tellen01

Oefen met tellen

Leeftijd: 3 – 6 jaar
Prijs: € 4,49 
Download voor iPhone/iPad
AppStore

De App

Als ik de app start zie ik dat er 5 verschillende activiteiten zijn die over tellen gaan.

Grote oranje balk

tellen02
In dit onderdeel van de app kunnen kinderen met aantallen experimenteren. Leg een aantal vingers op het scherm of leg een voor een en vinger op het scherm er verschijnt dan dat aantal figuurtjes op het scherm, en je zit het vingerbeeld, dobbelsteenbeeld en het cijfer in beeld komen. Ook wordt het getal uitgesproken.

Als je een nieuw aantal wil ontdekken dan druk je op de prullenbak. Je kunt ook nog de taal instellen. Mocht je willen oefenen met tellen in een andere taal. Door naar het huisje te gaan ga je terug naar het overzicht.

Groene balk met 1 -> 5 & blauwe balk met 1 -> 10

tellen03

Deze twee activiteiten lijken erg op elkaar. Alleen tel je bij de groene balk tot 5 en bij de blauwe tot 10. Je ziet in de bovenste balk een vingerbeeld, dobbelsteenbeeld en een cijfer. Je kunt op het luidsprekertje drukken en dan wordt het getal uitgesproken. Jij moet nu dit aantal vingers op het scherm leggen. Elke keer als je er een vinger oplegt komt er een figuurtje. En telt de app. Dus zie je dat je het cijfer 5 moet maken. Ik kan er nu voor kiezen om 5 vingers tegelijk neer te leggen, ik maak dan 5 figuurtjes. Ik kan er ook voor kiezen om mijn vingers een voor een erop te leggen. De app telt dan ook van 1 tot 5.
Als je het goede aantal hebt gemaakt krijg je een smiley en de volgende vraag. Door naar het huisje te gaan ga je terug naar het hoofdscherm.

Groene balk met 1 + 4 =? & blauwe balk met 5 + 5 =?

Ook deze twee activiteiten lijken op elkaar. Bij de groene balk maak je sommen tot 5. En bij de blauwe tot 10. Je ziet in de bovenste balk een vingerbeeld van de som, een dobbelsteenbeeld van de som en de som zelf. Het is nu aan jou om het juiste aantal vingers op het scherm te leggen om zo antwoord te geven. Je kunt op twee manieren antwoord geven, door meteen het juiste aantal vingers op het scherm te leggen, voor elke vinger komt er dan een figuurtje. Het aantal wordt dan in een keer uitgesproken. Of door een voor een de vingers neer te leggen om zo tot het juiste antwoord te komen, de app telt dan elke vinger die je neerlegt en waar een figuurtje van komt.
Als je antwoord goed is krijg je een smiley en de volgende vraag. Heb je een foutje gemaakt dan tik je op de prullenmand. Als je terug wilt naar het hoofdscherm dan tik je op het huisje.

Tips voor in de Klas

tellen04

Deze app kun je heel goed bij kleuters introduceren in de kleine kring als je met tellen bezig gaat! Ik zou bij kleuters vooral groen 1 -> 5, blauw 1 -> 10 en de oranje balk gebruiken.

Verken eerst samen in een klein groepje deze app. Als je merkt dat kinderen de app door hebben dan kun je ze in tweetallen met de app laten werken.

Voor oudere kleuters en groep 3 zou ik de onderdelen groen 1 + 4 = ? en 5 + 5 = ? aanraden. Ook deze zou ik eerst weer in een kleine kring/klein groepje introduceren en daarna kinderen er in tweetallen mee laten werken.

Wat leer je van deze App?

tellen05

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van deze app:

kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken

Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op:

  • Taal voor het uitdrukken of benoemen van: hoeveelheden
  • Taal voor het uitdrukken of benoemen van: getallen en getalnotaties

Verder leer je van deze app:

  • Je concentreren op een activiteit
  • Dobbelsteenbeeld
  • Vingerbeeld
  • Samenwerken, als je de app samen speelt

Mijn Mening

tellen06

Ik vind dit echt een fijne app voor kleuters! Met de oranje opdrachten kunnen kleuters getallen verkennen. De blauwe en groene onderdelen zijn meer sturend want deze hebben een opdracht.

Deze app helpt kinderen echt om het dobbelsteenbeeld, vingerbeeld, getal notatie en uitspraak beter te leren. De opdrachten zijn eenvoudig maar wel meteen duidelijk en doelgericht.

Wat ik interessant vind aan de app is dat je met je vingers op de app iets doet en dat dit meteen een relatie legt tussen een aantal. Leg je 3 vingers neer dan krijg je 3 figuurtjes. Dat maakt ook dat kinderen de koppeling aantal – aantal vingers kunnen gaan leggen. Top dat vingers bij deze opdrachten betrokken worden!

Ik vind dit een prima app die je goed in combinatie met andere tel opdrachten in kunt zetten in een kleuterklas of groep 3!

Er zit geen reclame in de app en als je de app eenmaal hebt aangekocht hoef je geen in app aankopen meer te doen.

Verder vind ik de schermen van de app duidelijk, rustig en overzichtelijk.

Kortom een aanrader om in de klas of thuis te gebruiken!

Leave a Reply