Dr. Eureka – Vul de reageerbuizen

Geplaatst door op mei 13, 2017 in Spelletjes | 28 Comments
Dr. Eureka – Vul de reageerbuizen

Vul de reageerbuizen op de juiste manier

Leeftijd: 6+
Prijs: € 29,95

 

 

Mijn Mening

Ik vind dit echt een super leuk spel om in de klas te spelen. Het spel behoeft weinig uitleg. Hierdoor  kunnen de kinderen er eigenlijk meteen mee aan de slag. Met name de eerste variant spelen kinderen zonder veel uitleg. Ook zijn ze erg enthousiast om te gaan spelen. Want het handelen met fysieke moleculen daagt erg uit om aan de slag te gaan. Soms moet er ook flink over de opdracht worden nagedacht. Je hebt wel een beetje een plan nodig om alles tot een goed einde te brengen.

De tweede variant ook een mooie spelvariant. Deze spelvariant vraagt wel om wat meer inzicht in het spel. En dat je het al wat vaker hebt gespeeld. Ik merk dat ik deze variant niet meteen als eerste speel. Maar pas na een paar keer spelen kan aanbieden. Dat is natuurlijk ook prima. Want zo blijft het spel aantrekkelijk!

Van de kinderen uit de klas krijg ik terug dat ze het super gaaf vinden dat het spel elke keer anders is. Er zitten zo veel opdrachtkaarten in het spel dat je nooit uitgespeeld raakt. En zeggen ze, de ene keer krijg je een makkelijke kaart en de volgende kan ineens weer veel moeilijker zijn.

De reageerbuizen zijn van hard plastic gemaakt. En zullen niet heel snel kapot raken. Hetzelfde geldt voor de moleculen. Alles past met opruimen ook makkelijk en vlot in de doos.

Wat ik verder een erg leuk vind aan dit spel is dat je dit spel ook met twee spelers kunt spelen. Je kunt er zelfs voor kiezen om het spel met 1 speler te doen! Je kunt dan voor de leerling een kaart neerleggen zodat de leerling zelf kan handelen en de kaart na kan maken.

Kortom een echt leuk spel wat op diverse manieren te spelen is!

 

Het Spel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als ik de doos van het spel open zie ik dat er 12 reageerbuizen in de doos zitten. Ook zitten er 8 groene moleculen in, 8 rode moleculen en 8 paarse moleculen. Verder zitten er 54 opdrachtkaarten in. Je kunt het spel spelen met 2 tot 4 spelers.

In dit spel krijgt elke speler 3 reageerbuizen voor zich. In de reageerbuizen zitten moleculen. Elke speler krijgt een opdrachtkaart. Op de opdrachtkaart staat hoe de moleculen in de reageerbuizen moeten zitten. Je moet er nu voor zorgen dat de moleculen op de juiste wijze in de reageerbuizen komen. Alleen… je mag de moleculen niet aanraken met je handen, en ze mogen ook niet op de grond vallen! Wanneer dit wel gebeurt dan ben je af. Je mag dan de volgende ronde weer meedoen.

Om te winnen mag je de reageerbuizen wel wisselen van plek. Of je mag ze omdraaien. Wie als eerste de moleculen op de manier van het kaartje in de reageerbuizen heeft zitten roept “Eureka”. Je krijgt dan 1 punt en wint de ronde. De gene die als eerste 5 punten heeft. Die heeft gewonnen.

Voor de volgende ronde is het zo dat de moleculen zo blijven zitten in de reageerbuizen als ze nu zitten. Iedere speler pakt nu een nieuwe opdrachtkaart. En het spel begint opnieuw. Wie heeft nu als eerste zijn opdracht voltooid?

Er is ook nog een tweede variant. Bij deze variant is het zo dat je een kaart open legt. Alle spelers mogen nu nadenken in hoeveel handelingen het ze lukt om de kaart te voltooien. De gene die met het laagste aantal handelingen komt mag het proberen. Wanneer het hem of haar niet lukt dan is de speler aan de beurt die daarna het laagste aantal heeft.

Tips voor in de Klas

Ik merk aan de kinderen dat ze eigenlijk vrijwel direct aan de slag willen gaan met het spel. Je kunt dit spel prima met 2 tot 4 spelers spelen. Eigenlijk wijst het zich vanzelf.

Wat ik ook een aardige tip vind voor het onderwijs is dat je kinderen ook in tweetallen de opdracht kunt geven maak dit kaartje na. Dezelfde regels als bij het Eureka spel gelden. Alleen moeten de leerlingen het nu samen oplossen. Met name voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong kan dit een enorme uitdaging zijn! Natuurlijk kun je ook bij hen het spel spelen.

Wat leer je van dit Spel?

Als je met dit spel bezig bent moet je goed logisch nadenken. Want je moet de moleculen overgieten in de reageerbuizen. En eigenlijk ook nog in een zo snel mogelijke tijd. Want iedereen wil winnen.

Verder ben je tijdens dit spel bezig met motoriek. Want de moleculen mogen niet op de grond vallen!

Om dit spel tot een goed einde te brengen moet je je ook goed kunnen concentreren op de activiteit die je aan het doen bent.

Mijn Mening

Ik vind dit echt een super leuk spel om in de klas te spelen. Het spel behoeft weinig uitleg. Hierdoor  kunnen de kinderen er eigenlijk meteen mee aan de slag. Met name de eerste variant spelen kinderen zonder veel uitleg. Ook zijn ze erg enthousiast om te gaan spelen. Want het handelen met fysieke moleculen daagt erg uit om aan de slag te gaan. Soms moet er ook flink over de opdracht worden nagedacht. Je hebt wel een beetje een plan nodig om alles tot een goed einde te brengen.

De tweede variant ook een mooie spelvariant. Deze spelvariant vraagt wel om wat meer inzicht in het spel. En dat je het al wat vaker hebt gespeeld. Ik merk dat ik deze variant niet meteen als eerste speel. Maar pas na een paar keer spelen kan aanbieden. Dat is natuurlijk ook prima. Want zo blijft het spel aantrekkelijk!

Van de kinderen uit de klas krijg ik terug dat ze het super gaaf vinden dat het spel elke keer anders is. Er zitten zo veel opdrachtkaarten in het spel dat je nooit uitgespeeld raakt. En zeggen ze, de ene keer krijg je een makkelijke kaart en de volgende kan ineens weer veel moeilijker zijn.

De reageerbuizen zijn van hard plastic gemaakt. En zullen niet heel snel kapot raken. Hetzelfde geldt voor de moleculen. Alles past met opruimen ook makkelijk en vlot in de doos.

Wat ik verder een erg leuk vind aan dit spel is dat je dit spel ook met twee spelers kunt spelen. Je kunt er zelfs voor kiezen om het spel met 1 speler te doen! Je kunt dan voor de leerling een kaart neerleggen zodat de leerling zelf kan handelen en de kaart na kan maken.

Kortom een echt leuk spel wat op diverse manieren te spelen is!

28 Comments

 1. Rianne
  11 juni 2017

  Wat een leuk spel! Dit zou ideaal zijn voor mijn groep 2 waarin veel kinderen zitten die extra uitdaging nodig hebben. Ik ben veel materialen voor deze kinderen aan het verzamelen en dit zou er perfect bij aansluiten!

  Reply
 2. Joyce
  11 juni 2017

  Dit spel wil ik graag winnen voor mijn collega die bij ons op school de pientere kleuters begeleid. Zoals vaker in het onderwijs koopt zij veel materialen van haar eigen geld. Hoe leuk is het als ik haar dit cadeau zou mogen geven.

  Reply
 3. Wytske
  11 juni 2017

  Ik zou dit heel graag winnen voor mijn kleuters. Ik wil het volgend jaar ook gaan gebruiken voor groep 4. Een mooie verrijking voor in de klas

  Reply
 4. Irma
  11 juni 2017

  Fantastisch, nieuwsgierig makend spel. Ik weet zo een heleboel kleuters die zich hiermee prima zouden weten te vermaken!

  Reply
 5. Margreet Vogelaar- de Bruyn
  11 juni 2017

  Hoi,
  Ik ben nog student aan de pabo, maar ik ben al vol spelletjes en boeken aan het sparen voor als ik straks mijn eigen klas mag hebben! Dit spel kan natuurlijk niet missen in mijn toekomstige kleuterklas.
  Groetjes Margreet

  Reply
 6. Manon Musterd
  11 juni 2017

  O dat lijkt me geweldig om de kleuters zelf te kunnen laten ontdekken en onderzoeken en al bezig te zijn met de beginselen van scheikunde. Zie het spel regelmatig langs komen en vindt het elke keer leuk.

  Reply
 7. Stefanie
  11 juni 2017

  Ikwilhetikwilhetikwilhet! Hidde kan wel wat extra uitdaging gebruiken dus dit gave spel zou écht iets voor hem zijn!

  Reply
 8. Tineke Bakker
  11 juni 2017

  Jaaah, een nieuwe uitdaging voor de laatste weken in onze groep 2!! Onze onderzoekende kleuters hebben immers alles al in handen gehad in de afgelopen 2(en een half)jaar en zijn toe aan iets nieuws.

  Reply
 9. Belinda
  11 juni 2017

  Leuk! Klinkt origineel en als een uitdagende aanvulling voor in de klas!

  Reply
 10. Lisette sigtema
  11 juni 2017

  Dit lijkt mij een leuke uitdaging voor mijn 2 meiden!

  Reply
 11. Hélène
  11 juni 2017

  Wat een geweldig leuk spel! Ik doe mee voor de kinderen in mijn klas die dol zijn op uitdagingen! Wat zullen ze weer genieten, weer een nieuw spelletje spelen met de juf!

  Reply
 12. Jantina
  11 juni 2017

  Ik ben geen juf maar een moeder. Ik zoek andere invalshoeken voor mijn zoon met ASS en zou dit super graag winnen om te kijken of het iets voor hem is!

  Reply
 13. Anouk
  11 juni 2017

  Wat zou dit leuk zijn ter uitvoering van het nieuwe schoolbeleidsplan op het gebied van Hoogbegaafdheid! Mijn collega is al maanden hard aan het ploeteren om dit beleidsstuk te schrijven en haar opleiding tot een succesvol einde te brengen. Dit zou een mooi cadeau zijn.

  Reply
 14. Corine
  11 juni 2017

  Dit soort spellen vind ik machtig. Ik wil ze zo graag oplossen en kan ze dan bijna niet wegleggen. . Doordenken, doorzetten, vooruit denken, trial-and-error, het zit er allemaal in. Dus vooral voor mijn dochters en mijn klas, maar ik zou het zelf ook leuk vinden..

  Reply
 15. Petra
  11 juni 2017

  Lijkt me een gaaf spel om te spelen met m’n coachees. Oefen en ervaren. Vallen en weer opstaan. Samen lukt het ons?

  Reply
 16. Lisette
  11 juni 2017

  Oh leuk…. die zou ik graag willen gebruiken in een mogelijk 2/3 combi… enne stiekum eerst zelf uittesten thuis sssttttt……

  Reply
 17. Ester
  11 juni 2017

  Ziet eruit als een te gek spel! Ik hield vroeger (en stiekem nu nog ?) enorm van dit soort breinbrekers. Ik heb in mijn groep wel een aantal kinderen die hier enorm van gaan genieten! Ik doe dus graag mee om het spel te winnen.

  Reply
 18. Elina Kronenburg
  12 juni 2017

  ik geniet zelf van deze spellen en dan genieten de kleuters heerlijk mee!

  Reply
 19. Inge
  12 juni 2017

  Ik zou het spel graag winnen om in te zetten in mijn kleuterklas van Daltonschool de Rank in Hengelo. Daar werken we samen, wat mooi terug komt in dit spel en proberen we kinderen op hun eigen niveau uit te dagen. Dit Al veel leerlingen aanspreken.

  Reply
 20. Karen
  12 juni 2017

  Van dit spel worden de kinderen van groep 2 en 3 helemaal blij van. Kan niet wachten om het aan te bieden. Heerlijke breinkrakers!
  Een spel waar ieder kind van gaat glunderen. Nu maar duimen!

  Reply
 21. suzan
  12 juni 2017

  zou hem graag winnen om hem te gebruiken voor mijn gastkinderen die er gaan komen, nu ik een andere baan moet gaan zoeken ivm gezondheid en ook mijn 2 grote wijsneuzen zouden het leuk vinden om het te spelen.

  Reply
 22. Sasha Jansen
  12 juni 2017

  Dit spel zou geweldig zijn voor mijn Plusclub! Dan kunnen zowel de kleuters als iets oudere kinderen ermee aan de slag. Daarnaast kan ik het meenemen naar trainingen aan leerkrachten van groep 1/2, dan kunnen zij ook inspiratie opdoen.

  Reply
 23. Suzanne
  12 juni 2017

  Ik wil heel graag dit spel winnen voor mijn dochter, ze verveeld zig een beetje op school en dit zou een leuke uitdaging zijn.

  Reply
 24. Katrien
  12 juni 2017

  Oh, zou wel heel leuk zijn om dit spel te winnen. Zowel voor thuis als op school!
  Ik heb het spel een aantal weken geleden, na het zien op jullie pagina reeds doorgegeven als tip om aan te kopen op school.
  Nu nog hopen op het winnende lotje dan zijn we al zeker van het spel ?

  Reply
 25. Jacqueline Teerenstra
  12 juni 2017

  Omdat ik juf ben en zo een hoop kinderen tegelijk blij kan maken!
  We hebben veel te kort aan materiaal, kleine budgetten en een hoop lieve juffen die van hun eigen budget spul kopen. Wat zou het fijn zijn om dit te mogen ontvangen, scheelt toch weer iets!

  Reply
 26. Sietia de Vries
  12 juni 2017

  Dat lijkt me een leuk spel om te winnen!
  Ik draai een vaardighedengroep op onze school, en daar kan ik deze heel goed gebruiken. Ze moeten hiermee logisch nadenken, maar door het inschatten van het aantal stappen dat ze denken nodig te hebben, moeten ze ook kritisch nadenken. Verder moeten ze doorzetten, ook als het niet in 1 keer lukt. In veel opzichten leerzaam!

  Reply
 27. Eline
  14 juni 2017

  Ziet er erg graag uit! Ik zou het spel graag winnen, om volgend jaar te gebruiken in mijn klas 🙂

  Reply
 28. Claudia W.
  15 juni 2017

  Perfect voor mijn kleine slimme onderzoekers in groep 3. Een activiteit die uitnodigt tot nadenken, samenwerken, goed is voor de fijne motoriek en vraagt om creatieve oplossingen bedenken.
  Eindeloos spelplezier lijkt me door de vele variaties.
  Ook leuk voor mijn eigen 6-jarige om hier thuis eerst uit te proberen natuurlijk. Ik ga duimen, kleuters-digitaal!

  Reply

Leave a Reply