ddz07Help jij Dikkie Dik met zoeken en zo veel mogelijk brokjes verzamelen?

Leeftijd: 3 – 6 jaar
Prijs: € 4,49
Download voor iPad
AppStore

De App

ddz06

Meteen als je de app start word je welkom geheten door Dikkie Dik. Dikkie Dik heeft honger. Als je een spel gaat spelen verzamel je brokjes voor hem die hij later kan opeten.
In deze app zijn 8 verschillende zoekspellen. Bij elk van de 8 spellen moet je 5 keer een spel doen om een vol bakje met brokjes te verzamelen. Voor elk spel wat je speelt krijg je 1 brokje. Ik zal ze beschrijven van links naar rechts.

Spel 1: icoon van de vuurtoren
Je ziet een strandsituatie. Onderin zie je rondjes. In elk rondje staat een afbeelding welke ook voorkomt op de plaat. Jij moet nu in de plaat gaan zoeken waar deze afbeelding zich bevindt. Heb je de juiste afbeelding gevonden dan tik je erop. Je krijgt confetti te zien. En het volgende rondje gaat nu open en je gaat opzoek naar dat plaatje. Je moet door de hele plaat heen kijken. De plaat is groter dan alleen maar je iPadscherm wat inhoudt dat je moet vegen over het scherm.

Spel 2: icoon van twee konijnen
Als je dit spel start zie je een heleboel plaatjes nu moet jij er voor zorgen dat je steeds de twee plaatjes kiest die hetzelfde zijn. Heb je een plaatje gekozen dan staat dit plaatje ook in de blauwe balk onder. Zo weet je altijd welk plaatje je moet zoeken. Heb je hetzelfde plaatje gevonden dan krijg je confetti te zien en ga je door naar de volgende.De moeilijkheidsgraad loopt op naarmate je meer brokjes hebt verzameld.

Spel 3: icoon van de vissen onderwater

ddz03

Bij dit spel kom je in een onderwaterwereld terecht. Onderin de blauwe balk staan plaatjes. Deze plaatjes zijn allemaal hetzelfde. Jij moet deze plaatjes gaan zoeken in de grote plaat. Heb je een plaatje gevonden dan wordt er in de blauwe balk meegeteld, zowel auditief als visueel zie en hoor je hoeveel je er al gevonden hebt. Heb je dezelfde gevonden dan krijg je confetti. De moeilijkheidsraad loopt op naarmate je meer brokjes hebt verzameld.

Spel 4: icoon met kat met zonnebril
In dit spel ga je memory spelen. Je moet steeds twee dezelfde plaatjes zoeken. De plaatjes die juist zijn staan onderin de blauwe balk. Heb je twee dezelfde plaatjes gevonden dan krijg je confetti te zien. De moeilijkheidsgraad loopt op naarmate je meer brokjes verzameld hebt.

Spel 5: icoon met de haan
In dit zoekspel ga je opzoek naar de geluiden van dieren. Onderin de blauwe balk zie je een aantal rondjes staan. Deze rondjes staan symbool voor een geluid. Je hoort een geluid. En vervolgens moet jij opzoek naar het dier dat geluid maakt. Als je het dier gevonden hebt dan komt in het rondje het dier te staan. En krijg je confetti te zien.

Spel 6: icoon van kat met shirt aan
In dit zoekspel zie je enorm veel verschillende dieren. Onderin de blauwe balk staan plaatjes. Deze plaatjes zijn allemaal hetzelfde. Jij moet deze plaatjes gaan zoeken in de grote plaat. Heb je een plaatje gevonden dan wordt er in de blauwe balk meegeteld, zowel auditief als visueel zie en hoor je hoeveel je er al gevonden hebt. Heb je dezelfde gevonden dan krijg je confetti. De moeilijkheidsraad loopt op naarmate je meer brokjes hebt verzameld.

Spel 7: icoon met de egel
Als je dit spel start kom je terecht in het bos. Onderin zie je vijf rondjes. In elk rondje staat een afbeelding welke ook voorkomt op de plaat. Jij moet nu in de plaat gaan zoeken waar deze afbeelding zich bevindt. Heb je de juiste afbeelding gevonden dan tik je erop. Je krijgt confetti te zien. En het volgende rondje gaat nu open en je gaat opzoek naar dat plaatje. Je moet door de hele plaat heen kijken. De plaat is groter dan alleen maar je iPadscherm wat inhoudt dat je moet vegen over het scherm.

Spel 8: icoon met twee zeehonden

ddz05
Als je dit spel start zie je twee soorten figuren. Het ene figuur is een dier. En het andere figuur is de vorm van een bepaald dier. Jij moet er nu voor zorgen dat je een match maakt tussen deze twee figuren. Heb je de juiste match gemaakt dan krijg je confetti te zien en zie je de match ook onderin in de blauwe balk. De moeilijkheidsgraad loopt steeds op je moet steeds meer over het beeldscherm van je iPad vegen.

Als je tussendoor wilt stoppen met een spel tik je op de poot van Dikkie Dik links onderin beeld. Rechts onderin beeld zie je hoeveel brokjes je al verdient hebt voor Dikkie Dik. Het bakje is vol als er vijf brokjes in zitten. Dikkie Dik is dan ook blij als hij zijn bakje leeg kan eten.

Tips voor in de klas

ddz01

In deze app gaat het steeds om het vinden van plaatjes. Kinderen moeten heel goed kijken welke plaatjes hetzelfde zijn. Een spel dat daar goed bij aansluit is memory. Je kunt natuurlijk zelf memory maken. Kijk in tijdschriften naar plaatjes die hetzelfde zijn. Bijvoorbeeld als je twee dezelfde tijdschriften hebt. Om de kaartjes te maken kun je dit format downloaden.

Wat leer je van deze app?

ddz04

Als we naar de kerndoelen kijken leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 4
De leerlingen leren informatie te achterhalen in informatieve en instructieve teksten, waaronder schema’s, tabellen en digitale bronnen.

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.
Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op:

Taal voor het uitdrukken of benoemen van: figuren

Verder oefenen kinderen met hun concentratie als ze met de app aan het werk zijn. Want je moet je aardig goed kunnen concentreren wil je alle zoekplaatjes tot een goed einde brengen.

Mijn Mening

ddz02

Dikkie Dik is een aansprekend figuur bij kleuters. Vooral mijn jongste kleuters zijn erg bekend met Dikkie Dik. Het spelen met de app vinden ze dan ook heel erg leuk om te doen. Ik zie bij kleuters vooral dat ze heel erg geconcentreerd bezig zijn met de app. Wat ik leuk vind is dat kinderen worden aangemoedigd om door te gaan met zoeken. Elke keer als ze een opdracht tot een goed einde hebben gebracht krijgen ze een brokje. Ook daarbij worden ze weer aangemoedigd om door te gaan en ze krijgen een compliment. Dat is natuurlijk heel erg leuk voor kinderen!
Als Dikkie Dik zijn bakje vol is eet hij het ook op en laat hij aan de kinderen die met de app werken merken dat hij blij is met zijn bakje met brokjes.

De app zit wat mij betreft heel goed in elkaar er is voldoende afwisseling in de spellen. Ook zit er een leereffect in zonder dat dit voor kinderen direct merkbaar is.

Om de app te spelen hoef je geen in app aankopen te doen. Ook is er geen reclame waar je op kunt klikken.

Kortom een leuke app voor Dikkie Dik fans!

    Leave a Reply