Groeipuzzels – Scan de puzzel met een app

Geplaatst door op jun 25, 2018 in Materiaal | Geen reacties
Groeipuzzels – Scan de puzzel met een app

Leeftijd: 4 – 99 jaar

 

 

Wat zijn Groeipuzzels?

Onlangs probeerde ik weer iets nieuws uit in de klas! Namelijk de nieuwe groeipuzzels van een kikker en een schildpad.

De groeipuzzels bestaan uit vier lagen, elke laag laat de levenscyclus zien van een schildpad of een kikker, afhankelijk welke puzzel je hebt. De puzzels lopen met stukjes van 9, 16, 25 en 36 stukjes.

 

Het mooie aan deze puzzel is dat aan elke laag van de puzzel een virtuele laag is toegevoegd! Deze komt naar boven wanneer je de puzzel scant met de speciale app. Je ziet dan een filmpje over deze fase van de dieren.

Wanneer de puzzel helemaal af is kun je de bovenste laag scannen. Je krijgt dan over elke fase van de dieren een vraag. De vragen zijn zelfcorrigerend. Daarom kunnen kleuters deze ook zelfstandig maken.

Wat kun je met de Groeipuzzels?

Allereerst kunnen kinderen natuurlijk puzzelen! Het is belangrijk dat je de stukjes van de puzzels die bij elkaar horen bij elkaar houdt. Op deze manier houden kinderen het overzicht.

Doordat kinderen van elke fase van de dieren een filmpje kijken kun je ook goed aansluiten met een gesprekje. De puzzel van de kikker past bijvoorbeeld goed bij het thema lente.

De schildpadpuzzel kun je natuurlijk ook goed gebruiken wanneer je rondom het thema dieren werkt. Ook hier kun je prima met kleuters een gesprekje over de dieren voeren. Weten de kleuters welke levensfases er allemaal zijn bijvoorbeeld?

Wat leer je van de Groeipuzzels?

Puzzelen is een belangrijke vaardigheid voor kleuters. Je leert er zelfstandig problemen van oplossen. Maar ook leer je ervan orderen en sorteren.

Het maken van puzzels vergroot ook het ruimtelijk inzicht bij jonge kinderen.

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van puzzelen het volgende:

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Mijn Mening

Ik vind deze puzzels gemaakt van erg mooi materiaal! Ook zonder de app vind ik deze puzzels echt heel erg mooi. De lagen zijn opgebouwd met mooie afbeeldingen. Dit merk ik ook aan de kinderen. Ze vinden in de eerste instantie de afbeeldingen die op de puzzels staan erg mooi!

Wanneer ik de virtuele laag bij de kinderen introduceer worden ze helemaal enthousiast! Dit motiveert de kinderen ook om de puzzels af te maken. Want ze willen graag scannen en zien wat er voor filmpje opkomt!

Het is wel belangrijk, omdat de fase van de dieren worden doorlopen, dat je begint bij de onderste puzzel. Ik vind het dan makkelijk om niet alle puzzelstukjes door elkaar te gooien. Maar ze in hoopjes bij elkaar te leggen. Het is ook belangrijk om de puzzels van onder naar boven te maken omdat bij de laatste laag de quiz zit.

De quiz vinden de kleuters ook erg leuk om te maken. Ik merk dat ze dit vrij zelfstandig kunnen omdat het zelfcorrigerend is.

Ik vind het mooi dat deze puzzels op meerdere manieren gebruikt kunnen worden. En dat je op deze manier nieuwe technologieën combineert met concreet materiaal!

Ik vind deze puzzels echt een aanvulling op het al bestaande materiaal! Een aanrader om te kopen dus!

Leave a Reply