Doe proefjes en ontdek het periodiek systeem der elementen!

Leeftijd: 4 – 8 jaar
Prijs: € 2,99 9 juni gratis voor iPhone/iPad
Download voor iPhone/iPad & Android

 

De App

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als je de app start dan zie je een figuurtje wat rond dart in een laboratorium. Ook zie je allemaal instrumenten waarmee je proefjes kunt gaan doen. Door op deze instrumenten te klikken kun je een proefje doen met het figuurtje. Hierdoor krijgt het figuurtje een andere vorm. Als het figuurtje een andere vorm heeft gekregen kom je terecht in het periodiek systeem der elementen!

Je ziet het periodiek systeem der elementen. Eigenlijk is het exact hetzelfde als je in een boek van scheikunde ziet staan, zelfs de scheikundige benaming staat erbij, alleen moet je de elementen nu zelf maken en komt er een figuurtje bij te staan.

Hoe het volgende element gemaakt moet worden staat aangegeven in het schema. Om het element links van het groene vakje te maken moet je in het laboratorium zoeken naar het instrument dat in het vakje staat afbeeld. Door met dit instrument het figuurtje te vervormen kun je een nieuw element maken.Je hebt verschillende type apparaten die je kunnen helpen

De verschillende typen instrumenten zijn:

  • Ronddraaien en dan vervormen
  • Verwarmen en dan vervormen
  • Koelen en dan vervolgens vervormen
  • Vervormen door er een vloeistof bij te doen
  • Elektrische golven gebruiken om te vervormen

Door al deze instrumenten te gebruiken kun je uiteindelijk alle 118 elementen uit het periodiek systeem der elementen maken!

Tip’s voor in de klas

In de klas (en thuis) is het natuurlijk ook erg leuk om proefjes te gaan doen! Veel kinderen vinden het doen van proefjes namelijk leuk. Hier onder volgen enkele tips voor websites en boeken.

Website
Proefjes.nl is een website met eenvoudige proefjes om kinderen vanaf 8 jaar op een leuke manier kennis te laten maken met natuurkunde, scheikunde en biologie. Ga naar de website.

Mijn absolute tip is om kinderen ook eens magneetjes te geven. Wat kunnen ze er allemaal mee? Kunnen magneten ook door papier en hout hun werking doen? Wat kun je wel met een magneet oppakken en wat niet? Laat het de kleuters maar ontdekken!

Wat leer je van deze app?

Als je kijkt naar de kerndoelen leer je door het werken met de app het volgende:

Kerndoel 42
De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.

Als je dan de tips uitvoert zijn kinderen ook nog met echte materialen gaan ze er ook mee handelen wat voor kinderen ook erg belangrijk is. Ze krijgen dan nog meer inzicht in oorzaak – gevolg relaties.

Mijn Mening

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik vind dit echt een geweldige app van Toca Boca! Het doen van experimenten vinden kinderen vaak erg leuk om te doen. En met deze app kun je met dingen experimenteren.
De navigatie binnen de app is ook weer eenvoudig. Kinderen hebben snel door hoe de app werkt.
Wat ik ook merk is dat deze app telkens weer blijft uitdagen bij mijn kleuters. Want elke keer is er weer iets nieuws te ontdekken!
Mijn complimenten aan Toca Boca dat ze natuur- en scheikunde zo dicht bij kleuters weten te brengen! Een echte aanrader dus!

Leave a Reply