copt03

Maak het patroon af

Leeftijd: 4 – 7 jaar
Prijs: € 3,49
Download voor iPad
AppStore

De App

Als ik de app start krijg ik een groot fietswiel te zien. Dit fietswiel is verdeeld in 4 kwarten. Als ik op een van de kwarten tik kom ik in een vervolg scherm terecht. Hier zie ik zes wielen staan. Het eerste wiel is open. De vijf andere wielen hebben een slotje.

Wanneer ik op het eerste wiel tik zie ik een begin van een patroon. Ik zie namelijk een walvis en daarna een inkvis. Wat moet er dan komen? Het is nu de bedoeling dat je het juiste figuurtje aantikt wat je rond ziet zwerven in je scherm. Je ziet in het scherm ook schaduwen in de lijn staan, die zijn er om je te helpen. Wanneer je een patroon af hebt ga je naar het volgende patroon toe. Elk volgend patroon is steeds weer een beetje moeilijker.

Als je alle 6 de opdrachten hebt afgerond kun je naar een ander wiel toe gaan om daar de serieeropdrachten te gaan doen. Elk stukje van het wiel heeft een eigen thema. Zo is er de volgende thema’s, onderwater, vormen, glazen met drinken en fruit.

Tips voor in de Klas

Dit is echt een app die je heel goed in de klas kunt gebruiken! Oefen voorafgaand aan de app eens met concreet materiaal in de kleine kring. Maak bijvoorbeeld het patroon af met een vork en een mes. Leg het patroon vork-mes-vork-mes wat zal er nu moeten komen? Doe dit ook een aantal keer met andere concrete voorwerpen.

Ik zou de app ook kort even toelichten in de kleine kring. De app zou ik er dan bij houden. En dan zou ik de kinderen aan jou laten verwoorden welk plaatje ze kiezen en waarom ze dit kiezen. Zo weet jij ook of ze het echt begrijpen.

Wanneer kinderen er zelfstandig mee gaan werken vind ik het zelf prettig wanneer ze dit in tweetallen doen. Op die manier kunnen ze elkaar ook stimuleren, helpen en aanvullen.

Je kunt een dergelijke oefening ook heel goed op het digibord doen. Hierover heb ik ook een artikel geschreven. Klik hiervoor op de button hier onder.

Wat leer je van deze App?

Als je naar de kerndoelen kijkt kun je van deze app het volgende leren:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Kerndoel 24
De leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.

Verder leer je van deze app:

  • Je concentreren op een activiteit
  • Hoe werkt een patroon

Mijn Mening

Ik vind dit een mooie app voor kleuters om het serieren mee te oefenen. De opbouw in de app is duidelijk. Door kinderen in de (kleine) kring uitleg te geven over hoe het eigenlijk werkt met serieren is het meteen duidelijk voor kinderen.

De werking van de app is erg intuïtief. Kinderen weten na een korte uitleg eigenlijk direct wat ze moeten doen. De thema’s spreken erg aan bij kinderen. Hierdoor zijn ze voor een langere tijd geboeid om met de app aan de slag te gaan!

Kortom een prima app om serieren mee te oefenen!

 

Leave a Reply