Boek: Had ik maar een tijdmachine

Posted by on aug 24, 2017 in Materiaal | No Comments
Boek: Had ik maar een tijdmachine

Een boek en puzzel vol met tijd

Leeftijd: 5 – 8 jaar
Prijs boek: € 16,95
Prijs puzzel: € 28,90

 

Het Boek

Als ik het boek ‘had ik maar een tijdmachine’ open doe valt mij meteen op dat er op elke pagina prenten staan. Begrippen die met tijd of hoeveelheid te maken hebben zijn allemaal groter en dik gedrukt. Je kunt denken aan half uur, kwartier, week en maand.

Het verhaal gaat over Bob, hij is de ik figuur. Hij wil graag weten wanneer hij jarig is. Echter dat is pas over een jaar! Vanaf dat moment gaat Bob de tijd te lijf. En neemt hij de kinderen het jaar mee rond. Net alsof je in een tijdmachine stapt.

De dagen van de week worden, maanden, jaren. Maar ook de tijd om te groeien. Daarbij wordt de levenscyclus van een kikkervisje gebruikt.

Ook gaat het over de beleving van tijd. Dingen gaan vlug maar ook langzaam. De seizoenen en de maandcyclus komen daarin ook nog voorbij.

Vervolgens is het jaar om! En dan begint het verjaardagsfeest van Bob!

De Puzzel

De puzzel is ongeveer net zo groot als het boek. Ik vind het mooie aan deze puzzel dat de tijdstukken:

  • Half uur
  • Kwartier
  • Tien minuten
  • Vijf minuten

Alle stukken vormen samen een uur. Maar je kunt ook mooi zien dat het stuk van een kwartier twee keer in het halve uur past. Een uur/tijd wordt ineens heel tastbaar.

Tips voor in de Klas

Het boek over over had ik maar een tijdmachine is goed voor te lezen vanaf de kleuters. Dit kun je goed in de kring doen. Kinderen zullen wellicht het boek ook zelf pakken omdat het uitdaagt tot zoeken geeft. In elke pagina zit namelijk een klok verstopt! Geef ze eens de opdracht om alle klokken te vinden.

De houten instructieklok is erg handig bij het uitleggen van uren, halve uren, kwartieren, tien minuten en vijf minuten. Je kunt namelijk zien dat een kwartier twee keer in een half uur past. Je kunt de stukken fysiek vastpakken. En er mee handelen tijdens de instructie. Dit maakt tijd tastbaar voor kinderen. Het maakt het begrijpelijker.

Mijn Mening

Dit prentenboek is zeer goed in verschillende klassen te gebruiken. Het begrip tijd wordt op een speelse manier aangeboden. En echt alle facetten van tijd komen aanbod. Wat ik ook erg mooi vind is dat het element aangestipt wordt dat tijd soms heel snel gaat en een andere keer langzaam.

Een ander leuk detail is dat er op elke pagina een klok verstopt zit. Overal zijn de lange en de korte wijzer te vinden. Het kan voor kinderen een leuke uitdaging zijn om alle klokken te vinden.

Alle tekst die in het boek staat doet er echt toe! Het formaat van het boek vind ik ook echt top. Want dit is goed zichtbaar in de kring. De afbeeldingen zijn ook heel duidelijk van een afstandje te zien. De kleine details kunnen kinderen dan wel zien als ze zelf het prentenboek gaan lezen/bekijken.

De houten klok di erbij zit vind ik ook echt een aanvulling voor de rekenles. Je kunt er echt mee handelen. Je kunt leerlingen laten zien dat een kwartier twee keer in een half uur past. En een half uur twee keer in een uur. Tijd wordt echt tastbaar. Kinderen kunnen het voelen en ervaren. Echt super!

Ik vind het boek en de klok echt een waardevolle aanvulling voor het rekenonderwijs!

Leave a Reply