hw01

In dit verhaal ontmoet Heksje Willem wat zal het bezoek van Willem voor betekenis hebben?

Leeftijd: 5 – 8 jaar
Prijs: € 3,49
Download voor iPhone/iPad
AppStore

Mijn Mening

hw03

Ook dit is weer een prachtig mooi vormgegeven app van Somoiso. Tijdens het luisteren naar het verhaal worden ze helemaal meegezogen in het verhaal. Er wordt door mijn kleuters heel aandachtig gekeken. Ook zie ik regelmatig dat ze naar het scherm grijpen en dat ze bewegingen uit de app proberen te krijgen.

De app biedt vele mogelijkheden om de app te gebruiken. Zowel voor jonge als voor oudere kinderen. Ik vind het mooi om te zien dat je deze app ook voor het leesonderwijs in kunt zetten.

In deze app zit geen reclame en ook hoeven er geen in app aankopen te worden gedaan om gebruik te mogen maken van al het moois wat in de app verwerkt zit.

Kortom een tip om te downloaden!

De App

hw02

Als Heksje gaat slapen en bijna haar ogen dicht heeft ziet ze een schaduw in haar kamer! Het was… een reus! Gelukkig was Heksje nooit bang. Zo ook niet voor reuzen. Dit is het moment dat Heksje kennis maakt met Willem de reus. Heksje en Willem raken samen in gesprek. En zo begint het avontuur van Heksje en Willem. Hoe dit verder gaat lees en luister je in de app!
Tijdens het lezen en/of luisteren naar het verhaal kun je verschillende elementen laten bewegen. Als je niet weet wat er kan bewegen kun je hiervoor op het vraagteken onderin drukken.

Deze app heeft verschillende mogelijkheden voor kinderen. Je kunt namelijk in het keuze scherm verschillende keuzes maken:

  • Voorgelezen worden of niet
  • Meelopen van de tekst, wat er nu wordt voorgelezen is gekleurd
  • Muziek tijdens de app aan of uit
  • In welke taal er wordt voorgelezen
  • En je kunt een overzicht van alle ‘pagina’s’ krijgen

Met deze instellingen kun je dus flink variëren in het gebruik van de app.

Tips voor in de Klas

hw06

Met deze app heb je in de klas diverse mogelijkheden.

Als je de iPad op het digibord aansluit kun je alle kinderen in de grote kring of juist in de kleine kring laten meegenieten van het verhaal. Je kunt tijdens het kijken en luisteren naar het verhaal regelmatig het verhaal even pauzeren en verschillende vragen stellen. Dit is met name leuk voor kleuters.

Kinderen in groep 3/4 kunnen het verhaal steeds beter zelfstandig lezen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een bladzijde te laten voorlezen en daarna mag het kind zelf de bladzijde lezen. Ook kun je in duo’s lezen eerst leest de ene leerling een pagina en vervolgens leest de andere leerling een pagina.

Als kinderen het verhaal helemaal gehoord hebben kunnen ze natuurlijk ook een mooie tekening maken over het verhaal. Als kleuters tekenen kun je er als leerkracht iets bijschrijven. Kinderen in groep 3/4 kunnen wellicht zelf er al iets bijschrijven!

Heksen en reuzen is natuurlijk sowieso een leuk thema om over te werken wat enorm aanspreekt bij kinderen. En daar kun je natuurlijk ook over knutselen. Maak bijvoorbeeld een toverstokje. En laat kinderen een eigen toverspreuk maken. Wat zouden ze wensen als ze met het toverstokje zouden zwaaien? Misschien kunnen ze dat wel opschrijven?

Wat leer je van deze App?

hw05

Van deze app leren kinderen heel erg veel. Als je naar de kerndoelen kijkt leren ze:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op:
Gebruik: korte monologen, (interactief) voorgelezen teksten

Verder leer je van deze app:

  • Concentreren op een verhaal
  • Luisteren naar een verhaal

Leave a Reply