• shape01
 • shape02
 • shape03
 • shape04
 • shape05
 • shape06
 • shape07

Speel met vormen en kleuren

Gratis promocode voor iPad vind je onderaan deze review!

Leeftijd: 3 – 6 jaar
Prijs: € 1,99
Download voor iPad
AppStore

De App

Als je de app start zie je dat je twaalf verschilende spelletjes hebt om uit te kiezen. De spellen zal ik beschrijven:

Spel 1
In dit spel moet je figuren op kleur sorteren. Je ziet drie verschillende kleuren. De figuren met dezelfde kleuren met je daar naartoe slepen. Wanneer je alle figuren naar het goede hok hebt gesleept krijg je een smiley te zien.

Spel 2
Bij deze opdracht zie je een wit vel in het midden. Er rond omheen zie je allemaal figuren. Met deze figuren kun je een tekening maken. Er is geen goed of fout. Je kunt de tekening ook opslaan in je fotostream.

Spel 3
In dit spel moet je bowlingballen bij de juiste kegels slepen. Zie je een bowlingbal dan moet je deze bij slepen naar de plek met een kegel. Je kunt bij deze oefening de juiste getallen inspreken. Op deze manier wordt het ook nog auditief ondersteund.

Spel 4
Het vierde spel is een lijnenpuzzel. Je ziet een beginstip staan. Hier moet je beginnen met de lijnenpuzzel. Wanneer je hier een lijn naar hebt getrokken ligt de volgende stip op waar je een lijn naar moet trekken. Op deze manier ontstaat er een tekening. Wanneer je alle lijnen goed getrokken hebt ontstaat er een afbeelding.

Spel 5
Dit spel is bedoelt om lekker te kleuren. Je neemt een kleurplaat en kunt deze met verschillende kleuren en diktes van “potloden” inkleuren. Er is in dit spel geen goed of fout.

Spel 6
Het volgende spel is een puzzel. Je moet de stukjes van de puzzel op de goede plek neerleggen. Als je de puzzel af hebt krijg je een smiley.

Spel 7
Dit is een schuifpuzzel. Je moet de vier stukjes zo heen en weer schuiven tot er een goede puzzel ontstaat.

Spel 8
In dit spel ga je een virtuele kralenplank maken. Wanneer je een kraal goed hebt neergelegd blijft deze liggen. Wanneer het niet klopt schiet de kraal terug. Wanneer je de kralenplank af hebt krijg je een smiley.

Spel 9
In dit spel zie je een vak met drie figuren. Om het vak heen staan allemaal verschillende figuren. In het vak met de drie figuren ontbreekt een figuur. Jij moet dit figuur er naartoe slepen. Als je het goede figuur er naartoe hebt gesleept blijft het liggen en komt de volgende opdracht. In de figuren om de rand heen komen dan ook steeds minder figuren te staan.

Spel 10
Het negende spel is memory. Deze memory kun je met twee kinderen tegelijk spelen. Je moet steeds twee dezelfde plaatjes vinden.

Spel 11
Het volgende spel is een doolhof. Je ziet een ster. Deze ster moet je bij de maan krijgen. Zorg jij ervoor dat de juiste route wordt afgelegd?

Spel 12
In dit laatste spel moet je kaartjes op de goede plek liggen. Op de horizontale rij zie je kleuren staan. Op de verticale rij zie je vormen staan. Je krijgt een kaartje en dit kaartje moet je op de juiste plek in het raster neerleggen. Wanneer je dit goed hebt gedaan blijft het kaartje liggen. Wanneer je dit niet goed hebt gedaan schiet het kaartje terug.

Wanneer je een spel hebt gestart kun je dit altijd tussentijds stoppen door op de pijltoets links bovenin te drukken. Rechts bovenin elk scherm staat een i. Als je op de i drukt krijg je een infoscherm te zien. Hier krijg je informatie over de app. En over de andere apps van My First App.

Tips voor in de Klas

Een van de activiteiten die ik bij de kleuters regelmatig gebruik zijn de duolink dozen van Rolf. Hierin vul je een matrix in. Iets wat je ook in spel 12 van deze app doet. Hier bedacht ik ook digibord activiteiten bij. Deze opdrachten zijn wel gemaakt in de Gynzy Software. En kunnen ook alleen daarin worden geopend. Download de lessen hier.

Een andere activiteit die in de app zit is memory. Wat erg leuk is om  je kinderen zelf een memory te laten maken. Je kunt bijvoorbeeld een rol cadeaupapier kopen. Je download het format hier onder. Je knipt steeds twee dezelfde plaatjes uit de rol met cadeaupapier uit en die plak je op de kaartjes. Als je klaar bent kun je de plaatjes lamineren voor extra duurzaamheid. Download het memory spel

Wat ik verder echt een aanrader vind bij deze app is dat je kinderen samen kunt laten werken met deze app. Immers samen komt er interactie op gang, ze gaan overleggen over de activiteiten. Hiermee helpen ze elkaar op weg. Deze app is daar erg geschikt voor. Ik moedig het gebruik samen dus zeker aan!

Wat leer je van deze App?

Als je kijkt naar de kerndoelen leer je van deze app:

Kerndoel 4
De leerlingen leren informatie te achterhalen in informatieve en instructieve teksten, waaronder schema’s, tabellen en digitale bronnen. Waarbij kleuters vooral bezig zijn met het spelenderwijs afbeeldingen aan elkaar te koppelen.

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.
Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op:

 • Taal voor het uitdrukken of benoemen van:
 • getallen en getalnotaties
 • vergelijking van) aantallen en groottes (bijv. groot/klein, groter/kleiner, meer/minder, lang/kort, dichtbij, ver weg)
 • hoeveelheden (bijv. Dat zijn er …)
 • figuren (bijv. vierkant, rechthoek, cirkel, driehoek)

Kerndoel 24
De leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.

Kerndoel 26
De leerlingen leren structuur en samenhang van aantallen, gehele getallen, kommagetallen, breuken, procenten en verhoudingen op hoofdlijnen te doorzien en er in praktische situaties mee te rekenen.

Kerndoel 32
De leerlingen leren eenvoudige meetkundige problemen op te lossen.

Kerndoel 33
De leerlingen leren meten en leren te rekenen met eenheden en maten, zoals bij tijd, geld, lengte, omtrek, oppervlakte, inhoud, gewicht, snelheid en temperatuur.

Verder leer je van deze app:

 • Onthouden
 • Concentreren op een activiteit
 • Je creatief te uiten

Mijn Mening

Wat een prettige app om mee te werken in de kleuterklas! Ik vind deze app uitdagend voor jongste kleuters. Zonder taal te gebruiken is het voor kinderen duidelijk wat ze moeten doen bij elk spel. De spellen hebben wat mij betreft een rustige uitstraling. Er zijn weinig tierlanteinen omheen.

In deze app vind ik de oefeningen die gedaan kunnen worden goed aansluiten bij de belevingswereld van kleuters. Er is een mooie mix gemaakt tussen spelen en spelend leren. Zo kun je kleuren en spelen met vormen. Maar ook echt iets leren zoals in de matrix of de telactiviteit.

De naam van de app is shapes & colors. Dit komt terug in alle activiteiten. Er wordt vooral met vormen en kleuren gewerkt. Echter is het niet zo dat je ook leert hoe de vormen heten en welke kleuren er zijn. Dit vind ik niet erg. Je merkt wel dat vormen en kleuren veel terug komen in de oefeningen.

Ik merk aan kinderen dat ze het prettig vinden om met de app te werken. De activiteiten begrijpen ze snel. En kunnen ze makkelijk uitvoeren.

Wat ik verder erg prettig vind is dat je geen in app aankopen hoeft te doen als je de app eenmaal gekocht hebt. Er zit ook geen reclame in deze app. Dat vind ik prettig voor kinderen.

Kortom ik vind dit echt een aanrader voor jonge kinderen.

 

Leave a Reply