Rekenen met Valentijn!

Posted by on feb 9, 2020 in Materiaal | No Comments
Rekenen met Valentijn!

Reken met Valentijn!

Leeftijd: 4 – 8 jaar
Download de les

Wat houdt de les In?

Ik kwam op twitter iemand tegen die op de iPad in Keynote een hele gave rekenles had gemaakt rondom beginnende gecijferdheid. Toen dacht ik… Tja dat kan ik natuurlijk makkelijk vertalen naar het Nederlands! Dus zo geschiedde! Bij elke opdracht kunnen de kleuters op een audio button drukken om zo de opdracht te horen.

Er zitten in deze Keynote verschillende opdrachten die ik je zal uitleggen:

Zoek het nummer en aantal bij Elkaar

In deze opdracht is het de bedoeling dat je het aantal, wat in blokjes is weergegeven. Matcht met het nummer. Het nummer staat onderin de balk. Het halve hart moet je dan slepen om zo weer een compleet hart te maken.

Maak samen 10

In deze opdracht zie je hartjes staan met een aantal in blokjes weergegeven. Onderin de balk staan nummers. Zoek met welk aantal blokjes en welk nummer je samen 10 krijgt.

Maak de Som

Er staat een (eenvoudige) som met blokjes weergegeven. Los de som op. En schrijf elk getal op het geeltje wat eronder staat. En schrijf daarna het antwoord op het laatste geeltje.

Als laatste opdracht heb ik ook nog een tekenopracht toegevoegd. Hierop kun je de kleuters/leerlingen naar hartelust laten tekenen! Wanneer je een pencil of stylus hebt kun je daar ook gebruik van maken.

Tip’s voor in de Klas

Om met deze rekenles te werken heb je de app Keynote nodig. Dit is een gratis app die wel wat weg heeft van Power Point. Om elke kleuter/leerling een eigen Keynote hiervoor moet je de keynote dupliceren voor iemand er in gaat werken.

Wanneer je de opdracht samen met de kleuters nabespreekt kun je de Keynote op volledig scherm zetten. Je hebt dan geen last van de andere dia’s.

Welke ontwikkeling stimuleer je Hiermee?

Als je naar de ontwikkeling van jonge kinderen kijkt stimuleer je met deze opdracht het volgende:

Rekenen

  • Kennen van de getalsymbolen tot 12
  • Kan getalsymbolen, telwoorden en hoeveelheden tot tenminste 10 koppelen aan elkaar
  • Kan eenvoudige optel- en aftrekproblemen in een context met hoeveelheden t/m tenminste 12 (handelend) oplossen

Wil je nou nog meer uit je iPad halen of leren hoe je dit soort activiteiten maakt… Kom dan naar een van mijn open trainingen tijdens de maand van het jonge kind!

 

 

Leave a Reply