tl01

Wijs de schildpad de juiste route

Leeftijd: 4 – 10 jaar
Prijs: € 2,29
Download voor iPhone/iPad
AppStore

De App

Direct als je de app start dan kun je kiezen uit twee niveaus makkelijk of moeilijk. Tussen de twee niveaus zit in deze app wel degelijk een verschil in spel. Bij beide spellen is het zo dat er een overzicht is welke levels je al gehaald hebt. We zullen beide niveaus bespreken.

Easy Turtles


Het makkelijke niveau Bij het makkelijkste niveau moet je de pijlen die je rechts ziet in je scherm naar de tegels slepen. Je kunt als je een foutje hebt gemaakt gewoon een andere pijl op de tegel slepen. Als je denkt de goede route te hebben druk op links onder op het schildpadje. De route wordt dan gelopen. Als je het goed doet mag je door naar het volgende level. De opdrachten in niveau easy worden steeds moeilijker naarmate het level oploopt. Wat nieuw is in deze tweede versie van turtle logic is dat er een mier, dit kun je instellen, kan komen die kaartjes weg haalt. Dit gebeurt wanneer je niet snel genoeg bent met het neerleggen van de pijlen. Door op de mier te tikken gaat ie weg en kan ie geen kaartjes weghalen.

Hard Turtles


Het moeilijke niveau Bij het moeilijke niveau moet je de pijlen niet op de route slepen maar in het moeilijkste niveau moet je de pijlen niet op de route slepen maar je moet een route er onder maken. Als je denkt de goede route te hebben druk je links onder op het schildpadje en dan wordt de route gelopen. Als je deze goed hebt gedaan mag je door naar het volgende level. De opdrachten worden steeds moeilijker en er komen steeds meer verschillende schildpadjes bij in de route.

Easy Boms


Bij het makkelijke niveau moet je de pijlen die je rechts zien in het scherm naar de tegels slepen. Als je een foutje hebt gemaakt kun je natuurlijk gewoon een andere pijl erop slepen. Echter is er een moeilijkheid er liggen bommen op de route! De schildpad moet er overheen springen. Hier heb je een speciaal icoontje voor als je dit in de route sleept springt de schildpad er overheen. Je kunt er voor kiezen de mier weer rond te laten lopen. De mier kan er weer voor zorgen dat er pijlen weg worden gehaald. Als je op de mier tikt dan stopt ie met z’n acties.

Wanneer je denkt dat de route klopt tik je op de schildpad en gaat de schildpad de route lopen. Als je het goed gedaan hebt mag je door naar het volgende level. De opdrachten van niveau easy worden steeds moeilijker naarmate je verder komt.

Hard Boms


Bij het moeilijke niveau moet je de pijlen niet op de route slepen maar in een reeks er onder. Je moet dus zelf goed nadenken hoe de pijlen moeten staan. Ook kun je onderweg weer bommen tegen komen. Om hier overheen te komen moet je een speciaal icoontje gebruiken. De schildpad kan dan over de bom heen springen. Als je de opdracht goed hebt gemaakt mag je door naar het volgend level. De opdrachten worden naarmate je verder komt steeds moeilijker.

Tips voor in de klas

Dit is een app die je in meerdere klassen kunt inzetten. Je kunt dit al bij de kleuters doen. Maar ook in groep 3 – 5 zullen ze deze app bijzonder boeiend vinden. Door kinderen in tweetallen met de app te laten werken merk ik in mijn klas dat ze tot veel meer inzicht komen. Een leerling kwam zelfs tot de conclusie dat ze samen sowieso verder kwamen.

Het is zeker in de lagere groepen aan te raden om de app van te voren een keer samen te doen. Bijvoorbeeld door de iPad aan te sluiten op het digibord. Zo zien alle kinderen hoe de app werkt. En hoe je er mee kan werken.

Wat leer je van deze app?

Van deze app kunnen kinderen ontzettend veel leren! Jammer genoeg is is Nederland het programmeren geen onderdeel van de kerndoelen. Wat kun je van deze app allemaal leren:

  • Programmeren van de schildpad
  • Ruimtelijk inzicht: welke stappen moet ik ingeven zodat het schildpadje op die plek precies doet wat ik wil
  • Vooruit denken: wat is de volgende stap die mijn schildpad moet zetten?
  • Concentreren
  • Samenwerken als je de opdracht twee aan twee laat uitvoeren

Mijn Mening

Ik vind dit een hele gave app om mee te werken in de klas. De app werkt eenvoudig. En kan op meerdere niveaus worden ingezet. Het makkelijke niveau kan prima door kleuters worden gedaan. En het moeilijke niveau spreekt weer aan vanaf groep 3. Je ziet kinderen er echt hard mee aan het werk gaan. En ook samen actief naar oplossingen zoeken. Soms gaan ze even op een bepaalde manier staan om zich voor te stellen welke kant de schildpad op moet gaan.

De levels met de bommen hebben wel een leuke toegevoegde waarde. Ik merk dat kinderen het spannend vinden dat er bommen zijn waar ze rekening mee moeten houden.

De mier, die voor een beetje druk zorg, kun je zelf aan of uit zetten. Dat vind ik erg prettig. Met name voor jonge kinderen die het spel net beginnen te spelen geeft dit extra druk.

De kleuren en vormgeving van de app spreekt ook erg aan bij kinderen. Het is prettig dat er geen in app aankopen zijn vanuit de app. En dat je geen reclame hebt als je de app eenmaal hebt gekocht.

Een leuke app om de beginselen van programmeren onder de knie te krijgen!

Leave a Reply