Maak de route voor Little Miss Inventor

Leeftijd: 4 – 10 jaar
Prijs: € 1,99 9/4 gratis voor iPhone/iPad
Download voor iPhone/iPad
AppStore

De App

Wanneer je de app start zie je meteen dat je in een tuin aan de slag moet gaan. Door de titel van de app weet je dat deze over programmeren gaat. In deze app zitten 30 levels die steeds verder oplopen in moeilijkheid. Wanneer je een level hebt uitgespeeld wordt er een opvolgend level vrijgespeeld. In elk level kom je terecht in een tuin. En in die tuin moet je een route maken voor ‘Little Miss’. Ze moet namelijk van het beginpunt naar het eindpunt gaan komen.

Als je een level start zie je dat je door middel van pijlen een route moet maken voor de ‘Little Miss’. Elke pijl staat voor een actie die uitgevoerd moet worden.En die acties moeten worden uitgevoerd want zonder input geen actie van ‘Little Miss’. Wanneer je alle pijlen van de route hebt neergelegd kun je de route gaan testen! Je ziet precies bij welke stap je bent doordat dan een gele rand op de pijl komt te staan. Zo kun je ook goed zien waar de fout zit als er een foutje in zit.

Elk nieuw vrijgespeeld level is weer een stukje moeilijker dan het vorige. Er komen ook steeds nieuwe code blokjes bij die je in kunt gaan zetten. Zo moet je op een gegeven moment planten water gaan geven, hier is een speciaal blokje voor. Ook moet je stenen opruimen hier is ook een bepaald blokje voor.

Tips voor in de Klas

Dit is een app die je in meerdere klassen kunt inzetten. Je kunt dit al bij de kleuters doen. Maar ook in groep 3 – 5 zullen ze deze app bijzonder boeiend vinden. Door kinderen in tweetallen met de app te laten werken merk ik in mijn klas dat ze tot veel meer inzicht komen. Een leerling kwam zelfs tot de conclusie dat ze samen sowieso verder kwamen.

Het is zeker in de lagere groepen aan te raden om de app van te voren een keer samen te doen. Bijvoorbeeld door het scherm van de iPad te tonen op het digibord. Zo kunnen alle kinderen de werking van de app zien.

Wat leer je van deze App?

Van deze app kunnen kinderen ontzettend veel leren! Jammer genoeg is is Nederland het programmeren geen onderdeel van de kerndoelen. Wat kun je van deze app allemaal leren:

  • Programmeren
  • Ruimtelijk inzicht: welke stappen moet ik ingeven zodat ik op de goede plek uitkom
  • Vooruit denken: wat is de volgende stap die ik moet zetten?
  • Concentreren
  • Samenwerken als je de opdracht twee aan twee laat uitvoeren

Mijn Mening

Ik vind dit een mooie app om mee te werken in de klas. De app werkt eenvoudig. Doordat dat de levels steeds moeilijker worden kan deze app voor veel uitdaging zorgen. En weet ik zeker dat deze app ook in groep 3 en 4 nog erg aanspreekt.

Je ziet kinderen er echt hard mee aan het werk gaan. En ook samen actief naar oplossingen zoeken. Soms gaan ze even op een bepaalde manier staan om zich voor te stellen welke kant de ‘Little Miss” op moet gaan.

Dat er steeds nieuwe uitdagingen in de app komen blijft de app uitdaging geven. Dat vind ik erg leuk! Elk vrijgespeeld level heeft een nieuwe naam. Ik merk aan de kinderen dat ze dat ontdekken en dat ze het leuk vinden.

De kleuren en vormgeving van de app spreekt ook erg aan bij kleuters. Little Miss is leuk vormgegeven. En spreekt kleuters als centraal figuur zeker aan. Het is prettig dat er geen in app aankopen zijn vanuit de app. Er zit ook geen reclame in dat vind ik prima.

Een leuke app om de beginselen van programmeren onder de knie te krijgen!

Leave a Reply