Oefen met letters en leren lezen

Donderdag 29 augustus geef ik 5x een procomode weg voor deze app! Laat weten waarom jij deze app in je klas zou willen inzetten! En wie weet krijg jij een code.

Leeftijd: 5 tot 7 jaar
Prijs: € 4,99/€ 3,79
Download voor iPad/iPhone & Android
AppStoreAndroid

Mijn Mening

Ik ben heel erg enthousiast over deze app. De manier van vragen stellen sluit heel erg aan bij wat er in de klas van kinderen gevraagd wordt. Ook het type oefeningen sluit aan bij wat kinderen voor oefeningen doen in de klas.

Het feit dat als je het goed doet er een ballon wordt opgeblazen en je uiteindelijk een beloningsscherm te zien krijgt is een leuke stimulans voor kinderen.
In mijn klas zie ik dat kinderen er met veel plezier aan werken. Dit zijn met name mijn groep 2 kinderen, en die zitten echt op het puntje van hun stoel als ze met deze app werken. Ook zie ik dat ze heel geconcentreerd aan het werk zijn. Super dus! Zowel voor thuis als op school een aanrader.

De App

Deze app is eigenlijk het vervolg op letters leren lezen van Juf Jannie. Daarom is deze app meer gericht op woorden en zinnen leren lezen. De app sluit aan bij het leesonderwijs dat in groep 3 gegeven wordt. Maar ook kleuters die interesse in letters en woorden hebben kunnen prima uit de voeten met deze app.

In het eerste scherm van de app heet Juf Jannie je welkom. Je kunt nu een van de zes oefeningen gaan kiezen.
Voor je een keuze maakt voor een oefening maak ik eerst de structuur die de oefeningen allemaal hebben inzichtelijk.

Elk van de zes oefeningen, op oefening zes na, bestaat namelijk uit vijf deeloefeningen. Deze lopen steeds op in moeilijkheidsgraad. Waarbij één ster het makkelijkste is en vijf sterren het moeilijkste. Tijdens het werken aan de oefeningen zie je steeds dat er een ballonnetje wordt opgeblazen in de linker bovenhoek. Steeds als je vijf antwoorden hebt gegeven kom je in een beloningsscherm terecht. Doe je het goed dan blaast het ballonnetje op en hoor je een geluid. Doe je het niet goed dan mag je het gewoon nog een keer proberen en hoor je een geluid dat het niet goed is.
Als je bijvoorbeeld van oefening 1 alle 1 ster oefeningen gedaan hebt krijg je ook te zien hoeveel procent van die oefening je goed hebt.
Ik ga nu verder met het bespreken van de afzonderlijke oefeningen.

Oefeningen 1
Bij oefening 1 moet je woordjes lezen. Als je op het plaatje klikt hoor je wat het plaatje is. Je moet dan de woordjes onder de plaatjes goed lezen en het goede woordje naar het plaatje slepen.

Oefening 2


In deze oefening gaat het erom dat je het juiste woord naar het plaatje sleept. Alleen staat het woord meerdere malen geschreven. En dus moet je het woord meerdere malen naar het plaatje slepen. Door op het plaatje te klikken hoor je om welk woord het gaat.

Oefening 3


Bij deze oefening wordt er steeds een klank uit een woord gegeven. Je moet nu heel goed naar de plaatjes kijken, als je er op klikt wordt het woord uitgesproken, en de woorden waar je die klank op die positie hoort sleep je er naar toe.
In deze oefening wordt met begin-, midden- en eindklank gewerkt.

Oefening 4
In deze oefening gaat het erom dat je de beginklank steeds naar het witte hokje sleept. Door op het plaatje te klikken wordt het woord voor je uitgesproken. Ook valt op dat de hokjes precies aangeven hoeveel klanken er in het woord zitten.

Oefening 5
Bij oefening 5 gaat het erom dat je het woord van het plaatje maakt. Je moet de juiste letters naar de juiste hokjes slepen. Als je op het plaatje klikt dan wordt het woord uitgesproken.

Oefening 6


In de zesde en laatste oefening het erom dat je (korte) zinnen gaat lezen en het juiste plaatje dan naar de zin sleept. Als je op het plaatje klikt wordt er een zin uitgesproken. Een van de twee plaatjes is de zin die er boven geschreven staat.

Tips voor in de klas

De introductie van de app zou ik in de kleine kring doen. Dit omdat het belangrijkste wat kinderen te leren hebben voor ze met de app aan het werk gaan is dat ze goed luisteren wat er van hen gevraagd wordt. En hoe ze daarna moeten handelen. Ze moeten namelijk heel systematisch gaan kijken en niet lukraak slepen. In een kleine kring kun je kinderen hier mee helpen.

Verder is het belangrijk dat je deze app eerst zelf een keer helemaal doorloopt. Op deze manier krijg je een goed beeld van wat elke oefening nu precies inhoudt. En zo kun je kinderen heel precies aangeven geven welke oefening zij nu moeten doen.
Ook thuis is deze app prima in te zetten. Voor kinderen in de leeftijd vanaf 5 kun je bijvoorbeeld steeds bij de 1 ster oefeningen beginnen, gaat dit goed dan ga je door naar de 2 ster oefening.

Wat leer je van deze app?

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 4
De leerlingen leren informatie te achterhalen in informatieve en instructieve teksten, waaronder schema’s, tabellen en digitale bronnen.
Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op technisch lezen:

 • fonetisch benoemen van de letters
 • ontsleutelen van klankzuivere (km-, mk- en mkm-)woorden zonder eerst de afzonderlijke letters te verklanken
 • lezen van klankzuivere woorden (van het type mmkm, mkmm en mmkmm)
 • lezen van korte woorden met afwijkende spellingpatronen en meerlettergrepige woorden
 • woordidentificatietechnieken
 • steeds meer woorden automatisch herkennen
 • gebruik van verschillende technieken om woorden snel en nauwkeurig te herkennen
 • het herkennen van lettercombinaties en spellingpatronen
 • herkennen van lettergrepen in geschreven woorden
 • het herkennen van het unieke letterpatroon van (leen)woorden

Kerndoel 10
De leerlingen leren bij de doelen onder ‘mondeling taalonderwijs’ en ‘schriftelijk taalonderwijs’ strategieën te herkennen, te verwoorden, te gebruiken en te beoordelen.
Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op:

 • plannen, sturen, bewaken en controleren van eigen spreek-, luister-, lees- of schrijfgedrag (zonder begeleiding)

Kerndoel 11
De leerlingen leren een aantal taalkundige principes en regels. Zij kunnen in een zin het onderwerp, het werkwoordelijk gezegde en delen van dat gezegde onderscheiden. De leerlingen kennen:

 • regels voor het spellen van werkwoorden;
 • regels voor het spellen van andere woorden dan werkwoorden;

Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op:

 • ontwikkeling fonemisch bewustzijn:
  – klinker in een woord isoleren
  – auditieve analyse op klankniveau
  – auditieve synthese op klankniveau
  – letters kunnen benoemen
  – spellen van klankzuivere woorden op basis van de elementaire spelhandeling

34 Comments

 1. Ingrid
  22 augustus 2019

  Prachtige aanvulling bij onze oefensoftware voor gr 3, maar ook voor de kinderen van gr 4 nog eens oefenen op een andere manier zorgt ervoor dat het goed blijft hangen!

  Reply
 2. Gina Fonteyn
  22 augustus 2019

  Leuke app om de kinderen te laten oefenen!

  Reply
 3. Mascha Besselink
  22 augustus 2019

  Hallo!
  Het lijkt mij supergaaf om deze prachtig bruikbare app te ‘winnen’!!
  Na 11 jaar op mijn vertrouwde school ga ik dit jaar een nieuwe uitdaging aan op een nieuwe school en weer in groep 3. Deze app kan ik dus geweldig inzetten. Ook gaat mijn eigen zoontje nu naar groep 3, dus zitten we samen in hetzelfde schuitje 😉 Leuk!
  Succes met de actie!
  Groetjes Mascha

  Reply
 4. Jacqueline
  22 augustus 2019

  In groep 2 hebben de kinderen geoefend met de letter app van juf Jannie. Met deze app kunnen ze in groep 3 lekker verder oefenen.

  Reply
 5. Els Porteners
  22 augustus 2019

  Dit jaar gaan we in groep 3 starten met Ipads. De apparaten liggen klaar in mijn groep 2-3. Nu nog leuke software, die de kinderen uitdaagt om te oefenen en te leren op en mét de Ipad. Ik heb al verschillende leuke apps zien langskomen bij kleuters digitaal.

  Reply
 6. Hanneke Heijna
  22 augustus 2019

  Een extra leuke oefening voor mijn leerlingen is altijd welkom.

  Reply
 7. Taddy
  22 augustus 2019

  Ik begeleid kinderen met leesproblemen en daar zou deze app me bij kunnen helpen. Leesplezier is het belangrijkste! 😊

  Reply
 8. Anita Groen
  23 augustus 2019

  Wat een leuke app! Ik zou deze heel graag inzetten in mijn 3/4. In mijn nieuwe groep zitten wat leerlingen met een uitdaging, waar dit zeker een mooie beloning voor zal zijn. Verder zal groep 3 nog liever digitale dingen doen dan anders vrees ik, omdat ze hun klasgenoten uit groep 4 met de Snappet in de weer zien.

  Reply
 9. Margriet
  23 augustus 2019

  Als zij-instromer kom ik nu voor het eerst in groep 3. Mega spannend om de kinderen te gaan leren lezen en schrijven, maar o zo leuk. Ik ben echt een juf die overtuigd is van het leren door middel van spel. Dus dit zou super tof zijn voor mijn 1e jaar als groep 3 juf!

  Reply
 10. Moniek
  23 augustus 2019

  Een hele leuke app voor mijn 2/3. Groep 3 kan spelenderwijs oefenen met het lezen, waar ik een voorstander voor ben en naartoe wil met deze groep. Kinderen van groep 2 kunnen meekijken en als ze geïnteresseerd zijn, zelfs mee oefenen. Daarom zou ik de app heel graag willen winnen.

  Reply
 11. Silke
  23 augustus 2019

  Fantastisch! Wij hebben heel wat iPads op school maar ik mis toch nog vaak goeie apps voor het eerste leerjaar/groep 3. Dit zou al een goede start zijn!

  Reply
 12. M. van Elsen
  23 augustus 2019

  Wat ziet deze app er vrolijk en kleurrijk uit!!!
  Complimenten voor de makers….

  Ik weet zeker dat onze groep3 hier heel blij van gaat worden!!!
  ( en de juffies stiekem ook!!!!)

  Met vriendelijke groet, Margret

  Reply
 13. Kiki
  23 augustus 2019

  Ik geef les in het speciaal onderwijs waar kinderen TOS (taal ontwikkelingsstoornis) hebben. Kinderen met TOS hebben moeite om te leren lezen. Ze hebben veel, héél veel, baat bij herhaling. Dit zou een mooie app zijn waarbij de kinderen kunnen oefenen om te leren lezen en ze weer een stapje verder te brengen! 🙂

  Reply
 14. Jolande
  23 augustus 2019

  Ohh dit is een gave app om ook in te zetten in groep 3! Waarom zou je dit niet willen winnen? Wij willen dat in iedergeval wel!

  Reply
 15. Femke
  23 augustus 2019

  Ik ben momenteel werkzaam als logopedist in het speciaal basisonderwijs en in een vrij gevestigde praktijk. De iPad gebruik ik regelmatig, maar een app met diverse oefeningen voor de beginnende geletterdheid en leren lezen zijn een groot gemis.. Dit zou ik zeer goed kunnen gebruiken voor alle kids die gewend zijn om met een IPad te werken en zo gemotiveerd kunnen leren lezen, zonder door te hebben dat ze echt aan het leren zijn.

  Reply
 16. Nicolle
  23 augustus 2019

  Dit is echt de perfecte aanvulling die ik zoek voor mijn Sbo groep.
  Altijd op zoek naar nieuw materiaal om het leren nog aantrekkelijker voor de kids te maken. En dit kan er zeker een bijdrage aan leveren!

  Reply
 17. Arts
  23 augustus 2019

  Ik werk met nt2 leerlingen en ik denk dat deze app heel handig voor ze is. Zij vinden het leuk om achter de computer te werken en dit kunnen ze zelfstandig doen. 😁

  Reply
 18. Angelique
  23 augustus 2019

  Wat een mooie app om te zien! Deze zou zeker een meerwaarde hebben in mijn groep 3 (zelfs voor een aantal van mijn groep 4 leerlingen).

  Reply
 19. Mk
  23 augustus 2019

  Hallo,

  Deze app willen wij winnen omdat,
  Op onze school Zml deze app duidelijk is voor onze leerlingen en herhaling is echt super voor onze leerlingen. Want er zijn weinig goede apps voor onze leerlingen.
  🙂

  Reply
 20. Gabriela
  23 augustus 2019

  Ik heb twee kleuters die het afgelopen jaar in groep 1 opvielen omdat ze al korte woorden aan het lezen waren. En ik vermoed dat er meer in die groep zitten die een beetje ondergesneeuwd raakten toen vanwege de sterke groep 2 die ik toen had. Ik heb net gelezen dat het goed is om meteen activiteiten met letters aan te bieden aan kleuters die verrijking nodig hebben. Zodat zij het idee hebben dat het heel normaal is dat zij al kunnen lezen. Deze app zou daar perfect bij aansluiten.

  Reply
 21. Marije
  23 augustus 2019

  Hoi,

  Ik zou deze app graag winnen omdat ik het beste uit alle kinderen willen halen en ik denk dat deze app daar aan kan bijdragen. Jonge kinderen willen graag op verschillende manieren leren. Ik probeer voor zoveel mogelijk afwisseling te zorgen.

  Groetjes Marije

  Reply
 22. Jessica
  23 augustus 2019

  Ik heb dit jaar een sterk clubje die ik graag uitdaging wil bieden

  Reply
 23. Vicky Smet
  23 augustus 2019

  Ik zou de app zeker en vast kunnen gebruiken aangezien we dit jaar voor de eerste keer met anderstalige kinderen zitten. Dit kan vr hen zeker een extra ondersteuning zijn maar ook voor de andere kinderen in de klas.

  Reply
 24. Lisette
  24 augustus 2019

  Super zeg! Een van de weinige apps die echt aansluit bij het leren lezen, als ik het zo zie… zou het graag uitproberen in de groep!

  Reply
 25. Linda
  24 augustus 2019

  Wat ziet dat er leuk uit. Dit schooljaar ga ik voor het eerst naar groep 3. Ik wil daar veel gaan werken in circuits waarvan de tablet een onderdeel zal zijn. Deze app komt dan ook heel goed van pas. Leuk als ik het zou winnen.:-)

  Reply
 26. G
  24 augustus 2019

  Waarom ik deze app zou willen winnen? Gewoon omdat ze zo leuk en al spelend leerzaam zijn.

  Reply
 27. Jarige juf!
  24 augustus 2019

  Ik ben jarig 29 augustus. Wat zou het leuk zijn als ik zo’n mooi cadeau krijg en dat de kinderen uit mijn klas ook mee kunnen genieten. Het lijkt me een super app! Wij krijgen voor het eerst tablets in de klas dit nieuwe schooljaar, dat is dan een top begin met zo’n app.🎉🎁

  Reply
 28. Denise
  24 augustus 2019

  Wauw, wat ziet dit er goed uit! Heel erg leuk als aanvulling voor mijn groep 3! Ook erg leuk voor de kleuters die al interesse hebben in letters en lezen. Dit kan onze school goed gebruiken!

  Reply
 29. Anette
  24 augustus 2019

  We hebben dit schooljaar extra chromebook gekregen. Dit lijkt me een hele leuke en leerzame app voor mijn groep 3!

  Reply
 30. Wendy
  24 augustus 2019

  Ik mag maandag starten met een groep 1/2/3. Enorme uitdaging!! Ik kan deze toffe, leerzame app heel goed gebruiken om zo (hopelijk) aan verlengde instructies van alle groepen toe te komen! 🙈

  Reply
 31. Petra Bruinenberg
  24 augustus 2019

  Deze mooie app zou prima passen op onze iPads in de onderbouw, aangezien we geen mooie leesapps op de iPads hebben staan. Deze app zal onze kids erg blij maken.

  Reply
 32. Irene
  25 augustus 2019

  Wat een leuke app. Deze kan ik zeker gebruiken. Heb dit jaar voor het eerst een leuke groep 2/3. Een heel leuke uitdaging, waarbij deze app meer dan welkom is!

  Reply
 33. Lin
  26 augustus 2019

  Hai hai,
  Super app met educatieve spellen om het mij lezen nog wat leuker en aantrekkelijker te maken voor de leerlingen die er moeite mee hebben. Ik werk op een sbo school en dit is gewoon geweldig!!!! Om extra te oefenen. Groeten

  Reply
 34. Inge
  28 augustus 2019

  Hoi,

  Mijn eerste jaar groep 3!
  Heel erg spannend en leuk.
  30 lieve kinderen, die maar al te graag willen leren lezen!
  Met een grote groep is het ook erg fijn om de iPads in te kunnen zetten in het rekencircuit!
  De app lijkt mij héél erg leuk en leerzaam! Een mooie toevoeging 🙂

  Groetjes!

  Reply

Leave a Reply