brio01

Bestuur de trein

Leeftijd: 5 – 12 jaar
Prijs: € 3,49
Download voor iPhone/iPad & Android
AppStoreAndroid

 

De App

brio05

Als ik de app start zie ik meteen dat die over treinen gaat! Je kunt zelf een machinist op maken om de trein mee te besturen. Vervolgens krijg je een proefparcours om op te oefenen. Want je moet wel een beetje oefenen met het besturen van de trein. Je kunt namelijk de trein van binnenuit besturen. Maar ook van buitenaf.

Overal waar je met de trein langs rijdt kun je stoppen. En overal staan mensen of dieren met wensen. Er staat bijvoorbeeld een mevrouw die in de trein wil. Als je deze mevrouw in de trein meeneemt dan krijg je sterren. En zie je dat de balk bovenin, met de ster en het cadeau, een stukje meer geel kleurt. Een andere opdracht kan zijn dat je een vracht moet meenemen of juist uit de trein moet halen. Ook daar krijg je dan weer sterren. Maar het kan ook zijn je een wissel om moet zetten. Het zijn hele diverse opdrachten die elke keer weer voor een nieuwe uitdaging zorgen. Als je uiteindelijk voldoende opdrachten hebt gedaan, zie je dat de balk helemaal geel geworden is. Je krijgt dan een cadeau! Dit kan bijvoorbeeld een nieuw wagonnetje zijn, bankje, stukje gras, dat soort zaken. Maar dit soort zaken kun je wel gebruiken om je eigen treinwereld te maken.

Aan de slag met de trein

brio06

Als je op de trein tikt kun je er ook voor kiezen om je trein te veranderen. Je kunt een andere locomotief kiezen en er andere wagonnetjes achter hangen. Ook kun je er een vracht indoen.

Door rechts op het sleuteltje te klikken kun je vijf verschillende dingen toevoegen:

 • Treinbaanstukje: Hier zitten allemaal treinbaanstukjes die je kunt gebruiken om de rails te verleggen of te veranderen.
 • Treinbaanstukje met splitsing: Hier zitten allemaal treinbaanstukjes die je kunt gebruiken om de rails te splitsen. Er zitten ook wissels bij.
 • Poortje: Hier vind je allemaal attributen die je op of bij de rails kunt plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een tunnel, perron dat soort zaken.
 • Boom: Hier vind je van alles om, om het spoor heen te zetten, denk aan bomen, hekjes, dieren, borden, dat soort dingen!
 • Poppetje: Hier vind je allemaal mensfiguren die je aan je omgeving kunt toevoegen.

Je kunt uit diverse treinwereld kiezen. En je kunt er ook voor kiezen om een hele eigen wereld op te bouwen! Dan moet je zelf de rails leggen, wissels plaatsen, stations maken, dat soort dingen.

Tips voor in de Klas

brio07

Deze app nodigt je echt uit om met de houten treinbaan in de klas aan de gang te gaan! In de klas kun je hier ook hele interessante rekenactiviteiten mee doen! Bouw eerst de treinbaan. Laat kinderen vervolgens met een touw de treinbaan meten. Kunnen ze nog zo’n lange treinbaan maken? Of misschien wel een kortere? Door te meten met het touw komen ze er wel achter!Wat je ook kunt doen is dat je naast de rails een aantal stationnetjes bouwt. Bij die stationnetjes kun je poppetjes in en uit laten stappen. Op deze manier kun je kinderen prikkelen met rekensommetjes. Want er stappen bijvoorbeeld 2 mensen in de trein in, en er zit er al 1. Hoeveel zitten er dan in totaal in? Ook in de app kun je deze sommetjes met leerlingen maken. Want op een gegeven moment heb je een aantal mensen in de trein zitten. Maar dan komt er een bij of stapt er een uit. Hoeveel blijven er nu over? Je kunt hier ook concreet materiaal bij gebruiken.

In de app krijgen kinderen steeds allemaal opdrachten die ze uit moeten voren. Wellicht kunnen kinderen bij het spelen met de treinbaan ook opdrachten doen? Bijvoorbeeld de vracht van het ene station naar het andere brengen. Op deze manier ben je ook met taal bezig.

Als je deze app in de kleine kring inzet kun deze app goed gebruiken voor taal ontwikkeling. Laat kinderen verwoorden welke opdracht ze moeten uitvoeren. Bijvoorbeeld, je ziet iemand met een wolkje die mee wil in de trein. Laat een kind dit dan ook verwoorden wat er moet gebeuren. Op deze manier ben je in kleine kring met een leuke app bezig en met taal.

Wat leer je van deze App?

brio03

In de eerste instantie kun je aan deze app heel veel plezier beleven! Ik zie aan de kleuters in mijn klas dat ze het super gaaf vinden om de trein te besturen! Een echt groot leereffect zit er dus niet in. Wel een heleboel plezier!Het leereffect komt er wel bij kijken als je deze app als start activiteit gaat gebruiken. Bijvoorbeeld je laat ze eerst met deze app spelen en daarna ga je een van de tips voor in de klas proberen. Als je dit doet dan zit er natuurlijk wel een leereffect in. Alleen de leerkracht blijft wel ontzettend belangrijk!

Mijn Mening

brio04

Wat een super mooie app is dit zeg! Voor veel kinderen een trein iets heel gaafs. Daarom spreekt deze app ook enorm aan bij veel kinderen.

Het is fijn dat er een tutorial is want dan kun je oefenen met de opdrachten. De opdrachten worden namelijk opdrachten gegeven in de vorm van plaatjes en dat is best even wennen, soms zijn de opdrachten ook best lastig. Aan de ene kant vind ik het heel fijn dat er geen gesproken taal in de app zit. Want dan kunnen in principe alle kinderen met de app werken. Maar soms zou het toch nog wel handig kunnen zijn.

Overigens hoef je de opdrachten niet te doen. Je kunt de trein ook gewoon lekker rond laten rijden. En de treinbaan veranderen, dingen toevoegen aan de omgeving, mensen in de trein laten rijden dat soort zaken.

Daarom vind ik dit een app die je heel goed bij de kleuters kunt inzetten, dan kun je kinderen de keuze geven of ze de opdrachten willen doen. Ik vind het prettig dat je deze keuze hebt.  Maar vanaf groep 3 zou ik kinderen zeker met de opdrachten laten werken.

Ik vind dit echt een super gave app om zowel in de klas als thuis te gebruiken!

Een filmpje van de app

 

18 Comments

 1. Marjan
  28 februari 2016

  Wauw, toffe app! Vooral de mogelijkheden die jullie beschrijven bij gebruik in klas. Dan krijgt de treinrails zo ook een nieuw leven. En fijn dat het ook via Google play store te verkrijgen is

  Reply
 2. Lisette
  28 februari 2016

  Mijn zoontje Mick heeft zijn hele kamer vol liggen met treinbanen, er past niets meer bij… Tijd dus voor een treinbaan app!!!

  Reply
 3. Sonja
  28 februari 2016

  Treinen en rekenen samen in een app, die m.o.e.t.e.n. we gewoon hebben!

  Reply
 4. Anne
  28 februari 2016

  Dit ziet er echt super uit! Dit zouden mijn kids heel leuk vinden 🙂

  Reply
 5. raymond
  28 februari 2016

  Super leuke app! Hier zou onze zoon en machinist in spe enorm blij mee zijn! Hij heeft net voor zijn verjaardag een eigen android tablet gekregen.

  Reply
 6. Evy
  29 februari 2016

  Superleuk! Heb als kind zelf veel met onze brio trieinbaan gespeeld. Heel leuk spul en zo onverwoestbaar dat mijn eigen kids er nu ook mee spelen. De app geeft er natuurlijk weer een hele nieuwe draai aan, ben reuze benieuwd hoe ze daarop reageren;)

  Reply
 7. Nicole, logopediste
  29 februari 2016

  Dit sluit mooi aan bij de houten trein in mijn logopediepraktijk. Talloze leuke oefeningen voor begrip, woordenschat, auditief geheufen etc. Maar is ook nog leuk voor onze eigen kinderen.

  Reply
 8. Annemarie
  29 februari 2016

  Wat een super idee, deze app! Spelen met de ‘echte’ houten trein én spelen in de app!!!

  Reply
 9. Mariska
  29 februari 2016

  Wat een supertoffe app. Mijn zoon Hans speelt echt supergraag met de treinbaan van Brio, wat zal hij de app geweldig vinden!!

  Reply
 10. dagmar
  29 februari 2016

  Heel leuk voor bij ons aankomende thema Vervoer!! Maar daarna natuurlijk ook nog:)

  Reply
 11. annie
  29 februari 2016

  toch echt te gek
  ik wil die wel

  gr annie

  Reply
 12. Ineke Faasse
  29 februari 2016

  Weer zo,n leuke app.Lijkt me echt gaaf voor de kids

  Reply
 13. Gabriela
  29 februari 2016

  Hier thuis is de trein niet meer weg te denken en zoonlief gaat ook het liefst overal naar toe met de trein. Maar ook in de klas zie ik mogelijkheden. Dit zal heel veel kinderen aanspreken!

  Reply
 14. Anna
  2 maart 2016

  Doe graag mee ! Hier wordt ook nog steeds graag met de houten treinbaan gespeeld.

  Groeten Anna

  Reply
 15. Hannieschaft
  2 maart 2016

  Voor onze kleuters een leuke app voor thema verkeer!

  Reply
 16. Elisah
  2 maart 2016

  Doe graag mee! Leuke app voor de kleuters!

  Reply
 17. annie
  2 maart 2016

  ow wat gaaf
  mn kleinzoon is helemaal gek van treinen
  en zit op nog een sop de dschool waar ik werk
  dus kan ik beide blij maken

  de school en mn kleinzoon , als ik win natuurlijk
  ik doe graag mee

  Reply
 18. Liesl
  2 maart 2016

  Heel knap! Vooral tof dat het lijkt alsof ze ECHT in de trein zitten op de plaats van de machinist! Ik wil deze app graag winnen!

  Reply

Leave a Reply