Bee Bot combineren kapla en blokken

Posted by on mrt 3, 2018 in Materiaal | No Comments
Bee Bot combineren kapla en blokken

 

De Bee Bot, blokken & kapla in de Klas

Laatst gaf ik de kinderen de Bee Bot een doos kapla en blokken. Daarmee mochten ze een parcours bouwen voor de Bee Bot. De enige opdracht die ze hadden was dat de Bee Bot de blokjes niet aan de kant mocht duwen!

Na wat ontdekken en experimenteren kwamen de kinderen er achter dat als je 3 kapla blokjes neerlegde dat je de bee bot 2x naar voren kon gaan en dat je daar 3 blokjes voor nodig had. Gaaf om te zien dat kinderen er al ontdekkend achter kwamen. Toen ze eenmaal door hadden hoe het werkte met de blokjes merkte ik dat de parcoursen steeds langer en uitdagender werden!

Wanneer de kinderen een tunnel gingen bouwen waar de Bee Bot doorheen moest kwamen ze er ook al achter dat ze moesten gaan passen en meten want je moet rekening houden met de hoogte van de Bee Bot. Maar ook met de afstand die de Bee Bot af kon leggen als er een tunnel tussen komt.

Wat leer je van de Bee Bot

Als we naar de kerndoelen kijken leer je van de Bee Bot het volgende:

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Kerndoel 24
De leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.

Kerndoel 25
De leerlingen leren aanpakken bij het oplossen van rekenwiskundeproblemen te onderbouwen en leren oplossingen te beoordelen.

Kerndoel 32
De leerlingen leren eenvoudige meetkundige problemen op te lossen.

Kerndoel 33
De leerlingen leren meten en leren te rekenen met eenheden en maten, zoals bij tijd, geld, lengte, omtrek, oppervlakte, inhoud, gewicht, snelheid en temperatuur.

Mijn Mening

De Bee Bot is echt geweldig materiaal! Je kunt met een vaste mat van alles doen. Maar ook een vrijere opdracht vinden de kinderen onwijs leuk.

Wat mij vooral opvalt is dat de kinderen het ook leuk vinden om in een vrijere situatie met de Bee Bot te werken. Vooral het zelf bouwen van het parcours en het experimenteren vonden ze erg gaaf. Het maakt hierbij niet uit of ze al ervaring hebben met de Bee Bot of niet.

Wanneer kinderen langere met de Bee Bot aan het werk waren merkte ik dat ze met steeds meer ideeën kwamen wat voor routes ze konden maken. Hartstikke leuk dus! Kortom onze klassen zijn nog lang niet uitgespeeld met de Bee Bot!

De Bee Bot

De Bee Bot is een programmeerbare robot. Wanneer je meer over de werking van de Bee Bot wilt lezen kun je hier verder lezen.

Leave a Reply