nl01

In deze app ga je aan de slag om de cijfers te leren.

Leeftijd: 4 – 6 jaar
Prijs: € 5,99
Download voor iPhone/iPad
AppStore

 

De App

nl02

Zodra je de app start wordt meteen duidelijk dat je in nummerland bent aangekomen. Rechts zie je vijf verschillende iconen waar je op kunt drukken op spellen te spelen.
Ik zal de spelonderdelen toelichten:

123 Speel
123 speel gaat het vooral om het kennismaken met de cijfers. Je krijgt het cijfer te horen. In de plaat zitten dan vervolgens met dat cijfer verschillende dingen. Bijvoorbeeld bij het cijfer vijf zie je ook vijf vogels en vijf ramen. Je krijgt ook regelmatig een opdracht bijvoorbeeld raak het anker aan. Als je de tentakels van de octopus moet tellen dan telt de app ook mee. Ook zie je hoe het cijfer geschreven moet worden. Daarna oefen je om het cijfer te schrijven. Je kunt het cijfer ook in het zand schrijven.
Op het einde krijg je de montessori cijferstrook ook te zien.

Teken
In dit onderdeel mag je zelf cijfers schrijven. Er is hier geen vaste opdracht door de app gegeven.

Tel

nl03
Je ziet hier een heleboel dozen en een heleboel stokken liggen. Op elke doos staat een aantal. Dit aantal staat zowel in cijfers als in stippen weergegeven. Jij moet er nu voor zorgen dat het juiste aantal stokken in de dozen komt. In dit onderdeel wordt ook het geheim van nul aangestipt. Want nul is niets.

Zandhoop
In dit onderdeel zie je een grote zandbak. Hierin kun je zelf de cijfers gaan schrijven. Met de hark haal je weg wat je hebt geschreven.

De Bal
Bij dit onderdeel krijg je een cijfer te zien en te horen. Door het juiste aantal vingers op de iPad te leggen krijg je hetzelfde aantal ballen te zien als het cijfer dat er is.

Verder heb je ook onderin nog een aantal kopjes. Een kopje is voor ouders. Als ouder kun je hier extra informatie krijgen over de app. Ook vind je hier de instellingen. Hiermee kun je de taal wijzigen, camera inschakelen en de internet links activeren. Ook kun je een overzicht krijgen van alle apps van 3 elles.

Tips voor in de Klas

nl04

In deze app gaat het echt om cijfers leren en de hoeveelheden die hierbij passen. Laatst heb ik deze app gebruikt in een cijfercircuit. Dat zag er zo uit:

Eerste tafel: app Numerland
Tweede tafel: Tafel met allemaal boeken die over cijfers gaan.
Derde tafel: Schrijf een cijfer in het zand, hierbij hangen dan allemaal voorbeeldkaarten van hoe de cijfers geschreven worden.
Vierde tafel: Ganzenbord, hiermee spelen kinderen een spel met een dobbelsteen. Je moet tellen, hoeveel stappen moet ik zetten en het dobbelsteenbeeld herkennen.
Vijfde tafel: Maak van klei zo veel mogelijk cijfers.
Digibord: De tool getalbeeld van Gynzy.

Ik doe een circuit gemiddeld 10 minuten per onderdeel. De kinderen zitten in vaste groepjes. Op een dag doe ik steeds 3x wisselen. Op de andere dag doen de kinderen de volgende 3 onderdelen.

De introductieplaat van het cijfer kun je ook heel goed op het digibord gebruiken om cijfers te introduceren.

Deze app kun je ook heel goed inzetten voor kinderen die de cijfers maar moeilijk leren. Elke week kies je dan een cijfer dat centraal staat.

Wat leer je van deze App?

nl05

kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken

Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op:

  • Taal voor het uitdrukken of benoemen van: hoeveelheden
  • Taal voor het uitdrukken of benoemen van: getallen en getalnotaties (bijv. met eenheden, tientallen, honderdtallen)

Wat leer je verder van deze app:

  • Je concentreren op een activiteit
  • Schrijven van de cijfers

Mijn Mening

nl06

Wat een interessante app zeg! Met deze app wordt heel gestructureerd aan het getalbegrip gewerkt. Het cijfer wordt op verschillende manieren aangeboden. De grote plaat met de introductie van het cijfer kun je ook heel goed op het digibord gebruiken om de cijfers te bespreken. De spelletjes die je in de platen hebt zijn ook voor kinderen erg aantrekkelijk. Kortom een aanrader om deze app bij de kleuters te gebruiken! Helemaal als je de app inzet naast je gewone materiaal.

Leave a Reply