Speel, leer en luister naar Aadje Piraatje!

Leeftijd: 4 – 7 jaar
Prijs: € 2,29
Download voor iPad
AppStore

Mijn Mening

Wat een ontzettend leuke app zeg! Ik vond het verhaal van “Aadje Piraatje” al erg leuk. Deze app is echt helemaal super. Als het verhaal voorgelezen wordt gebeurt dit met een rustige en fijne stem om naar te luisteren. Je ziet echt dat kinderen genieten van het luisteren naar het verhaal.

Het zelf inspreken van je eigen verhaal vinden kinderen ook leuk om te doen! Het is wel handig om hier als leerkracht enige sturing aan te geven. Want dan weet je wat er gebeurt.

Ik vind het leuk dat er diverse spelletjes in zitten die op leeftijd zijn gesorteerd. Kinderen kunnen dan kiezen wat er bij hen past. Zo is de app aantrekkelijk voor een jongste kleuter. Maar ook een kind in groep 3 zal van deze app kunnen genieten. En ik verwacht zelfs dat peuters deze app ook heel erg leuk zullen vinden!

Ik vind het heel prettig dat er geen reclame in deze app zit. Als je de app eenmaal hebt aangekocht hoef je geen verdere in App aankopen meer te doen. De navigatie in de app is eenvoudig en voor kinderen makkelijk te begrijpen. Het zou misschien wel een tip zijn om de instellingen achter een slotje te zetten zodat alleen de ouder/leerkracht erbij kan.

Ik vind deze app echt een aanwinst voor in de digitale boekenkast. Deze app is meer dan alleen een boek.

De App

Het boek van Aadje Piraatje vond ik echt een leuk boek.  Deze app is gebaseerd op het boek! Hoe deze app precies in elkaar zit ga ik je vertellen.

Zodra je de app start hoor je een muziekje. En krijg je de voorkant van het boek “Aadje Piraatje” te zien. Onderin de balk zie je 6 verschillende icoontjes. Dit zijn 5 verschillende activiteiten en 1 instellingen scherm. Deze activiteiten en instellingen zal ik toelichten:

Camera
Bij de tv krijg je het verhaal van “Aadje Piraatje” te zien. Het verhaal wordt geanimeerd, zoals in een film afgespeeld.

Flessenpost
Door naar het boek te gaan wordt het verhaal je voorgelezen. De platen uit het boek worden met de tekst getoond.

3 duiven

In dit deel van de app kun je je eigen filmpje maken. Je kiest eerst een achtergrond. Je kiest de figuren en voorwerpen die je wilt gebruiken. Staat alles in de juiste startpositie? Dan kun je beginnen met filmen en inspreken! Wanneer je klaar bent dan tik je opnieuw op de opname knop en stop je. Je kunt het filmpje dan ook bekijken.

Griffel met inkt – Tekenhoek
Maak je eigen “Aadje Piraatje” landschap. Kies een kleurplaat, of maak een eigen tekening met allerlei figuren uit het verhaal van “we gaan op berenjacht”.

Kanonskogel – Spelletjeshoek

In dit deel van de app zitten spelletjes. De spelletjes zijn onderverdeeld in drie leeftijdscategorieën:

 • 3+
 • 5+
 • 7+

De spelletjes die je in alle drie de categorieën kunt doen zijn hetzelfde alleen zit er een verschil in moeilijkheidsgraad in. De spelletjes zijn:

 • tellen van het juiste aantal
 • Memory: vinden van de twee plaatjes die hetzelfde zijn
 • De juiste schaduw zoeken
 • Sudoku: zorg dat in elk vierkant alle plaatjes staan. Maar dezelfde plaatjes mogen niet in dezelfde horizontale of vertikale rij staan.

Helemaal rechts zit een haak. Achter deze haak zitten de instellingen. Hier kun je instellen of er ondertitels getoond mogen worden of dat kinderen de app kunnen pauzeren en meer van dit soort instellingen.

Tips voor in de Klas

Deze app heeft ook de mogelijkheid om je eigen verhaal te maken en dit in te spreken en te filmen. Doe dit met de kinderen samen in een kleine kring! Misschien kunnen ze wel een klein vervolg stukje bedenken over of ze misschien nog een keer op berenjacht gaan nadat ze thuis zijn gekomen. Het is leuk om daarna de iPad met het digibord te verbinden en zo alle kinderen het filmpje te laten zien.

Een andere tip die ik graag wil meegeven is dat het ook belangrijk is om het fysieke boek van Aadje Piraatje te gebruiken. Lees ook gewoon het boek voor. Het verhaal uit de app kun je dan als pre teaching gebruiken. Of juist kinderen daarna nog een keer laten luisteren.

Wat leer je van deze App?

Van deze app leren kinderen heel erg veel. Als je naar de kerndoelen kijkt leren ze:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op:

 • Gebruik: korte monologen, (interactief) voorgelezen teksten

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Kerndoel 32
De leerlingen leren eenvoudige meetkundige problemen op te lossen.

Verder leer je van deze app:

 • Concentreren op een verhaal
 • Luisteren naar een verhaal
 • Nieuwsgierigheid ontplooien
 • Kritisch kijken naar afbeeldingen

En verder moet je gewoon heel erg genieten van deze app!

 

Leave a Reply