pig01

Versjes en verhalen voor kleuters over kleuren

Leeftijd: 4 – 7 jaar
Prijs: € 4,49
Download voor iPad
AppStore

De App

pig02

Als je de app start wordt je verteld dat deze app kleurenversjes en verhalen biedt voor kleuters. Je ziet allemaal gekleurde sterren waar je op kunt drukken. Als je op een van de sterren tikt hoor je de kleur. En zie je vervolgens een versje over die kleur. Daarbij zit een mooie afbeelding die past bij het versje. Dit versje kan je worden voorgelezen als je op het luidsprekertje drukt.

Ook zie je onderin de pagina zie je Pigmentus. Als je op Pigmentus tikt kom je bij een verhaal waarin de door jou gekozen kleur centraal staat. Ook dit verhaal kun je weer voorgelezen krijgen door op het luidsprekertje te drukken. Bij het verhaal zitten weer mooie prenten.

De kleuren waarvan een verhaal en versje in deze app zitten zijn:

 • Rood
 • Oranje
 • Geel
 • Groen
 • Blauw
 • Paars
 • Roze
 • Wit
 • Bruin

Verder zit er nog een laatste verhaal in dat “Het kleurenfeest” heet. In dit laatste verhaal hebben alle kleuren een plaatsje gekregen.

Je kunt tussen de verschillende kleuren switchen door rechts op de kleur van jouw keuze te tikken. Of in het hoofdscherm op een gekleurde ster.

Tips voor in de Klas

pig06

Met deze app kun je heel veel verschillende dingen doen. Laat kinderen bijvoorbeeld opzoek gaan naar voorwerpen met de kleuren uit het verhaal.

Leg een vel van deze kleur op een tafel en laat de kinderen hier de voorwerpen op sorteren. Van welke kleur kunnen ze de meeste voorwerpen vinden?

In de gedichtjes en verhalen zitten ook voorwerpen per kleur kunnen de kinderen deze vinden? Misschien kun je ze ook wel dingen van thuis mee laten nemen met die kleur.

pig03

Een andere leuke tip is om elke week een bepaalde kleur centraal te stellen. Het gedichtje van die kleur lees je aan het begin van de week voor. Daarna hang je het gedichtje bij de kleurtafel. Deze tafel richt je helemaal in met spullen van die kleur. Bij onze kleuters was dit echt een succes. Ze speelde echt met de kleuren.
We hadden ook nog de opdracht om met de kleur van de week een schilderij te maken. Dit schilderij mocht niet groot zijn, maximaal een a4tje. Zo brachten we de klas nog meer in de sfeer van de kleur van de week.

Mijn laatste tip voor in de klas is om de iPad met het digibord te verbinden. Zo kunnen meerdere kleuters tegelijk van de verhalen en gedichten genieten. Natuurlijk kun je kinderen ook in tweetallen van de app laten genieten.

Wat leer je van deze App?

pig05

Van deze app leren kinderen heel erg veel. Als je naar de kerndoelen kijkt leren ze:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op:

 • Gebruik: korte monologen, (interactief) voorgelezen teksten

Verder leer je van deze app:

 • Concentreren op een verhaal
 • Luisteren naar een verhaal
 • Nieuwsgierigheid ontplooien
 • De verschillende kleuren

Mijn Mening

pig04

Wat een ontzettend leuke app zeg! Voorheen hadden wij op school Pigmentus op het digibord. Maar op de iPad is het ook wel heel prettig. Zo kun je kinderen in tweetallen met de app laten werken.

Kleuren spreken kinderen altijd aan. Bij ons op school merk ik toch nog regelmatig dat kinderen de kleuren nog niet zo goed kennen. Deze verhalen en versjes helpen kinderen echt om de kleuren te leren. De verhalen, versjes en illustraties spreken kinderen heel erg aan.

Wat ik ook echt heel erg leuk vind is dat er een afsluitend verhaal in zit in de vorm van het kleurenfeest. Voor mij komt alles hierin samen. Kinderen genieten er ook echt enorm van!

De app bevat geen reclame en als je de app eenmaal hebt aangekocht hoef je geen verdere in app aankopen meer te doen om de app volledig te gebruiken. Er zit ook geen reclame in de app, wat ik erg prettig vind. De navigatie is voor kinderen eenvoudig te gebruiken en ze snappen snel hoe het allemaal werkt.

 

Leave a Reply