Media Ukkie Dagen 2024 – Ontspannen met media

Posted by on mrt 31, 2024 in Materiaal | No Comments
Media Ukkie Dagen 2024 – Ontspannen met media

Media is de hele dag om ons heen. Maar hoe kunnen we ukkies helpen om, om te gaan met alle prikkels van media?

Ontspannen met media

Om ons heen is er heel veel media aanwezig. Hierbij kun je denken aan tablet’s, televisie, boeken en smartphones. Mar hoe zorg je er als ouder/leerkracht/pedagogisch medewerker dat deze media aan kan sluiten zoadat ukkies/jonge kinderen ermee kunnen ontspannen?

Hier ga ik je een aantal tips voor geven!

Maar houd vooral in het achterhoofd dat de inzet van media (in welke vorm dan ook) moet bijdragen aan leren. En dat je media dus bewust en gericht inzet.

Luisteren

Ik vind het persoonlijk heerlijk om naar podcasts te luisteren. Scherm uit… Oortjes of koptelefoon op. En luisteren maar. Maar waar vind je nou fijne podcasts voor jonge kinderen? Juist op de website kinderpodcasts.nl staan er een hoop! Speciaal voor de leeftijd 3 – 6 jaar is er een prachtige verzameling. Ga naar de website 

Je hebt echt behoorlijk wat keuze uit podcasts er zit altijd wel iets bij waar de ukkies, jonge kinderen blij van worden en zich mee kunnen ontspannen.

Tip voor alle mensen die deze podcasts luisteren met een iPad. Wanneer je iPad beheerd is kun je middels de jamf teacher app er voor kiezen dat de kinderen alleen naar de website van de podcasts kunnen en niet naar andere websites!

Luisterverhalen

Nog een mooie om tip. De luisterverhalen van van Abel Studios. Dit zijn korte verhalen voor jonge kinderen die voorgelezen worden. De verhalen spreken qua onderwerpen aan bij de belevingswereld van jonge kinderen. En zijn niet langer dan 12 minuten.

Naar de verhalen

Yoga mee met Roos

In de app van NPO zappelin zitten filmpjes van Yoga Roos. De kinderen krijgen op een speelse manier een kijkje in hun eign binnenwereld. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het omgaan met emoties. Elke aflevering heeft een thema en sluit af met een relaxmoment.

Prijs: € gratis
Download voor iPhone/iPad & Android

Een bord vol ontspannende activiteiten

In Freeform ontwierp ik een bord vol met ontspannende activiteiten van luisteren naar klassieke muziek tot podcasts. En terug naar yoga van yoga roos en het kijken naar een aantal digitale prentenboeken.

Dit bord heb ik gemaakt in Freeforms. Wanneer je iPad beheerd is kun je middels de jamf teacher app er voor kiezen dat de kinderen alleen naar de website van het Freeforms bord kunnen en niet naar andere websites!

Wegwijzers Mediasmarties

Mediasmarties hebben diverse wegwijzers gemaakt om ouders/leerkracht/pedagogisch medewerker te helpen keuzes te maken met media op basis van diverse thema’s. Ook voor de Media Ukkie Dagen. Alles lezen over de wegwijzers.

Deze wegwijzers zijn gemaakt bij het thema van de mediaukkie dagen 2021. Maar geven wel een beeld van hoe je met deze wegwijzers kunt werken.

Mediasmarties maakt die wegwijzers ook in een abonnement.

De MediaDiamant

Wat in het kader van de Media Ukkie Dagen niet mag ontbreken dat is een (korte) uitleg over de MediaDiamant. Dit is een diamant die is opgebouwd uit vijf kanten. Deze vormen samen de belangrijkste elementen van de mediaopvoeding. Deze kanten zijn:

– Plezier
– Veilig
– Samen
– Inhoud
– Balans

Wil je meer lezen over de mediadiamant en hoe je deze kunt gebruiken in jouw organisatie? Lees dan hier verder!

 

Leave a Reply