Breng je puzzel tot leven!

Posted by on jun 25, 2018 in Materiaal | No Comments
Breng je puzzel tot leven!

Leeftijd: 4 – 99 jaar

Download de app

Mijn Mening

Wauw wat een mooie puzzels! Ze zijn van prachtig hout gemaakt. En de afbeeldingen die erop staan zijn ook echt mooi.  De lagen zijn opgebouwd afbeeldingen van de fase van ontwikkeling van een kikker, vlinder, lieveheersbeestje of een schildpad.

Wanneer ik bij de kleuters de virtuele laag introduceer worden ze helemaal enthousiast! Dit motiveert de kinderen ook om de puzzels af te maken. Want ze willen graag scannen en zien wat er voor filmpje opkomt!

De onderste puzzel is eigenlijk de eerste fase van het dier dat gepuzzeld gaat worden. Wil je alle fases zien dan is het belangrijk dat je bij de onderste puzzel begint.

Leg de stukjes van een bepaalde laag bij elkaar. Dan raakt het niet door de war. Het is belangrijk dat je de puzzels in de juiste volgorde maakt, dit omdat in de bovenste laag ook een kennis quiz zit.

De quiz vinden de kleuters ook erg leuk om te maken. Ik merk dat ze dit vrij zelfstandig kunnen omdat het zelfcorrigerend is.

Ik vind het mooi dat deze puzzels op meerdere manieren gebruikt kunnen worden. En dat je op deze manier nieuwe technologieën combineert met concreet materiaal!

Ik vind deze puzzels echt een aanvulling op het al bestaande materiaal! Een aanrader om te kopen dus!

Wat zijn Groeipuzzels?

De groeipuzzels zijn puzzels die bestaan uit vier lagen, elke laag laat de levenscyclus zien van een schildpad, kikker, vlinder of lieveheersbeestje. In een vierlagen puzzel zitten puzzels van 9, 16, 25 en 36 stukken.

Het mooie aan deze puzzel is dat aan elke laag van de puzzel een virtuele laag is toegevoegd! Deze komt naar boven wanneer je de puzzel scant met de speciale app. Je ziet dan een filmpje over deze fase van het dier.

Wanneer de puzzel helemaal af is kun je de bovenste laag scannen. Je krijgt dan over elke fase van de dieren een vraag. Deze vragen kun je natuurlijk pas maken wanneer je elke laag gemaakt hebt. En daar de informatie uit hebt gehaald. De vragen zijn zelfcorrigerend. Daarom kunnen kleuters deze ook zelfstandig maken.

Wat kun je met de Groeipuzzels?

Allereerst kunnen kinderen natuurlijk puzzelen! Het is belangrijk dat je de stukjes van de puzzels die bij elkaar horen bij elkaar houdt. Op deze manier houden kinderen het overzicht.

Doordat kinderen van elke fase van de dieren een filmpje kijken kun je ook goed aansluiten met een gesprekje. De puzzel van de kikker, vlinder en lieveheersbeestje passen bijvoorbeeld goed bij het thema lente.

De schildpadpuzzel kun je natuurlijk ook goed gebruiken wanneer je rondom het thema dieren werkt. Ook hier kun je prima met kleuters een gesprekje over de dieren voeren. Weten de kleuters welke levensfases er allemaal zijn bijvoorbeeld?

Wat leer je van de Groeipuzzels?

Puzzelen is een belangrijke vaardigheid voor kleuters. Je leert er zelfstandig problemen van oplossen. Maar ook leer je ervan orderen en sorteren.

Het maken van puzzels vergroot ook het ruimtelijk inzicht bij jonge kinderen.

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van puzzelen het volgende:

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Leave a Reply