Ga op rekenavontuur met TJ!

Posted by on mei 24, 2020 in Materiaal | No Comments
Ga op rekenavontuur met TJ!

Aan de slag met rekenen met TJ!

Leeftijd: 5 – 12 jaar
Prijs: € 59,95
Koop TJ Math

Mijn Mening

Wat een toffe set is zeg! Mooi dan ik kan kiezen tussen verschillende leeftijden. In mijn inzet in de klas ben ik vooral aan de slag gegaan met de leeftijd 5/6. De spellen voor de andere leeftijden zijn hetzelfde alleen hebben ze een andere leerinhoud. Dat vind ik echt mooi want zo is deze set in veel meer klassen in te zetten!

De opdrachten die bij TJ Math horen zijn echt super divers. Dat maakt mij blij want zo is er voor elk kind wat wils bij. En kan ik als leerkracht bezig zijn met de inhoud van het materiaal. En waar dat past bij wat het kind nog moet leren.

Ik merk aan de kleuters dat ze makkelijk met de opdrachten werken. Er zit geen taal in. En toch begrijpen ze heel goed wat ze moeten doen. Ik zie ook dat ze vaak samen aan een opdracht beginnen. Dat vind ik natuurlijk helemaal mooi.

Om antwoord te geven moet je een figuurtje op het matje zetten. Zo krijg je als kleuter ook nog even denktijd als je het antwoord al op het matje hebt gelegd. Voor de volgende vraag verplaats je het figuurtje ook weer. En dan komt er een nieuwe vraag.

De combinatie concreet materiaal en een schermpje vind ik echt super goed uitgewerkt in deze set van TJ Math!

Deze set is wat mij betreft echt uitdagend voor alle kinderen op de basisschool!

Tj Math Uitgelegd

Als ik de doos van TJ Math open zie ik dat ik dat hier de volgende materialen in zitten:

  • Standaard om de iPad in te zetten
  • Spiegeltje om op de iPad te zetten
  • Matje om cijfers op te leggen
  • Cijfers 0 t/m 9 in 3 verschillende kleuren
  • Figuurtje TJ

Wanneer ik TJ Math start kan ik kiezen uit drie verschillende werelden waar ik activiteiten kan gaan doen.

Deze drie werelden hebben allen verschillende spellen er onder hangen. Ik heb gekozen om de spellen op leeftijd 5/6 niveau in te stellen. Van uit daar schrijf ik ook dit stuk. Je kunt ook voor andere leeftijden kiezen. De doelen zijn dan anders. Maar de spellen blijven hetzelfde.

Wat ook een belangrijk aspect is van TJ Math is het figuurtje dat erbij zit. Deze moet je elke keer op het matje zetten als je antwoord wilt geven. Wanneer je antwoord gecontroleerd is dan moet je het figuurtje verplaatsen om een volgend vraag te krijgen.

Ik zal de verschillende werelden toelichten met de spellen die erin zitten:

Math adventure

Wanneer je de wereld Math adventure start zie je dat je uit drie spellen kunt kiezen. Deze drie spellen hebben allen met erbij en eraf te maken.

Number forest

Je ziet figuurtjes komen. Ze verdwijnen achter struiken, bomen of paddestoelen. Weet jij hoeveel figuurtjes je uiteindelijk gezien hebt? Leg dit cijfer neer op het bordje. De opdrachten worden steeds een beetje moeilijker naarmate je verder komt in het spel. Je hebt per level steeds 3 opdrachten.

Addition Town

In dit spel ga je eenvoudige sommen maken. Je ziet een aantal figuurtjes. Daar komt iets bij. Weet jij hoeveel het er nu zijn? Je ziet er ook een animatie van. Wanneer je verder in het spel komt worden de opdrachten steeds een beetje moeilijker. Zo kom je ook stipsommen 1 + … = 2 tegen. De antwoorden leg je steeds op het matje neer.

In de animaties wordt gebruik gemaakt van de 5 structuur.

Polygon Path

Je ziet een figuur. Dit figuur is opgebouwd uit een aantal onderdelen. Hier krijg je vragen over. Want hoeveel cirkels zie je eigenlijk? Leg dit aantal op het matje neer. De vragen die je krijgt worden steeds een beetje moeilijker.

Math Libary

In de spellen van Math Libary ga je meer aan de slag met aspecten rondom rekenen. En iets minder met het formele rekenen met sommen.

Sudoku

Je gaat een sudoku oplossen! Leg het ontbrekende cijfer op de juiste plek op je matje neer. Eerst mist er nog 1 getal. Later missen er meerdere getallen. Oplopend in moeilijkheid.

Math Skills

De bus rijdt voorbij. Je ziet een aantal lege plekken. Hoeveel is er nodig om de bus vol te krijgen? Leg dat cijfer op je bordje! Er is een som aan gekoppeld. Maar deze vind ik niet van wezenlijk belang. Oplopend in moeilijkheid.

Telling Time

Je ziet ene klok. Waar staat de kleine wijzer? Leg dat cijfer op je bordje! Gaat al wel snel over naar halve uren. Dan moet je :30 neerleggen. Loopt op in moeilijkheid.

Explore the planet

Hier zit echt van alles in! Zo ga je:

  • (Eenvoudige) sommen maken
  • Splitsen
  • Tellen van vormen
  • Klok aflezen

Je moet door middel van de opdrachten de landkaart compleet maken.

Tip’s voor in de Klas

TJ Math kun je prima introduceren in een kleine kring vanaf groep 2. Verken samen met de kleuters de opdracht die je ze wilt laten doen. Waarbij jij als leerkracht meteen ook de ruimte en tijd hebt om te observeren hoe de kleuters het doen! Twee vliegen in een klap 😉

Ik raad het wel aan om kinderen in tweetallen met deze opdracht te laten werken. Op deze manier hebben kinderen meer interactie met elkaar. En ze kunnen elkaar helpen. Ook in hogere groepen is het zeker aan te raden om kinderen samen te laten werken.

Wat leer je van TJ Math?

Als je naar de ontwikkeling van kinderen kijkt in relatie tot de kerndoelen dan leer je het volgende:

Kerndoel 24

De leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.

Kerndoel 26

De leerlingen leren structuur en samenhang van aantallen, gehele getallen, kommagetallen, breuken, procenten en verhoudingen op hoofdlijnen te doorzien en er in praktische situaties mee te rekenen.

Kerndoel 27

De leerlingen leren de basisbewerkingen met gehele getallen in elk geval tot 100 snel uit het hoofd uitvoeren, waarbij optellen en aftrekken tot 20 en de tafels van buiten gekend zijn.

Kerndoel 33

De leerlingen leren meten en leren te rekenen met eenheden en maten, zoals bij tijd, geld, lengte, omtrek, oppervlakte, inhoud, gewicht, snelheid en temperatuur.

Verder leer je van deze app:

  • Je concentreren op een activiteit

Leave a Reply