we op school er helaas nog geen hebben. Daarom zou het super zijn als ik deze app zou winnen.

  Reply
 63. Corinne
  1 april 2015

  Een mooie app voor mijn sbo kleuters!! Ze zouden hier heel blij mee zijn. Leren gaat vaak al moeizaam maar de Ipad werkt erg motiverend. Altijd dus op zoek naar goede educatieve apps!

  Reply
 64. Marieke Bleeker
  1 april 2015

  Leuk zo’n app voor mijn kleuters! Volgende week krijgen we onze eerste I-pad in de klas, deze app zouden we goed kunnen gebruiken!

  Reply
 65. Jeannet
  1 april 2015

  Lijkt mij geweldig voor mijn kleutergroep.

  Reply
 66. Gerda Kool
  1 april 2015

  Ik doe graag mee aan deze actie. Er zijn veel kleuters in mijn groep die er enthousiat mee aan het werk gaan!!!

  Reply
 67. Danielle
  1 april 2015

  Wij gaan komende maand voor het eerst starten met Ipads in de klas. Zou super zijn als deze app er op kan!
  Ik loot graag mee voor mijn kleuters.

  Reply
 68. Danielle
  1 april 2015

  Ik loot graag mee voor mijn kleuters!

  Reply

Leave a Reply