QR Codes thema lente

Posted by on feb 28, 2019 in Materiaal | No Comments
QR Codes thema lente

De QR Codes

QR codes zijn eigenlijk een soort streepjescodes. Deze streepjescodes worden door een QR code reader of de camera gelezen. vanaf iOS 11 kun je met de camera rechtstreeks de code scannen.

Wanneer je nog een oudere iPad hebt of je hebt een andere soort tablet dan moet je gebruik maken van een QR code reader.

Omdat je met QR Codes kinderen specifiek bepaalde dingen kunt laten doen heb ik voor verschillende groepen QR codes gemaakt met het thema lente.

Spelletjes en leeractiviteiten voor groep 1-2

 

Op de spelletjes en leeractiviteit kaarten voor groep 1-2 staan allemaal spelletjes en leeractiviteiten die kinderen vrij zelfstandig kunnen spelen. Ik heb deze activiteiten ingedeeld in de volgende leergebieden. Deze leergebieden staan ook op de kaartjes zodat je de activiteiten bij elkaar kunt houden.

 • Puzzelen: Hier vind je puzzels.
 • Rekenen – Tellen: hier vind je activiteiten die met tellen te maken hebben.
 • Rekenen – Algemeen: hier vind je activiteiten die met rekenen te maken hebben.
 • Goed kijken: Dit zijn activiteiten die te maken hebben met goed naar afbeeldingen kijken.
 • Uitdagende spellen: Hier vind je spellen die uitdagend zijn. Je zou ze in kunnen zetten voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong.
 • Spelen: Dit zijn activiteiten waarbij je echt kunt spelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorleesverhalen en prentenboeken

Op de voorleesverhalen en prentenboeken kaarten staan allemaal verhalen die kinderen zelfstandig kunnen luisteren.

Het zijn 7 prentenboeken die je voor dit thema kunt gebruiken.

 

Spelletjes en leeractiviteiten voor groep 3 – 5

Op deze kaarten voor groep 3 – 5 staan allemaal spelletjes en leeractiviteiten die kinderen vrij zelfstandig kunnen spelen. Ook deze heb ik allemaal onderverdeeld in verschillende leergebieden. Deze leergebieden staan ook op de kaartjes zodat je de activiteiten bij elkaar kunt houden.

 • Puzzelen: Hier vind je puzzels.
 • Rekenen – Algemeen: hier vind je activiteiten die met rekenen te maken hebben. Denk aan tafels, sommen en klokkijken.
 • Goed kijken: Dit zijn activiteiten die te maken hebben met goed naar afbeeldingen kijken.
 • Taal: Hier vind je taalspellen. Denk aan kruiswoordraadsels en boggle.
 • Uitdagende spellen: Hier vind je spellen die uitdagend zijn. Je zou ze in kunnen zetten voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong.
 • Spelen/Spelletjes: Dit zijn activiteiten waarbij je echt kunt spelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Inzet van QR codes in de Klas

Bij deze versie van de QR codes heb ik de codes ingedeeld in verschillende onderdelen van school. Zo kun je nog meer sturen op waar je wilt dat kinderen mee aan de slag gaan!

De QR codes voor groep 1 en 2 kunnen prima tijdens de speel/werktijd worden ingezet. Je kunt de QR codes ook goed in een hoek gebruiken. Het is in beide situaties wel voorwaardelijk dat er een tablet/iPad aanwezig is.

Voor groep 3 – 5 kunnen de QR codes goed op de weektaak worden gezet. Maar je kunt de QR codes ook goed in een (thema)hoek gebruiken. Het is in beide situaties wel voorwaardelijk dat er een tablet/iPad aanwezig is.

Om de kaarten bij elkaar te houden kun je de kaarten bij elkaar houden met een ring.

Ik vind het zelf prettig om kinderen niet te veel kaarten tegelijk te geven. Omdat ik specifiek aan doelen wil werken kies ik vaak maximaal 5-6 kaarten uit waar kinderen uit mogen kiezen. Op deze manier heb ik het zelf meer in de hand aan welke doelen er wordt gewerkt.
Verder vind ik het prettig om van te voren na te denken welke kinderen met welke kaarten aan de slag zouden kunnen gaan. Zo kan ik mijn aanbod beter afstemmen op de kinderen.

 

Leave a Reply