Nog meer ideeën om de iPad buiten te gebruiken

Posted by on apr 17, 2021 in Materiaal | No Comments
Nog meer ideeën om de iPad buiten te gebruiken

Neem je iPad eens mee naar buiten!

Je kunt de iPad heel goed mee nemen om buiten te spelen en leren! Ik laat je een aantal voorbeelden hiervan zien.

Breng het seizoen in beeld

Een opdracht welke altijd een succes is, is wat mij betreft leg het seizoen vast! Laat de kleuters foto’s maken van wat ze zien rondom het seizoen. Vraag de kleuters die dit gedaan hebben daarna om hun 5 beste foto’s uit te zoeken. En ze te presenteren aan de rest van de klas! Zo werk je niet alleen aan digitale geletterdheid maar ben je ook bezig met taal en vaardigheden rondom presenteren.

Gebruik de Photobooth

Op de iPad zit de gratis app Photobooth. Hiermee kun je kunstige foto’s maken. Laat de kleuters experimenteren met de verschillende filters. Wat is straks hun mooiste foto?

Deze opdracht kun je heel goed aan laten sluiten bij de seizoenen! Neem bijvoorbeeld de lente. Daarin zijn zo veel bloemen en vinden waarbij je deze fantastische opdracht kunt doen! Laat kleuters zelf hun mooiste foto uitkiezen. Hang deze in een lijstje in de klas. Of maak een hele tentoonstelling van allemaal van deze foto’s. Dat past dan weer goed bij een thema rondom kunst!

Ga cijfers zoeken!

Ga naar buiten en zet alle cijfers van 1 tot 10, op volgorde, op de foto! Je kunt de opdracht moeilijker maken door met sprongen van 2 te gaan tellen. Of juist dat elk cijfer op een andere manier gerepresenteerd moet worden. Om het makkelijker te maken kun je de kleuters een blad mee geven met alle cijfers erop. Als ze dan een cijfer tegen komen wat ze nog niet hebben zetten ze dit op de foto en strepen ze het af op het blad.

Met de foto’s die de kinderen gemaakt hebben kun je natuurlijk heel veel gave rekendingen doen. Laat ze met Clips een filmpje maken op volgorde van de getallenij.

Ook nu werk je weer aan digitale geletterdheid maar staat rekenen centraal! Een mooie combinatie wat mij betreft.

Kleuren zoeken

Buiten zijn ook overal kleuren te vinden! Wanneer kleuters deze opdracht in tweetallen uitvoeren geef je elk groepje een kleur. Wie weet er zo veel mogelijk foto’s te maken waarin een bepaalde kleur terug komen?

Bij terugkomst in de klas vraag je de kleuters om hun foto’s met kleuren te presenteren. Bespreek bijvoorbeeld met elkaar of de kleur altijd precies hetzelfde is. Zien ze verschillen? Of juist niet.

Letters spotten

Ook buiten staat er enorm veel geschreven. Er staat vast regelmatig een letter centraal in jouw klas. Laat de kleuters die letter zoeken in de omgeving! Lukt het ze om deze letter overal te vinden? Je kunt er daarna in Pages een mooie poster van maken! En zo met elkaar het gesprek ook aan gaan hoe letters geschreven worden. En of dat dan altijd hetzelfde is.

Zo combineer je beginnende geletterdheid toch ook weer met digitale geletterdheid!

Verkeersborden zoeken

Overal in de omgeving van de school staan verkeersborden. Leg ze eens vast! Lukt het je om samen achter de betekenis te komen?

Een mooie kans om verkeer te combineren met digitale geletterdheid.

Welke dieren leven er in de Buurt?

 

Welke dieren leven er in de buurt? Leg het met de iPad vast. Dit kan met hele kleine dieren. Door in te zoomen kun je ze soms heel groot vastleggen. Laat de kleuters de dieren presenteren die ze op de foto hebben vastgelegd.

Zo ben je bezig met natuur, digitale geletterdheid en vaardigheden rondom presenteren. Een mooie combinatie.

Nog meer ideeën?

Ik schreef al eerder een blog over de iPad mee naar buiten nemen. Die kun je hier vinden.

Leave a Reply