Speel, leer en luister met Boer Boris

Deze app is helaas niet meer beschikbaar in de AppStore

Leeftijd: 3 – 7 jaar

Mijn Mening

Wat een ontzettend leuke app zeg! Het verhaal van Boer Boris gaat naar zee vond ik al erg leuk. Maar deze app gaat nog een stapje verder! Het verhaal wordt op twee manieren voorgelezen, geanimeerd met beweegend beeld en gewoon met tekst. De stem die alles voorleest is erg prettig om naar te luisteren. Een must voor elke kinderapp.  Je ziet echt dat kinderen genieten van het luisteren naar het verhaal.

Er is ook een onderdeel in de app waarbij kinderen zelf hun eigen verhaal kunnen maken en inspreken. Helemaal geweldig natuurlijk! Het is wel handig om hier als leerkracht enige sturing aan te geven. 

De diverse spellen zijn op leeftijd gesorteerd, prima wat mij betreft. Want zo zijn de spellen aantrekkelijk voor een jongste kleuter maar ook voor een oudste kleuter. En ik denk zelfs dat peuters de spellen ook zullen waarderen.

Er zit geen reclame in de app. En je hoeft ook geen in app aankopen te doen wanneer je de app eenmaal hebt aangekocht.

Kortom, ik vind deze app echt een aanwinst voor de digitale boekenkast! Deze app is echt meer dan een boek alleen!

De App

boer01

Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 2015 stond het boek Boer Boris gaat naar zee centraal. Deze app is gebaseerd op het boek! Hoe deze app precies in elkaar zit ga ik je vertellen.

Zodra je de app start hoor je een muziekje. En krijg je de voorkant van het boek Boer Boris gaat naar zee te zien. Onderin de balk zie je 6 verschillende icoontjes. Dit zijn 5 verschillende activiteiten en 1 instellingen scherm. Deze activiteiten en instellingen zal ik toelichten:

De tv – De kijkhoek

Bij de tv krijg je het verhaal van Boer Boris gaat naar zee te zien. Het verhaal wordt geanimeerd, zoals in een film afgespeeld.

Het boek – De leeshoek
Door naar het boek te gaan wordt het verhaal je voorgelezen. De platen uit het boek worden met de tekst getoond.

Theater
In dit deel van de app kun je je eigen filmpje maken. Je kiest eerst een achtergrond. Je kiest de figuren en voorwerpen die je wilt gebruiken. Staat alles in de juiste startpositie? Dan kun je beginnen met filmen en inspreken! Wanneer je klaar bent dan tik je opnieuw op de opname knop en stop je. Je kunt het filmpje dan ook bekijken.

Schilderij – Tekenhoek
Maak je eigen boer Boris landschap. Kies een kleurplaat, of maak een eigen tekening met allerlei figuren uit het verhaal van boer Boris.

Schep met zand – Spelletjeshoek
In dit deel van de app zitten spelletjes. De spellen zijn onderverdeeld in drie leeftijdscategorieën. Alle spellen zijn hetzelfde. Het enige verschil is dat er verschil is in moeilijkheidsgraad. De spelletjes zijn:

 • tellen van het juiste aantal
 • Memory: vinden van de twee plaatjes die hetzelfde zijn
 • De juiste schaduw zoeken
 • Maken van een puzzel. Alle stukjes liggen door elkaar. Jij moet de stukjes op de juiste manier in de puzzel plaatsen

Helemaal rechts zit een wiel. Achter dit wiel zitten de instellingen. Hier kun je instellen of er ondertitels getoond mogen worden of dat kinderen de app kunnen pauzeren en meer van dit soort instellingen.

Tips voor in de klas

Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 2015 stond het boek Boer Boris gaat naar zee centraal. Behorende bij dit boek heb ik een hele pagina gemaakt. Deze kun je hier vinden.

Ook op het digibord zijn leuke activiteiten te doen rondom de voorleesdagen. De volgende activiteiten zijn allemaal in de Gynzy digibord software gemaakt.

Spelles Boer Boris gaat naar zee
In deze les zitten vier verschillende activiteiten:

 • Dobbelspel op het digibord
 • Onthoudspel: Wat heeft Boer Boris allemaal meegenoemen
 • Onthoudspel: Wat zit er in de koffer van Boer Boris
 • Doolhof: Zorg dat Boer Boris bij zee komt

Deze app heeft ook de mogelijkheid om je eigen verhaal te maken en dit in te spreken en te filmen. Doe dit met de kinderen samen in een kleine kring! Misschien kunnen ze wel een klein vervolg stukje bedenken over Boer Boris die bij de zee is. Het is leuk om daarna de iPad met het digibord te verbinden en zo alle kinderen het filmpje te laten zien.

Wat leer je van deze App?

Van deze app leren kinderen heel erg veel. Als je naar de kerndoelen kijkt leren ze:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op:

 • Gebruik: korte monologen, (interactief) voorgelezen teksten

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Kerndoel 32
De leerlingen leren eenvoudige meetkundige problemen op te lossen.

Verder leer je van deze app:

 • Concentreren op een verhaal
 • Luisteren naar een verhaal
 • Nieuwsgierigheid ontplooien
 • Kritisch kijken naar afbeeldingen

En verder moet je gewoon heel erg genieten van deze app!

 

Leave a Reply