Speel samen spelletjes

Leeftijd: 4 – 10 jaar
Prijs: € 3,49 12/4 tijdelijk gratis voor iPhone/iPad

De App

Als ik de app start zie ik meteen dat er 5 verschillende spelletjes in deze app zitten. Je kunt van te voren aangeven met wel figuurtje je speelt. Vervolgens kun je aan de slag met vijf verschillende spelletjes. Deze vijf verschillende spelletjes zal ik toelichten.

Domino

Voor je het spel start mag je kiezen wat voor domino je wilt spelen. Wil je spelen met plaatjes, stippen of cijfers? Vervolgens kun je aan de slag. De eerste speler legt een dominosteen aan. De andere speler moet nu een steen aanleggen. Als je niet kunt dan moet je een steen uit de pot pakken. Uiteindelijk gaat het erom wie als eerste zijn/haar stenen kwijt is.

Air hockey

Bij air hockey kies je eerst tot hoeveel punten je wilt spelen 5, 10 of 15. Vervolgens ga je spelen. Het gaat er nu om dat je bij de ander tussen de twee hokken de bij krijgt. Wie als eerste 5, 10 of 15 punten heeft, die heeft gewonnen.

Pass & Play

In het spel pass & play draai je aan het rad, je kunt -1, +1 of stop draaien. Wanneer je -1 draait dan wordt je pion naar de eerst volgende -1 verzet. Wanneer je vervolgens +1 draait dan wordt je pion naar het eerst volgende +1 vakje verplaatst. Het gaat er nu om wie als eerste bij de hooischuur is.

Color Tiles

Bij dit spel kies je eerst of je een speelveld van 6 x 6, 9 x 9 of 12 x 12 wilt hebben. Vervolgens ga je aan de slag. Je ziet potten verf staan. Als je op groen staat en een aansluitend vakje is bruin. Dan tik je op bruin en worden alle aansluitende bruine vakjes gevuld met jouw figuurtje. Uiteindelijk gaat het erom wie de meeste vakjes van zijn/haar figuurtje heeft.

Lotto

Het laatste spel dat ik beschrijf is lotto. Bij lotto kun je eerst kiezen waarmee je wilt spelen met figuurtjes of cijfers. Vervolgens heb je 6 kaartjes voor je liggen. Van de stapel worden er steeds plaatjes omgedraaid. Nu moet je goed opletten want als jouw plaatje wordt gedraaid dan moet je daar zo snel mogelijk op tikken. Je krijgt als je jouw plaatje/cijfer ziet dat plaatje. Het doel is nu om als eerste alle 6 de plaatjes te hebben.

Tips voor in de Klas

Kinderen vinden het leuk om samen een spelletje te spelen op de iPad. Daarom kan ik ook alleen maar aanraden om kinderen ook af en toe een spelletje op de iPad te laten spelen als dit spel. Want ook van dit soort spelletjes kun je heel veel leren!

Ik merk dat kinderen het prettig vinden wanneer je eerst een keer samen met ze een spelletje uit de app speelt. Dan is hun ook duidelijker hoe een spel werkt.

Wat leer je van deze App?

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 4
De leerlingen leren informatie te achterhalen in informatieve en instructieve teksten, waaronder schema’s, tabellen en digitale bronnen.
Waarbij kleuters vooral bezig zijn met het spelenderwijs afbeeldingen aan elkaar te koppelen.

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Kerndoel 24
De leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.

Verder leer je er het volgende van:

  • Concentreren op een activiteit
  • Samen met iemand een activiteit doen
  • Strategisch spelen

Mijn Mening

Kinderen vinden het leuk om spelletjes te doen. Daarom laat ik ze af en toe ook dergelijke spelletjes spelen. Want ik ben van mening dat je van dergelijke spelletjes ook heel veel kunt leren.

Ik zou de kinderen in de klas niet dagelijks met deze app laten werken. Maar af en toe als afwisseling lijkt mij prima!

De kinderen vinden de spelletjes leuk om te spelen. Ik merk alleen dat kinderen het spel color tiles soms nog wel eens lastig vinden. Maar als je dit een keer samen met kinderen speelt dan wordt het ze al snel duidelijk hoe het werkt.

De navigatie in de app is eenvoudig. Kinderen kunnen het makkelijk zelf, het wijst zich vanzelf. Ook zit er geen reclame in de app wat ik erg prettig vind.

Ik vind dit een leuke app voor kinderen ook vooral omdat je alle spelletjes met z’n tweeën kunt doen!

Leave a Reply