Zet de figuren op volgorde

Leeftijd: 4 – 6 jaar
Prijs: € 2,99 9 januari 2018 oktober gratis voor iPad
Download voor iPad

De App

Wanneer ik de app start zie ik dat ik uit 20 activiteiten kan kiezen. Bij elke activiteit is het eigenlijk zo dat je iets op volgorde moet zetten. Het kan zijn dat je iets van groot naar klein moet zetten. Maar ook van veel naar weinig. Of juist van licht naar donker.

Het mooie is dat je eerst een keer de hele serie ziet, zoals de serie moet zijn. En dat je het daarna zelf moet proberen. Het eerste figuurtje staat al voorgedaan. Daarna moet je de andere figuren zelf aanleggen. Als je het goed hebt gedaan blijft het figuurtje liggen. Wanneer je het niet goed hebt gedaan springt het figuurtje terug. Als je de eerste keer de serie goed hebt gedaan krijg je met dezelfde serie een tweede opdracht. Je ziet nu een willekeurig geplaatst figuur uit de serie. de figuren er omheen moet jij op de juiste volgorde zetten. Op deze manier bouw je de serie ook weer op. Je begint steeds weer bij de eerste.

 

In het hoofdscherm zie je welke opdracht je al gemaakt hebt doordat er een ster onder staan. Op deze manier is direct in een overzicht duidelijk welke je opdracht je al een keer gemaakt hebt. En welke je nog een keer kunt doen.

In deze app kun je de resultaten van de leerlingen zien. Je kunt zien hoeveel fouten ze gemaakt hebben en hoelang ze er over gedaan hebben. Als ze de oefening de volgende keer doen kun je ook zien of er progressie in de resultaten zit.

Als extraatje zit er in deze app ook nog memory! Hierbij kun je zelf het commentaar inspreken als een kind een paar wel/niet vindt. Ook zitten er kleurplaten in als extraatje.

Tips voor in de Klas

Dit is echt een app die je heel goed in de klas kunt gebruiken! Oefen voorafgaand aan de app eens met concreet materiaal in de kleine kring. Laat kinderen bijvoorbeeld zelf eens stapels bekers van hoog naar laag plaatsen.

Ik zou de app ook kort even toelichten in de kleine kring. De app zou ik er dan bij houden. En dan zou ik de kinderen aan jou laten verwoorden welk plaatje ze kiezen en waarom ze dit kiezen. Zo weet jij ook of ze het echt begrijpen.

Wanneer kinderen er zelfstandig mee gaan werken vind ik het zelf prettig wanneer ze dit in tweetallen doen. Op die manier kunnen ze elkaar ook stimuleren, helpen en aanvullen.

Je kunt een dergelijke oefening ook heel goed op het digibord doen. Hierover heb ik ook een artikel geschreven. Klik hiervoor op de button hier onder.

Wat leer je van deze App?

Als je naar de kerndoelen kijkt kun je van deze app het volgende leren:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Kerndoel 24
De leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.

Verder leer je van deze app:

  • Je concentreren op een activiteit
  • Hoe werkt het op volgorde zetten van dingen

Mijn Mening

Ik vind dit echt een hele bruikbare app in de kleuterklaas. Je bent toch regelmatig bezig met figuren op volgorde zetten. Deze app sluit daar prima bij aan. Kinderen krijgen direct feedback op hun gemaakte werk. En wanneer je dat wilt kun je zelfs de resultaten per leerling bij houden. Je moet dan wel voor elke leerling een account aanmaken.

De vormgeving van de app spreekt ook erg aan bij kinderen. Alle dingen die ze moeten sorteren komen voor in hun belevingswereld. De vormgeving is daarbij ook nog mooi en duidelijk.

Er komt eigenlijk in deze app geen taal voor. En zonder al te veel uitleg is het voor kinderen duidelijk wat ze moeten doen. En wat er van hen verwacht wordt.

Als je de app eenmaal hebt aangekocht hoef je geen verdere in app aankopen meer te doen. Het is een hele complete app. Een echte aanrader om in de klas te gebruiken!

 

Leave a Reply