Speel met nummers en maak sommen

Leeftijd: 4 – oneindig
Prijs: € gratis
Download voor iPad
AppStore

 

 

 

 

Mijn Mening

Wauw weer zo’n leuke app van osmo. Ik heb ‘m uitgeprobeerd in diverse klassen. En meteen een hit. Kinderen willen er allemaal mee werken.

Ik vind de opbouw in deze app ook echt goed. Deze app is te gebruiken voor kleuters, door dat je opdrachten hebt met stippenkaartjes. Maar kinderen die bij de kleuters al eenvoudige sommetjes kunnen maken kunnen ook met deze app uit de voeten. Ook voor kinderen in groep 3 en 4is dit echt een leuke uitdagende app. Want er zitten in het level add echt leuke opdrachten die met optellen te maken hebben. Wanner kinderen meer aankunnen kun je als leerkracht natuurlijk ook over gaan naar connect.

Het onderdeel multiply is voor de kinderen in de bovenbouw, groep 6, 7 of 8 echt een aanrader. Kinderen zullen hier echt hun hersens over moeten kraken.

De navigatie en de manier waarop de app gedaan wordt is zeer praktisch en goed te overzien.

Wat ik verder echt een plus vind is dat je van te voren kunt zien wat er van kinderen gevraagd wordt in opdrachten. In welke range de antwoorden liggen. Op deze manier kun je er concrete doelen aan koppelen voor kinderen.

Een leuk vervolg kan zijn minsommen die je moet maken. Verder zou ik het gaaf vinden als je de nummers en stippen met elkaar zou kunnen combineren. Misschien een idee voor een vervolg?

Wat mij betreft is dit weer een super aanrader voor bij de osmo!

De App

Zodra ik naar de verpakking van de osmo numbers kijk wil ik aan de slag! Ik installeer de app en ik bereid mijn iPad voor door de Osmo set erop te zetten en dan ga aan de slag!

De set met Osmo numbers bestaat uit kaartjes met stippen en uit kaartjes met nummers. Deze kaartjes gebruik je bij de verschillende opdrachten. De kaartjes gebruik je afzonderlijk van elkaar en kun je niet met elkaar combineren.

Je ziet een soort onderwaterwereld. In die onderwaterwereld zie je allemaal bellen zweven. Deze bellen zijn met elkaar verbonden. De kleuren van de bubbels worden steeds donkerder. De verschillende kleuren staan voor de verschillende soorten opdrachten. Hoe beter je de opdrachten doet hoe meer levels je unlockt. Want om verder te komen in het spel moet je de bubbels unlocken. Dit kun je doen door opdrachten die je kunt maken. Ik leg ze uit.

Count


In de opdrachten van count heb je de kaartjes met stippen nodig. Je ziet een bubbel. Hierin staat een getal. Jij moet nu het juiste aantal stippen neerleggen. Even een voorbeeldje. Stel dat je 3 ziet liggen mag je een kaartje met 2 stippen en 1 stip neerleggen. Maar je mag ook drie kaartjes met 1 stip neerleggen. Wanneer je goed hebt gedaan dan verdwijnt de bubbel met het getal, en krijg je er punten voor. Als je voldoende punten hebt gehaald krijg je een sleutel te zien. Zodra je deze ziet wordt er een nieuw level vrijgespeeld. Dit kan een ander level van count zijn. Maar het kan ook een vervolg level van add zijn.

Add


Voor de opdrachten van add heb je de kaartjes met de cijfers erop nodig. Je ziet een bubbel. Hierin staat een getal. Jij moet nu het juiste getal neerleggen. Even een voorbeeldje, stel je ziet 7 liggen. Dan kun je 4 en 3 neerleggen. Want dat is samen 7. Maar ook andere mogelijkheden zijn goed! Je kunt bijvoorbeeld ook 2 en 5 neerleggen. Het maakt niet uit. Je mag zelfs combinaties maken met 3 of meer kaartjes. Wanneer je het goed hebt gedaan dan verdwijnt de bubbel met het getal, en je krijgt er punten voor. Als je voldoende punten hebt gehaald krijg je een sleutel te zien. Zodra je deze ziet wordt er een nieuw level vrijgespeeld. Dit kan een ander level van add zijn. Maar het kan ook een vervolg level van connect zijn.

Connect


Voor de opdrachten van conncet heb je de kaartjes met de cijfers erop nodig. Ook hier zie je weer een bubbel. In deze bubbel staat een getal. Jij moet nu het juiste getal neerleggen. Stel je ziet 23 staan. Dan moet je de 2 en 3 neerleggen. Wat je daarna ziet is dat er bijvoorbeeld +2 staat. Als je nu het getal 23 wilt maken zul je 2 en 1 neer moeten leggen want er worden er 2 bij geteld. Lastige sommen dus! Wanneer je het goed hebt gedaan verdwijnt de bubbel met het getal, en je krijgt er punten voor. Als je voldoende punten hebt gehaald krijg je een sleutel te zien. Zodra je deze ziet wordt er een nieuw level vrijgespeeld. Dit kan een ander level van conncect zijn. Maar het kan ook een vervolg level van multiply zijn.

Mulitply
Als je de opdrachten van Multiply gaat maken dan heb je de kaartjes met cijfers erop nodig. Hier zie je ook weer een getal in een bubbel staan. Jij moet er nu voor zorgen dat het juiste getal wordt neergelegd Bij multiply gaat het vooral om het maken van keersommen. Stel je ziet 21 liggen. Dan kun je de som 3 x 7 maken. Maar stel nou dat er 23 staat dan leg je de kaartjes 3, 7 en 2 neer.

Er wordt dan eerst een keersom gemaakt. En daarna wordt er een plus som bij gedaan. Dit zijn soms echt behoorlijk lastige opdrachten. Wanneer je het goed hebt gedaan verdwijnt de bubbel met het getal erin. Wanneer je het goed hebt gedaan verdwijnt de bubbel met het getal, en je krijgt er punten voor. Als je voldoende punten hebt gehaald krijg je een sleutel te zien. Zodra je deze ziet wordt er een nieuw level vrijgespeeld. In dit geval is dat een nieuw level van multiply.

Als je een opdracht kiest krijg je ook te zien binnen welk bereik de antwoorden liggen. Bijvoorbeeld tussen de 6 – 12.

In de app zitten ook allemaal chalanges om te halen. Dit zijn uitdagingen die je kunt doen.

Tips voor in de klas

Osmo kun je prima introduceren in een kleine kring vanaf groep 2. Dit kan omdat je kinderen met de stippenkaartjes kunt laten werken. Wat ik zelf wel belangrijk vind is om de stippenkaartjes eerst met kinderen goed te verkennen. Verken met kinderen de kaartjes ook in de trant van als ik nu twee stippen heb en ik doe er een bij hoeveel heb ik er dan? Kunnen ze ook het cijfer aanwijzen wat daarbij hoort?

Ik raad het wel aan om kinderen in tweetallen met deze opdracht te laten werken. Op deze manier hebben kinderen meer interactie met elkaar. En ze kunnen elkaar helpen. Ook in hogere groepen is het zeker aan te raden om kinderen samen te laten werken.

 

Wat leer je van deze App?

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 26
De leerlingen leren structuur en samenhang van aantallen, gehele getallen, kommagetallen, breuken, procenten en verhoudingen op hoofdlijnen te doorzien en er in praktische situaties mee te rekenen.

Kerndoel 27
De leerlingen leren de basisbewerkingen met gehele getallen in elk geval tot 100 snel uit het hoofd uitvoeren, waarbij optellen en aftrekken tot 20 en de tafels van buiten gekend zijn.

Als je verder kijkt dan de kerndoelen leer je ook nog het volgende:

  • Je concentreren op een activiteit
  • Samenwerken, als je de activiteit samen doet

 

Een filmpje van de app

    Leave a Reply