Aan de slag met lezen!

Leeftijd: 5 – 8 jaar
Prijs: € 4,49 een bepaalde tijd gratis
Download voor iPhone/iPad

 

Mijn Mening

Tip om letterprins goed te laten werken! Zet je iPad rechtop (in de portret modus!), doe dit al voor je de app start en kijk dan even of de icoontjes van andere apps ook rechtop staan. En dan start de app zonder problemen op.

Wat ben ik blij dat deze app terug is in de AppStore! Dit is echt een super goede app om met lezen aan de slag te gaan. Deze app is echt een game en je kunt ‘m samen spelen. Dat is wat kinderen leuk vinden!

Aan het begin van de game maak je een profiel voor jezelf. Hierin stel je ook in welk avi niveau je hebt. Zo kun je meteen instappen op je eigen oefenniveau.

Het is echt een app die je samen speelt. Bij de oefeningen moet de ene leerling lezen en de andere leerling moet aangeven of het goed is wat je hebt gelezen. Elk level heeft een vaste structuur van flitsen, woordenschat en zinnen lezen.

Als je een level hebt afgerond mag je door naar het volgende. Maar let op! Voor elke oefening krijg je sterren. En het mooiste is als je op elke oefening op 3 sterren kunt krijgen.

Het fijne aan deze app vind ik dat je bij de oefeningen niet zomaar luk raak kan blijven tikken. Zo haal je de levels niet. Je moet echt lezen wat er staat. En pas als je dat gelezen hebt kun je antwoord geven. Het gaat ook niet meteen om snelheid maar om goed lezen wat er staat.

Deze app vind ik echt een aanrader voor thuis en op school! Het is meteen duidelijk wat je bij elke oefening moet doen. De app is mooi en overzichtelijk vormgegeven. En  je bent bezig met lezen en ondertussen probeer je de prins steeds een stapje dichter naar het kasteel te krijgen. Zeker goed te gebruiken in groep 3 en 4 of voor kleuters die al bezig zijn met lezen.

De App

Wanneer je de app start kun je een profiel voor jezelf aanmaken. Hierin geef je aan welk leesniveau je hebt, je leeftijd, je groep en of je een jongen/meisje bent.

En dan kun je aan de slag! Je ziet een ridder. En deze ridder moet weer naar zijn kasteel. Maar daar kom je natuurlijk niet zomaar… Daarvoor moet je obstakels overwinnen. En die obstakels zijn er in de vorm van leesoefeningen. De oefeningen doe je eigenlijk altijd samen in duo’s.

De opbouw van de oefeningen, muv level 1 en 2, is als volgt:

Flits

Hierin zie je letters en woorden. Lees ze hardop zodat je maatje kan aangeven of je de letter goed of fout hebt gelezen.

Woordenschat

Je krijgt een onderwerp te horen. Een voorbeeld is: “hoort dit bij buiten”. Je moet nu de woorden aangeven en zeggen of dit bij buiten hoort. Je maatje tikt het goede antwoord in.

Zinnen

Je leest in deze oefening een zin hardop. Je geeft nu aan of dit kan of niet. Dit kan je maatje dan weer doen.

De oefeningen zinnen & woordenschat zou je eventueel nog zelfstandig kunnen doen. Het lijkt mij effectiever als je dit samen doet.

Elk level wat je doet is weer een klein beetje moeilijker dan het vorige level. En doe je een level nog een keer dan zijn de oefeningen ook weer net een beetje anders. Ook kun je de voortgang van je leerling zien. Je ziet dan ook hoe vaak een level gedaan is. Als je een level hebt afgerond krijg je er een sticker voor op je kaart.

Tevens is er onderzoek gedaan naar deze app. Lees daar alles over.

Tip’s voor in de Klas

Deze app kun je heel goed inzetten in tweetallen. Het mooiste zo zijn als je 2 leerlingen hebt met een verschil in leesniveau. De leerling die nog niet zo goed kan lezen kan het dan doen met een leerling die al beter kan lezen. Zo kan de leerling die al beter kan lezen ondersteunen en aangeven of het goed of fout is. Dit lukt natuurlijk in een schoolsituatie niet altijd. Maar dat geeft niet.

Als je twee leerlingen heb met hetzelfde niveau dan kunnen ze afwisselen eerst leest de ene leerling en controleert de andere leerling. En daarna draai je het om.

Deze app is ook goed te gebruiken in een rt situatie. Of juist thuis met een ouder.

In de app is een speciaal onderdeel waarin je de vooruitgang per leerling kunt zien. Dit kan heel interessant zijn wanneer je deze app bijvoorbeeld voor de rt inzet.

Welke ontwikkeling stimuleer je met deze App?

Door deze app te gebruiken ondersteun je het leren lezen natuurlijk want deze app draait om lezen.

Maar eigenlijk ben je ook nog bezig met woordenschat. Bij het onderdeel woordenschat zitten moet je namelijk aangeven of iets wat je leest ook hoort bij het onderwerp. Dit kan voor nt leerlingen nog best pittig zijn.

 

Leave a Reply