Oefen met rekenen en tellen op de boerderij!

Leeftijd: 5 – 8 jaar
Prijs: € 2,99
Download voor iPhone/iPad

 

Mijn Mening

Ik vind dit een mooi vormgegeven app. De app is namelijk helemaal in 3d vormgegeven. Ik merk in de klas dat kinderen het leuk vinden om met deze app aan het werk te gaan. Het thema, boerderij spreekt erg aan bij de kleuters.

Er zitten diverse soorten oefeningen in deze app. Het is wel belangrijk dat je als leerkracht goed nadenkt welke opdracht je aan welke kleuter geeft. Persoonlijk vind ik het ook belangrijk dat je de opdrachten goed uitlegt in een kleine kring. Zo weten de kleuters ook goed hoe de opdracht werkt. En kunnen ze ermee aan de slag gaan.

Wat ik ook erg leuk vind aan deze app is het feit dat bij opdracht 1 er diverse niveaus in de opdrachten zitten. De 3 opdrachten zijn eigenlijk ook de 3 niveau’s. Niveau 2 en 3 zijn behoorlijk pittig. Deze kun je goed aan pientere kleuters geven.

Ook bij opdracht 3 zijn er 2 verschillende niveaus. Het eerste niveau is het startniveau. Wanneer de kleuters dit goed snappen kunnen ze door naar het volgende niveau.

Het is prettig dat er geen reclame in de app zit. Ook de navigatie in de app is niet zo heel erg ingewikkeld. En wordt door de kleuters snel gesnapt. Wanneer je de app eenmaal hebt aangeschaft hoef je geen in app aankopen meer te doen.

Ik vind dit een mooie app die aansluit bij het thema lente bij de kleuters!

 

De App

Wanneer je de app start zie je dat je op een boerderij terecht bent gekomen! Er zijn vier verschillende activiteiten die je hier kunt ondernemen.

Spel 1 dieren in de wei

Je ziet hier drie oefeningen waaruit je kunt kiezen. Bij de eerste oefening zie je een aantal dieren die eten hebben gekregen. Maar er moeten nog meer een aantal bij. Deze moeten ook naar de voerbak worden geleid. Alle dieren worden tussen door geteld.

Wanneer je spel 2 start moet je even veel zakken voer kiezen als er dieren zijn. Je ziet onderin ook de som staan. Maar je kunt ook de dieren tellen. Je moet nu het juiste aantal zakken bovenin aantikken.

In spel 3 hoor je hoeveel biggetjes er nog moeten eten. Er zijn er al 7 aan het eten. Maar 9 biggetjes moeten nog eten. Hoeveel zakken voer moeten er nog bij? Je moet nu het juiste antwoord bovenin intikken.

Bij elk spel wordt er gebruik gemaakt van de vijfstructuur. Er staan steeds vijf dieren bij een bak voer.

Spel 2 de boomgaard

De appels zijn al rijp! Je moet ze vangen met het mandje. Je krijgt een halve minuut de tijd om appels te vangen. De appels worden geteld. En je ziet bovenin het scherm een balk met daarin in een vijfstructuur hoeveel appels je gevangen hebt.

Spel 3 bloemen planten

Als je het spel start kun je kiezen tussen makkelijk en moeilijk. Wanneer je een keuze hebt gemaakt mag je een patroon van bloemen afmaken! Je moet hiervoor de juiste zaadjes in de juiste kuiltjes planten. Bij moeilijk zijn de patronen moeilijker dan bij makkelijk.

Spel 4 aan de slag in de moestuin

Bij dit spel ga je aan de slag met woordenschat of tellen! Als ik kies voor woorden ga ik leren hoe de verschillende groente heet. Wanneer ik de groente aanraak leer ik hoe de groente heet. En wordt mij meer informatie gegeven over de groente. Je leert de volgende groente:

  • Tomaat
  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Wortel

Als je kiest voor tellen dan mag je helpen met oogsten van groente! Je ziet op een lijstje precies hoeveel van elke groente je nodig hebt. Zo heb je bijvoorbeeld 1 bloemkool nodig. Deze haal je uit de grond en stop je in de mand. Er wordt ook meegeteld zodat je weet dat je de juiste hoeveelheid hebt. Wanneer je het juiste aantal hebt geplukt/gepakt dan mag je door naar de volgende groente!

Tips voor in de Klas

Deze app sluit goed aan bij het thema lente! Alle activiteiten zijn gericht op de activiteiten die je de boerderij kunt ondernemen.

Kinderen kunnen in tweetallen heel goed met de activiteiten aan de slag. Wat ook mooi is, om van de huishoek een winkel te maken waarbij kinderen met een boodschappenlijstje producten kunnen kopen die ook in de app voorkomen. Je kunt hiervoor eventueel de mini’s gebruiken die je bij de Albert Heijn kreeg.

Een mogelijkheid voor woordenschat is ligt ok in deze app. In de app worden vier soorten groente uitgelegd. Welke soorten groente kennen kinderen nog meer? Sluit hier op aan in de kring! Misschien lukt het zelfs wel om de kleuters de groente te laten proeven.

Wat leer je van deze App?

Als je kijkt naar de kerndoelen leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 2
De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren.

Kerndoel 26
De leerlingen leren structuur en samenhang van aantallen, gehele getallen, kommagetallen, breuken, procenten en verhoudingen op hoofdlijnen te doorzien en
er in praktische situaties mee te rekenen.Bij de kleuters ligt in combinatie met deze app de nadruk vooral op:

  • hoeveelheden tellen (resultatief tellen)
  • benoemen hoeveelheden
  • betekenis van het resultatief tellen
  • positioneren van getallen in de telrij (bijvoorbeeld tussen twee tientallen) en op de (lege) getallenlijn

Verder leer je van deze app:

  • Je concentreren op een activiteit

Leave a Reply