Proefjes boek

Posted by on okt 3, 2017 in Materiaal | No Comments
Proefjes boek

Een boek vol met proefjes!

Leeftijd: 6 – 99 jaar
Prijs: € 16,95

 

 

 

Mijn Mening

Ik vind dit echt een prettig boek om proefjes uit te halen. Dit komt omdat de proefjes eenvoudig zijn. En er ook duidelijk bij staat welke materialen je nodig hebt. De materialen heeft bijna iedereen wel in huis. Of je kunt ze eenvoudig bij de supermarkt kopen.

Bij elk proefje worden er ook 3 vragen aan de leerling gesteld. Deze vragen zetten leerlingen echt aan het denken. Wanneer je dit als leerkracht begeleid kun je er ook nog voor zorgen dat leerlingen met elkaar in discussie gaan.

Op de pagina na het proefje staat goed uitgelegd waarom het proefje werkt zoals het werkt. Dit is vooral handig voor de leerkracht zo kan de leerkracht het gesprek met de leerlingen beter aangaan waarom het proefje zo werkt. En ik krijg zelf ook meer inzicht in het proefje.

Bij de kinderen in de klas bracht het boek teweeg dat ze ook nieuwe experimenten gingen bedenken! Het zette dus aan tot nog meer experimenteren. Een mooie bijvangst!

Wat mij betreft is dit boek echt een aanvulling voor op school als voor thuis! Het maakt het doen van proefjes makkelijk en is erg laagdrempelig. Kortom ik vind dat dit boek in ieder geval in elke school aanwezig moet zijn!

 

Het Boek

Ik hou er wel van om proefjes in de klas te doen! Het is altijd wel zoeken naar interessante proefjes. Toen ik dit boek in de winkel tegen kwam wist ik meteen dit is het boek waar ik naar opzoek ben!

Wanneer ik bij de proefjes ga kijken is er eigenlijk altijd eenzelfde opbouw. Namelijk eerst een korte omschrijving van het proefje. En in welke volgorde je de stappen moet zetten. Ook staat er een lijstje met wat je nodig hebt om het proefje uit te voeren.

Onderaan het proefje worden er 3 prikkelende vragen aan kinderen gesteld:

  • Wat denk je dat er gebeurt als … Deze vraag beantwoord je voorafgaand aan het proefje
  • Wat is er gebeurt?
  • Hoe denk je dat dit komt?

Als je de pagina omslaat krijg je op deze 3 vragen antwoord. De uitleg op de vragen is heel uitgebreid.

Wat kun je met dit boek in de Klas

Hoewel ik als leerkracht natuurlijk de proefjes kies geeft het een mooie basis om proefjes in de klas te doen. De proefjes zijn vaak eenvoudig. En de materialen zijn niet moeilijk om aan te komen. Wat er voor zorgt dat ik in de klas laagdrempelig aan de slag kan!

Het boek geeft enorm veel input om bezig te gaan met proefjes in de klas!

De kinderen bij mij in de klas vinden het in ieder geval geweldig als we weer met een nieuw experiment aan de slag gaan. En dat helemaal gaan uitzoeken. De vragen die in het boek staan helpen om het gesprek met de kinderen voor, tijdens en na aan te gaan. Zo is het niet alleen maar een proefje doen maar ook echt met elkaar in gesprek gaan over het proefje.

Leave a Reply