Werk samen met Dikkie Durf aan woordenschat!

Doelgroep: 3 – 6 jaar
Prijs: € 3,49
Download voor iPhone/iPad & Android
badge_appstore-lrggoogleplay

 

De App

In het eerste scherm van Dikkie Durf zie je dat een van de plaatjes nog op slot zit, deze kun je vrijspelen door eerst poes te vinden in de platen van Dikkie. Heb je in alle platen poes gevonden? Dan worden de dolhoven van poes geunlocked en kun je deze ook spelen. Maar eerst gaan we aan de slag met Dikkie!

Hier zie je het scherm waarin je kan kiezen uit de 8 verschillende platen van Dikkie. Elke plaat heeft zijn eigen thema.

Wanneer ik een plaat kies hoor ik voor welke plaat ik gekozen heb. En daarna hoor ik: “Zoek alle voorwerpen die je bovenin de balk ziet. Heb je er een gevonden? Raak ‘t dan aan.”.
Ik ga nu de plaat afspeuren om de voorwerpen te vinden. Zodra ik een voorwerp gevonden heb raak ik het aan en hoor ik de naam van het voorwerp. Deze naam verschijnt ook in beeld. Ook als ik op andere voorwerpen klik die ik niet hoef te vinden wordt de naam zichtbaar en hoor ik welk voorwerp het is. Prima voor de woordenschat dus!

foto06

Als je niet weet waar het voorwerp is dan kun je in de bovenste balk klikken en dan wordt het voorwerp met tekst in de plaat getoond. Om de munt van poes vrij te spelen moet ik in elke plaat ook op zoek naar de poes en deze aanklikken. Dit wordt niet zichtbaar in de balk.
Wat erg leuk is, is dat de voorwerpen in de balk variëren en elke keer als ik ‘n plaat wil spelen de voorwerpen die je moet zoeken anders zijn.

Als je een plaat hebt gespeeld en poes hebt gevonden is dit in het overzicht ook meteen zichtbaar. De rand om de plaat wordt gekleurd en poes is zichtbaar in de rechterbovenhoek.

foto16

Je kunt in deze app er ook voor kiezen om in het donker te spelen! Dit maakt het spel een stukje spannender. Je krijgt een zoekspot. En van daaruit moet je de voorwerpen weer gaan zoeken die boven in de balk staan. Het leuke aan deze optie is dus dat je niet meer de plaat in een keer in z’n geheel ziet maar dat je met de zoekspot moet gaan speuren.

Er is nog een knop in het hoofdscherm van de Dikkie app dat is namelijk de optie tijd. Je kunt er ook voor kiezen om een klokje mee te laten lopen. Je kunt dan zien hoe lang je over een spel hebt gedaan.
Rechts boven zie je het klokje meelopen.
Als je alle voorwerpen hebt gevonden met de optie tijd dan krijg je in het overzichtsscherm van alle platen sterren te zien bij de plaat die je met tijd hebt gespeeld. Hoeveel sterren je krijgt is afhankelijk van je prestatie. Maar je krijgt minimaal 1 ster. Elke keer als je voor deze spelmodus kiest dan zijn je sterren zichtbaar in het overzichtsscherm.

Er is nog een laatste spelmodus te belichten. Namelijk in het donker én met tijd! Hard stikken spannend natuurlijk. Als het je gelukt is om de voorwerpen in het donker en met tijd te vinden dan krijg je een paarse ster in het overzicht. Elke keer als je voor deze spelmodus kiest dan krijg je afhankelijk van je prestatie een aantal sterren.

Inmiddels heb ik in alle platen van Dikkie poes gevonden en zodoende wordt de button van poes geopend. Ik kies hier voor en laat je zien wat je er mee kan.
Elke keer als ik op een schilderij klik krijg ik een doolhof van poes te zien. Heb ik het doolhof van poes afgerond dan wordt de rand om het schilderij gekleurd.

In de doolhoven van poes moet je poes laten rollen door het doolhof. En zodoende de spullen van het voorwerp dat je compleet moet maken verzamelen. Het rollen van poes doe je door je iPad te bewegen in de richting dat jij wil dat poes beweegt! Een echte uitdaging dus!
Ook in de doolhoven van poes kun je kiezen voor de optie tijd. Rechts bovenin loopt dan mee. Als je de oefening hebt afgrond met tijd komen er in het overzichtsscherm van poes een aantal sterren erbij. Hoeveel is afhankelijk van je prestatie.

Tips voor in de klas

In de klas kan je deze app heel goed gebruiken voor woordenschat. Juist omdat als je de plaatjes in de platen aanklikt je hoort wat voor woord het is.

Omdat deze app voor een deel woordenschat bevat gebruik ik de app daarom ook het liefste in tweetallen. Kinderen kunnen op deze manier met elkaar praten over wat ze allemaal zien in de app. En wat ze zoeken.

Een andere optie is dat je samen met de kinderen deze zoekplaten gaat doen. Je laat kinderen de voorwerpen dan benoemen. En er eventueel meer over vertellen.

Wat leer je van deze App?

Als je naar de kerndoelen kijken kun je van deze app het volgende leren:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 2
De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren.

Mijn Mening

Ik vind dit een heel geschikte app voor kleuters om aan woordenschat te werken. De plaatjes die ze zoeken staan boven in de blak. En als ze het plaatje niet kunnen vinden dan kunnen ze ook nog hulp krijgen. Het woord komt heel even in beeld, te snel voor kleuters om te kunnen lezen maar dat is niet erg.

Verder leren kinderen van deze app dat ze gericht moeten zoeken naar voorwerpen. Of dit nu in het donker is of juist, met of zonder tijd of een combinatie van alles het maakt niet uit.

Met het doolhof van poes leren kinderen vooral een logische route te vinden om de voorwerpen zo snel mogelijk op te halen. Wat voor kinderen nog best een pittige opgave kan zijn.

De navigatie van de app is prima te bedienen voor kinderen wat ik ook een pluspunt vindt. Verder vind ik het prettig dat je zelf kan instellen of je wil dat de app met of zonder tijd gespeeld wordt en in het licht of in het donker.

De app bied ook heel veel mogelijkheden voor herhaling. Dit omdat de platen waarin gezocht moet worden wel hetzelfde zijn. Maar de voorwerpen die je moet zoeken zijn elke keer weer anders.
In deze app zitten wel wat kleine advertenties naar andere apps van de maker. Er zitten echter geen in app aankopen in. Wanneer je de app hebt aangekocht hoef je niet nogmaals iets te kopen om met deze app te werken.

Leave a Reply