fmat07

Speel met aantallen

Leeftijd: 5 – 8 jaar
Prijs: € gratis voor iPhone/iPad (met in app aankopen) € 1,99 voor Android
Download voor iPhone/iPad & Android
AppStoreavailable_google_play

 

Mijn Mening

Fiete Math vind ik echt een super app om mee te werken! Kinderen hebben snel door wat ze moeten doen. Je krijgt meteen feedback terwijl ze bezig zijn. Je bent met rekenen bezig terwijl je het eigenlijk niet door hebt!

Ik vind het ook prettig aan de app dat je altijd ziet hoeveel dozen het zijn. En dat je als je dozen samenvoegt of splitst er altijd zichtbaar is hoeveel dozen het dan zijn.

Ik vind deze app ook zeker een goede om voor de RT te gebruiken wanneer je merkt dat kinderen uitvallen op basisvaardigheden. De app is mooi vormgegeven en de activiteiten zijn ook zeker niet kinderachtig.

Ik vind het fijn dat er geen reclame in de app zit en dat de navigatie eenvoudig is.

Deze app moet wat mij betreft op elke iPad/tablet van groep 1 – 4 moeten staan!

De App

Als ik Fiete Math start zie ik Fiete in een bootje met verschillende dieren. Daarna kan ik starten met de opdrachten. De opdrachten zijn verdeeld in 7 verschillende soorten opdrachten. Elke opdracht is onderverdeeld in 10 sub opdrachten. Wanneer je 5 sub opdrachten af hebt speel je een volgende opdracht vrij. De verschillende opdrachten zal ik uitleggen.

Tellen


Je ziet een boot in de haven voorbij komen waar een grote 2 boven staat. Het is nu de bedoeling dat je de dozen waar 1 op staat samen voegt tot het er 2 zijn! Wanneer je 2 dozen samen voegt zie je ook dat het getal wat erop staat veranderd van 1 in 2. Wanneer je de 2 dozen samen hebt gevoegd kun je deze op de boot slepen. En krijg je de volgende opdracht. Bij de opdrachten tellen gaat het steeds om het samen voegen van dozen.

Uit elkaar halen

In deze opdracht zie je ook weer boten voorbij komen met getallen. Je ziet bijvoorbeeld een boot met 3. Nu moet je er voor zorgen dat er 3 dozen op de boot worden gesleept. Je ziet in de haven een doos met 2 en 1 staan. Deze dozen moet je samenvoegen tot 3. Ook krijg je opdrachten waarbij je een 4 boven een boot ziet staan. Je ziet 4 dozen staan die samengevoegd zijn.

De volgende opdracht is weer een boot met 4. Nu zie je 4 losse dozen staan. Deze voeg je samen tot 4. De opdracht die daarna komt is ook weer een boot met 4. Maar nu zie je de dozen 2 aan 2 staan. Deze voeg je samen tot 4. Daarna volgt er weer een boot, deze is ook met 4. Nu zie je een doos met 1 en 3 staan. Deze kun je ook weer samenvoegen tot 4.

Kracht van 5

In deze opdrachten zie je ook weer boten voorbij komen met getallen. Je ziet bijvoorbeeld een bot met 7 erboven. Jij moet er nu voor zorgen dat er 7 dozen op de boot worden gesleept. Je ziet in de haven een doos met 5 en een doos met 2. Deze dozen moet je samenvoegen tot 7. En dan op de boot slepen. Een volgende opdracht is dat je een boot met 9 voorbij ziet komen. Ook hier moet je weer dozen op slepen. deze keer moeten het er 9 zijn. In de haven zie je een doos van 4 en een van 5. Door deze te combineren krijg je 9.
Bij de kracht van 5 is het zo dat je steeds rekent vanaf 5. Je ziet altijd een 5 structuur. En daar moet iets bij.

Berekeningsmethoden
In het onderdeel berekeningsmethoden komen ook weer boten met cijfers voorbij. Zo zie je bijvoorbeeld een boot met 8 voorbij komen. Je moet er nu dus 8 dozen opslepen. Eronder staan 2 sets van 4 dozen. Als je deze 2 samenvoegt dan mag je ze op de boot slepen.

Vervolgens komt er een boot met 3 voorbij. Je moet dus 3 dozen op de boot slepen. In de haven staan 6 dozen. Door deze 6 dozen in tweeën te splitsen kom je uit op 3.
Ik zie ook een boot met 20 voorbij komen. Het is dan de bedoeling dat je 20 dozen op de boot sleept. Onder de boot staan 4 rijen met 5 dozen. Door deze dozen samen te voegen kom je op 20 uit.

Er is ook nog de optie van splitsen. Ik zie en boot voorbij komen met 6. Ik zal er dus 6 dozen op moeten slepen. Nu zie ik staven van 5, 2 en 1. Deze zal ik moeten gaan combineren. En ben dus ook bezig met splitsen.

In deze oefeningen gaat het erom dat je leert rekenen met verdubbelen en halveren. En dat je op die manier op de gewenste getallen kunt komen.

Optellen
In de optelopdrachten gaat het erom dat je dozen bij elkaar gaat optellen. Ik zie en boot met 10 voorbij komen. Wat inhoudt dat ik er 10 dozen op moet slepen. Ik zal dus eerst 10 dozen samen moeten voegen. Ik zie er onder 2 stapels met 5 dozen staan.  Deze zal ik eerst moeten combineren voor ik ze op de boot kan slapen.
Er komt een boot langs met 15. Hier zal ik 15 dozen op moeten slepen. Nu staat er onder een set van 10 dozen. En een set van 6 dozen. Van de set van 6 dozen haal ik er 1 af. En vervolgens sleep ik de set van 10 erbij. Dat maakt 15.
Het gaat in deze opdracht vooral om het optellen van dozen. Soms moet je er een doos afhalen om een goede optelling te maken.

Aftrekken


In de aftrekopdrachten gaat het vooral om het uit elkaar halen van dozen. Er komt een boot voorbij met 5. Ik zal er dus 5 dozen op moeten slepen. Eronder staat een pakket met 10 dozen. Ik zal dit pakket eerst in tweeën moeten splitsen en dan heb ik een set van 5 dozen.
Vervolgens komt er een boot voorbij met 2. Hier zal ik 2 dozen op moeten slepen. Eronder staan 10 dozen. Ik zal er van deze 10 dus 2 af moeten halen.
In deze opdrachten gaat het vooral om het eraf halen van dozen om de juiste hoeveelheid te krijgen.

Vrij rekenen


Bij vrij rekenen gaat het erom dat je optellen en aftrekken met elkaar gaat combineren. Er komt een boot voorbij met 20. Er moeten dus 20 dozen op de boot. Maar er staan er al 2 op. Eronder staan de volgende dozen: 9, 2, 4 en 6. Hier zal ik dus dozen moeten gaan combineren en uit elkaar moeten gaan halen om uiteindelijk 20 dozen op de boot te slepen.
De volgende boot die ik krijg is een boot van waar ik 17 dozen op moet slepen. Ik zie eronder 12 dozen samen staan. En 10 dozen. De 12 dozen kan ik niet uit elkaar halen. Dus ik moet de 10 uit elkaar halen om bij de 12 te voegen. Om zo 17 dozen op de boot te kunnen slepen.
Het gaat er in deze sessie dus om dat je aftrekken en optellen gaat combineren.

In alle opdrachten is het zo dat als je onvoldoende dozen op de boten sleept de achtergrond van de boot rood wordt. Je krijgt de dozen er niet opgesleept. En de boot vaart niet weg. Zodra je het goede aantal dozen op de boot sleept dan vaart de boot wel weg. En je krijgt een volgende vraag.

Tips voor in de Klas

Deze app kun je al vanaf groep 2 gebruiken. Want de app begint met het tellen van dozen dit kunnen kleuters al erg goed. Je zou de app goed kunnen introduceren in een kleine kring. Begin met de opdracht tellen en doe dit samen met kinderen in de kleine kring. Zodra kinderen de structuur van de opdracht door hebben kunnen ze in groepjes van 2 zelfstandig met de opdracht aan de slag. Ook de tweede opdracht waarbij je dozen uit elkaar moet gaan halen is een opdracht die kinderen in de kleuterklas prima na instructie in de kleine kring.

De overige opdrachten zijn zeker ook leuk voor groep 3 en 4 om samen te doen!

Wat leer je van deze App?

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van deze app het volgende:

Kerndoel 26
De leerlingen leren structuur en samenhang van aantallen, gehele getallen, kommagetallen, breuken, procenten en verhoudingen op hoofdlijnen te doorzien en er in praktische situaties mee te rekenen.

Kerndoel 27
De leerlingen leren de basisbewerkingen met gehele getallen in elk geval tot 100 snel uit het hoofd uitvoeren, waarbij optellen en aftrekken tot 20 en de tafels van buiten gekend zijn.

Verder leer je van deze app:

  • Je concentreren op een activiteit
  • Samenwerken indien je deze opdracht samen doet

 

Leave a Reply