Speur je mee met Lola?

Leeftijd: 4 – 7 jaar
Prijs: € 3,49 (iPhone/iPad) & € 2,69
Download voor iPhone/iPad

 

Mijn Mening

Ik vind dit echt een interessante app rondom visuele discriminatie. Maar eigenlijk ook voor woordenschat!  Wat heel gaaf is, is dat je binnen stapt in het vliegtuig van Lola en naar een werelddeel vliegt. Daar vraagt Lola je in diverse levels om naar iets opzoek te gaan. Wanneer je de goede voorwerpen vindt krijg je munten. En daarmee speel je uiteindelijk nieuwe werelddelen vrij! Er zit dus ook een spelelement in.

Het makkelijkste niveau is voor jongste kleuters een prima uitdaging. Je hoort precies wat je zoekt zo zoek je de tas of de voetbal. Altijd wordt het lidwoord gebruikt dat vind ik als leerkracht echt prettig!

In het medium level krijg je ook weer opdrachten om opzoek te gaan naar voorwerpen maar nu hoor je alleen de beginletter. Echter is hier wel de aantekening bij dat deze fonetisch worden uitgesproken. En niet zoals veel juffen willen dat ‘t uitgesproken wordt.

Het moeilijkste level is qua woordenschat wel weer een mooie want dan hoor je: “het is blauw en je kunt het eten”. Als je het makkelijke level al hebt gespeeld dan weet je dat dit de bosbessen zijn. Hier moet je dan naar opzoek. Dat vind ik erg mooi in het kader van woordenschat.

Ik vind deze app echt een aanvulling in de kleuterklas zeker wanneer je werkt rond het thema de wereld. De werelddelen zijn mooi uitgewerkt. En je moet soms echt flink opzoek!

De App

Wanneer je de app start zie je Lola meteen voorbij vliegen in haar vliegtuig! Ze vraagt of je mee op reis gaat. Je begint in het makkelijkste level, easy.

Als je een werelddeel start in het level easy hoor je precies wat je moet zoeken zo moet je bijvoorbeeld de zonnebril of de banaan zoeken. Wanneer je het level voldoende vaak hebt gespeeld gaan er nieuwe levels open! En zo speel je ook het medium level vrij!

In het medium level ga je aan de slag in dezelfde werelddelen maar je moet naar andere voorwerpen opzoek. Zo hoor je bijvoorbeeld wat begint met een “h”. De uitspraak van de letters is wat mij betreft niet ideaal. Maar bij tip’s voor in de klas geef ik je een handige tip! Wanneer je ook het medium level voldoende vaak hebt gespeeld dan gaat het moeilijkste level op!

Ook in het moeilijkste level ga je aan de slag in de werelden. En je moet opzoek naar voorwerpen. Alleen nu hoor je een beschrijving. Zo kun hoor je: “dit zet je op je neus wanneer het zonnig is”. Je moet dan opzoek naar de zonnebril. In het makkelijkste level heb je al kennis gemaakt met alle voorwerpen dus dat kan je helpen.

Je moet flink doorspelen wil je alle werelden van Lola vrij spelen! Genoeg speelplezier dus.

Tip’s voor in de Klas

Sluit de iPad eens aan op het digibord. En ga samen met de kinderen speuren! Zien zij de juiste voorwerpen?

Het mediumlevel waarin een woord met een bepaalde beginklank wordt gevraagd kun je dan ook veel beter spelen. Je zet dan het geluid van de iPad uit en spreekt zelf de klank uit. Zo kun je het level toch nog gebruiken en ben je er samen mee aan de slag!

Wat leer je van deze App?

Als je kijkt naar de kerndoelen leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Kerndoel 2
De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren.

Verder leer je van deze app:

  • Welke dieren er in zout water leven
  • Je creatief te uiten
  • Je concentreren op een activiteit

Leave a Reply