Spektro Starter – Spelen met elektriciteit

Posted by on jan 31, 2018 in Materiaal | No Comments
Spektro Starter – Spelen met elektriciteit

spek01

Ontdek en speel met elektriciteit

Leeftijd: 6 – 10 jaar

 

 

 

De Set Spektro starter

Met de set van Spektro kun je een eigen stroomkring maken! Je maakt kennis met stroomkringen, en welke effecten die hebben. Alles wat nodig is om te kunnen werken zit in de doos. Het enige wat je nog nodig hebt zijn batterijen.

In de doos zitten voorbeeldkaarten waarop met een foto staat afgebeeld wat je moet maken. Achterop de kaart kun je in pictogrammen zien wat er moet gebeuren als je de kaart precies na hebt gebouwd. Stel je hebt een lampje in je circuit gemaakt dan zal het lampje aangaan. Als je er ook nog een schakelaar tussen zet zal het zo zijn dat als je de schakelaar omzet, het lampje gaat branden.

De opdrachten die erin zitten worden elke keer moeilijker en complexer.

De onderdelen van Spektro zijn met elkaar te verbinden door middel van drukknoppen. En kunnen zo op elkaar gedrukt worden. Hierdoor is het mogelijk om verschillende sets van Spektro ook met elkaar te combineren.

Kinderen maken kennis met elektriciteit door fotokaarten na te bouwen. Wanneer een stroomkring klaar is, is het bijvoorbeeld mogelijk het lampje te laten branden of de propeller te laten draaien. Spektro mini is laagdrempelig omdat er geen tekst wordt gebruikt in het leerlingmateriaal.

Tips voor in de Klas

Je kunt kinderen in eerste instantie met de kaarten in duo’s de circuits laten bouwen. Op een gegeven moment zul je merken dat kinderen door hebben hoe een stroomkring werkt. Dat is het moment waarop je als leerkracht goed inzetbaar bent! Daag kinderen uit om nieuwe stroomkringen te ontdekken. Waarin nieuwe bewegingen ontstaan.

Wanneer kinderen dit soort dingen ontdekken is het wellicht leuk om ze een podium te geven en het voor te laten doen aan de rest van de klas.

Wat leer je van Spektro

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van deze set:

Kerndoel 42
De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.

Verder leer je van Spektro:

  • Hoe elektriciteit werkt
  • Ontdekken van elektrische circuits
  • Experimenteren met elektra

Mijn Mening

Ik vind Spektro echt super gaaf om mee te werken. In de klas merk ik dat de kinderen, hoe jong ze ook zijn, het geweldig vinden om te zien dat door het bouwen van een klein cicruitje ze een lampje kunnen laten branden.

Zelfs kleuters kun je samen met de leerkracht een lampje laten branden door middel van een batterij. Ook het principe van een schakelaar kun je ze na verloop van tijd, en na voldoende experimenteren goed uitleggen en laten ervaren!

Deze set vind ik zelf laagdrempelig. De voorbeeldkaarten zijn duidelijk. De materialen passen goed in en op elkaar. En het is duidelijk wat je voor elke opdracht nodig hebt. Het is echter wel zo dat als je wilt dat leerlingen iets meer uit het materiaal halen, je ze echt aan moet zetten om te gaan ontdekken. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen ze een aantal elementen uit de doos te geven en daarbij de opdracht dat ze alle elementen moeten gebruiken en dat het lampje moet gaan branden.

Ik vind dat deze set goed bij wetenschap en techniek onderwijs gebruikt kan worden zeker als je de gebaande paden (kaarten) een beetje los laat. Het materiaal zit goed in elkaar. Is robuust en kan tegen een stootje!

 

Leave a Reply