Geocaching – Schatzoeken in de natuur

Posted by on dec 27, 2015 in Materiaal | No Comments
Geocaching – Schatzoeken in de natuur

Ga schatzoeken overal!

Wat is Geocaching?

Ik vind het heerlijk om lekker te gaan wandelen. Een paar jaar geleden kwam ik door scouting in contact met iemand die aan geocaching deed. Hij beschreef het als schatzoeken in het bos! Nou dat leek mij wel gaaf! En het leuke is, kinderen vinden het vaak ook heel erg leuk om mee te gaan cachen, dit is hoe je het geocachen als je dit aan het doen bent noemt.

skan

Met behulp van een gps apparaat, of app op je mobiele telefoon, ga je op zoek naar verstopte doosjes, de caches. Deze variëren in grootte van micro, dat is heel klein, tot heel erg groot. Het GPS apparaat geeft, nadat je de coördinaten hebt ingevoerd, aan waar je precies naartoe moet.

Een cache bevat een logboek, een pen, kleine kadootjes en soms rondreizende munten, geocoins of elementen, travelbugs. Geocoins en travelbugs kun je meenemen en van cache naar cache laten reizen. Als je een geocoin of travelbug uit een cache meeneemt geef je dit aan op de website geocaching.com. Mijn stelregel is, als ik er een kaootje uithaal dan moet ik er ook weer iets in terug doen. Geocoins en travelbugs neem ik wel regelmatig mee zonder er een terug te doen.

Als je gaat cachen dan is het wel belangrijk dat je niet te opvallend gaat zoeken naar de cache. Dit omdat geocachen wel een beetje vandalisme gevoelig is! Dus probeer zo onopvallend mogelijk te zoeken!

Hoe begin je met Geocachen?

Schermafbeelding 2015-12-27 om 20.26.33

Om te gaan geocachen heb je eigenlijk niet meer nodig dan een GPS apparaat of je telefoon. En een goede dosis zin! Het is wel belangrijk dat je op geocaching.com een gratis account aanmaakt. Je kunt dan opzoek gaan naar caches bij jou in de buurt. Of in de buurt van waar jij wilt gaan wandelen. Er zijn verschillende soorten caches:

  • Traditionals: Bij een traditional cache loop je naar een vast punt toe en op dat punt vind je de cache.
  • Multicache: Wanneer je een mulitcache doet moet je gedurende je route informatie vinden om naar het volgende punt te kunnen.
  • Mystery cache: Een mystery cache is een cache waarbij je thuis een puzzel moet maken om de coordinaten van de cache te krijgen.Dit kan een simpele puzzel zijn maar ook een hele ingewikkelde met moeilijke aanwijzingen.
  • Earthcache: Een earthcache is een bijzondere geologische locatie waar mensen iets kunnen leren over de specifieke kenmerken van de omgeving. Er is hierbij geen fysieke cache maar je moet de antwoorden op een vraag zien te vinden, deze moet je dan naar de legger sturen, voor dat je de cache mag loggen. Ook moet je vaak een foto maken.

Om te beginnen zou ik je aanraden om een traditional te doen in de buurt.

Apps voor Geocaching

Probeer het geocachen eerst gewoon een paar keer uit met een app op je telefoon voor je een GPS koopt! Enkele suggesties voor apps:

Geocaching 

In deze app zitten alle caches bij jou in de buurt. Als je een cache aantikt kun je naar deze cache navigeren. Voor deze app heb je tijdens het lopen internet nodig.

Prijs: € gratis
Download voor iPhone/Android
AppStoreAndroid

 

 

Als je het geocachen zo leuk vindt kun je natuurlijk altijd een echte GPS aanschaffen!

Lab Caches

Sinds enige tijd is er een nieuw soort geocaching. Namelijk adventure labs. Dit zijn virtuele caches. Met een speciale app op je telefoon word je langs punten geleidt. Daar moet je vragen beantwoorden.

Het brengt je op plekken waar je normaal geen cache kunt leggen en wat toch een interessante of mooie plek is om te zien. Je beantwoord er een vraag. En kunt zo de omgeving ontdekken. Wat je er voor nodig hebt? Een smartphone met de app, een login naam bij geocaching… En je kunt aan de slag!

Dit is ook leuk om in een (onbekende) stad te doen. Je komt dan echt op plekken waar je anders nooit komt. En soms zitten er zelfs historische wandelingen bij.

Wat ik mooi hieraan vind is dat ook deze app gratis beschikbaar is. En dat die op heel veel telefoons dus werkt. Enig nadeel is dat deze app data verbruikt. Dit is maar heel weinig maar kan voor sommige mensen wellicht een drempel zijn?

Ik vind het in ieder geval een mooie manier om lekker naar buiten te gaan!

Prijs: € gratis
Download voor iPhone/Android
AppStoreAndroid

 

 

 

 

Een filmpje over wat geocaching is.

Lees nog veel meer over geoaching in de startgids voor het geocachen.

Leave a Reply