Gi Ga Groen met een digitaal tintje!

Posted by on sep 25, 2022 in Materiaal | No Comments
Gi Ga Groen met een digitaal tintje!

De Gi Ga Groene kinderboekenweek staat voor de deur! Maar wat zijn nou leuke activiteiten om tijdens de kinderboekenweek een digitaal tintje aan te geven?

Foto’s maken!

Eigenlijk is de eerste opdracht heel simpel. Ga met kinderen buiten foto’s maken waar zij natuur in zien. Laat ze zelf de foto’s maken. Je kunt daarna aan de kinderen vragen om de foto’s te presenteren zodat ze erbij kunnen vertellen wat ze waarom op de foto hebben gezet.

Doormiddel van deze opdracht werk je aan digitale geletterdheid. Aan het onderdeel ict basisvaardigheden. Maar ook vooral aan mondelinge taalvaardigheid! Er zit dus een mooie combinatie om zo digitale geletterdheid te integreren.

Wanneer kun je dit nou doen? In bijna elke kleuterklas speel je buiten. Neem de iPad dan mee. En ga met een paar kinderen een paar foto’s maken! Je hoeft er niet ver voor van de school.

Een verhaal vertellen met foto’s

Geïnspireerd door Rian Visser kwam ik het volgende idee tegen. Laat kinderen foto’s maken van groene elementen in de buurt. Print de foto’s uit. En plak deze op blokken. Met allerlei elementen zoals poppetjes, een weg, auto’s, fietsen, etc. kun je er een verhaal bij vertellen op de spelverteltafel! Weer een mooie combinatie van digitale geletterdheid en taal. Maar je kunt er nog een stapje verder mee gaan!

Laat kinderen in 3 foto’s een verhaal vertellen. Deze foto’s kun je invoegen in de app Pages. Om vervolgens daar vervolgens het verhaal in audioboodschappen te vertellen.

Wat staat daar?

Buiten staan verschillende planten en bloemen. Maar wat voor soort is het eigenlijk? Met de app Obsidentify kun je er achter komen wat voor plant/bloem het is. Door een foto in te voegen (dit kan ook na afloop) kun je er achter komen wat je hebt gezien!

Na het uploaden van je foto zie je wat het zou kunnen zijn. Ook kun je er dan meer informatie bij krijgen. Zo kun je in kaart brengen wat voor natuur er in de omgeving van de school is.
Voor het uploaden van foto’s is internet nodig. Dit kun je dus (helaas) niet op de locatie doen want voor het analyseren van de foto’s heb je internet nodig. Maar op school kan dit ook.

Prijs: gratis
Download de app voor iPhone/iPad & Android

 

 

 

 

Wat kan ik bij Gynzy vinden?

Ook bij Gynzy zijn er weer activiteiten te vinden!

Er is weer een samenwerking met de voorleeshoek! Hier kun je luisteren naar voorgelezen prentenboeken. Er zijn ook QR codes te printen zodat kinderen en zelfstandig naar kunnen luisteren. Mooie waardevolle samenwerking weer!

En er is een les waarin je het lied van de kinderboekenweek kunt leren. En natuurlijk het dansje!

Gi Ga Groene Loco

Op internet kwam ik op een website mini loco tegen waarbij je de silhouet van een dier moet matchen aan het juiste dier!

Naar de mini loco

Tip! En gebruik je Jamf School? Dan kun je op het scherm van de iPad een icoon maken om snel naar deze website te gaan.

Leave a Reply