foto3

Puzzel de kip door het verkeer!

Doelgroep: 4,5 tot 6 jaar.
Prijs: € 0,99
Download voor iPhone/iPad & Android
badge_appstore-lrg

De App

foto5

In het startscherm zie je een overzicht van de levels die je kunt spelen. Heb je een level gehaald dan verdwijnt het slotje en komt er een vinkje. Pas als je een level hebt gehaald kun je door naar het volgende level.

Je ziet een kip in een auto zitten. De kip wil door het verkeer kunnen. Om door het verkeer te kunnen gaan moeten er alleen auto’s en andere obstakels aan de kant! Je moet hierbij nadenken welke kant de auto op staat. Gaat de auto van rechts naar links rijden. Dan kan deze auto niet van boven naar onder worden geschoven. Rijdt de auto van onder naar boven dan kan deze alleen maar van onder naar boven (of boven naar onder) worden geschoven. Pas als de weg vrij is kan de kip doorrijden.

Op een gegeven moment kom je ook een monster tegen die de kip wil opeten! Je moet dan eerst het monster insluiten voor je de andere auto’s verplaatst zodat je door kunt rijden.

Aan het einde van het spel wordt duidelijk waarom de kip zo hard door moest rijden. Ze moest namelijk naar haar nest met jongen toe!
Stop je tussentijds met het het spel of heb je het spel helemaal doorlopen dan kun je in het overzicht zien wat je allemaal al gedaan hebt. Speel je een level voor de tweede keer dan wordt het vinkje dat er staat rood.

Tips voor in de klas

Deze app vraagt van kinderen al veel van hun ruimtelijk inzicht. Daarom is het belangrijk dat je deze app goed introduceert in een kleine kring. Los samen met kinderen een aantal opdrachten op. Maar laat ze ook fouten maken. Als het mis is gegaan kun je ook een schermafdruk van je iPad maken. En juist dit met de kinderen bespreken. Zien ze anders hadden kunnen doen? (Het maken van een schermafdruk moet je wel heel snel doen nadat het mis is gegaan)
Als de leerlingen voldoende uitleg hebben gehad kun je ze in tweetallen of alleen met de app laten werken.

Wat leer je van deze App?

Als je naar de kerndoelen kijkt leer je van deze app:

Kerndoel 25
De leerlingen leren aanpakken bij het oplossen van rekenwiskundeproblemen te onderbouwen en leren oplossingen te beoordelen.Waarbij de focus vooral ligt op: onderbouwen en beoordelen van redeneringen over aantallen, getallen en bewerkingen daarmee. En ontwikkelen van goed meetkundig taalgebruik.

Verder leer je an deze app:

  • Je concentreren op een activiteit
  • Stimuleren van het strategisch denken

Mijn Mening

Dit is een goede app om kinderen te laten oefenen met ruimtelijk inzicht. Er wordt op een betekenisvolle manier gewerkt aan het aan het ruimtelijk inzicht. Kinderen kunnen een oefening meerdere keren doen.
Het uiteindelijke doel, de moeder kip zo snel mogelijk bij haar jongen krijgen, wordt aan het begin van de app nog niet helemaal duidelijk. Maar dit is niet heel erg voor het spelverloop.
Na een goede uitleg kunnen kinderen daarna zelfstandig met de app aan de slag, dat vind ik zelf erg prettig.
Kortom een nuttige aanvulling in de rekenapps voor kleuters!

Leave a Reply