Padlet: Een online prikbord

Posted by on okt 2, 2016 in Materiaal | No Comments
Padlet: Een online prikbord

padlet010     [/slideshow]

Een online prikbord waarop je samen kunt werken

Prijs: gratis
Naar Padlet

Wat is Padlet en hoe werkt het?

padlet07

Padlet is eigenlijk wat ik in de titel al zei een online prikbord. Afhankelijk van de instellingen kunnen mensen er iets op ‘prikken’. Een korte uitleg over hoe een Padlet werkt.

padlet01

Aller eerst maak je een account aan op de website. Je ziet in het midden aanmelden staan. Hier kun je naartoe om jezelf aan te melden als je een eigen padlet account wilt maken.

padlet02

Vervolgens kom ik in mijn startpagina van padlet terecht. Ik kan hier een nieuwe padlet aanmaken dit doe ik door rechts boven op de roze knop met + nieuwe padlet te klikken. Al mijn padlets bekijken doe ik door naar padlets te gaan in het menu wat horizontaal staat.

padlet03

Als je gekozen hebt voor het maken van een padlet dan kun je een titel maken voor je padlet. Ook kun je een korte beschrijving toevoegen. Je kunt vervolgens de layout veranderen van je padlet. Dit houdt in dat je kunt bepalen hoe de blokjes op de padlet geplaatst worden. De achtergrond van de padlet kun je ook instellen.

padlet04

Een handige tip is om ook het adres van je Padlet aan te passen. Zo kun je de Padlet een makkelijke naam geven, bijvoorbeeld weekend of kinderboekenweek. Dit kun je doen in het menu wat je krijgt door op het radartje te klikken. Hier kun je ook de titel en indeling van je Padlet aanpassen, dat staat hierboven beschreven.

padlet05

Door naar het tabblad delen te gaan kun je instellen hoe je de Padlet wilt delen. Wat ik doe is de link delen en instellen dat de Padlet secret is en dat iedereen met de link de Padlet mag bewerken. Op deze manier kan iedereen die een link heeft voor de Padlet erop schrijven.

padlet06

Een nieuw blokje aan de Padlet toevoegen doe je door op de roze plus knop rechts onderin te drukken. Je kunt dan foto’s, video en teksten toevoegen.

Wat kun je met Padlet in de klas?

padlet08

Een Padlet is een mooi middel om te gebruiken in de klas. Je zou er bijvoorbeeld de ouderbetrokkenheid mee kunnen stimuleren, een paar voorbeeldjes die ik in mijn klas gebruikt heb:

  • Foto’s aan ouders vragen over het weekend van het kind: zo heeft een kind een steuntje bij het vertellen. En haal je de wereld van het kind de klas in.
  • Foto’s vragen aan ouders rondom een thema, denk aan de kinderboekenweek met het thema opa & oma foto’s van opa’s en oma’s met hun klein kinderen zijn dan leuk om zo de klas in te halen.
  • Je kunt ouders vragen om als ze foto’s hebben rondom een bepaald thema deze te delen. Denk bijvoorbeeld aan het thema herfst. Misschien maakt een kind een mooie herfstwandeling en heeft een ouder hier foto’s bij gemaakt.

Op deze manier gebruik je de Padlet om de ouderbetrokkenheid te vergroten en de wereld van buiten de school de school in te halen. Je kunt dit soort Padlets vooral gebruiken tijdens de startfase van je les, voorkennis ophalen of het onderwerp introduceren. Het is wel belangrijk dat je ouders van te voren goed informeert over hoe een Padlet werkt. En wat voor foto’s je zoekt.

Een Padlet kun je ook gebruiken in de verwerkingsfase van je les. Zo kun je bijvoorbeeld de volgende toepassingen gebruiken:

  • Spellingregel van de week: vermeld een spellingregel op de padlet. Elke leerling uit de klas mag een woord passend bij die spellingregel schrijven. Deze woorden kun je dan later nabespreken met de leerlingen. Waar zit het spellingprobleem? Is het woord goed geschreven?
  • Een Padlet vol met plaatjes die passen bij jullie aanvankelijk leesmethode. Er zijn in deze Padlet even veel plaatjes als dat je kinderen aan de Padlet wilt laten werken. Elk kind kiest een plaatje en schrijft dan het juiste woord onder het plaatje.
  • Klokkijk Padlet, zet even veel kloktijden op de Padlet als je er kinderen aan wilt laten werken. Elk kind moet nu bij de klok de juiste tijd vermelden.

Als je een padlet op deze manier inzet kun je de Padlet inzetten tijdens de verwerkingsfase van de doelen waar je in de klas aan werkt. Je kunt de antwoorden van de kinderen dan later gebruiken in de fase waarin je gaat evalueren. Hebben de kinderen het begrepen?

Mijn Mening

Ik vind een Padlet een mooi middel om ouderbetrokkenheid te stimuleren en de wereld buiten de school in de klas te halen.  Je kunt bij deze twee manieren van inzetten de voorkennis ophalen of juist de Padlet gebruiken om het onderwerp waar jullie het over gaan hebben te introduceren.

Ook het inzetten van een Padlet tijdens de verwerking vind ik zelf een fijne manier van inzetten. Kinderen hebben snel door hoe de Padlet werkt en hoe ze nieuwe teksten of foto’s aan de Padlet toe kunnen voegen.

Een ander mooi pluspunt is dat je de link om je Padlet te delen makkelijk kunt aanpassen zo kun je links makkelijk delen.

Wat ik prettig vind aan de website van Padlet, is dat deze tool gratis is. En geen reclame in zich heeft.

De manier waarop Padlet werkt vind ik duidelijk en wordt snel begrepen. Dat de Padlet niet helemaal in het Nederlands is, is voor mij en voor de leerlingen geen probleem.

Kortom ik vind dat een Padlet echt iets kan toevoegen aan jouw lesgeven!

 

Leave a Reply