Mediawijsheid - Zet je iPad eens anders in!
Mediawijsheid – Zet je iPad eens anders in!
Mediawijsheid is één van de onderdelen van Digitale Geletterheid. Hoe besteed jij hier aandacht aan in jouw lessen? Wij geven je een aantal tips!
Wat is het opdrachtenboekje?
Speciaal voor alle groepen is er een interessant boekje met 4 opdrachten voor onder- en bovenbouw waar je morgen al mee kunt beginnen. Alle opdrachten zijn gericht op het onderdeel mediawijsheid van digitale geletterdheid.
In het boekje staat precies welke tools je allemaal nodig hebt. En het mooie is dat deze tools allemaal gratis zijn. En wellicht zelfs al op jouw iPad staan.
Hoe ziet het boekje eruit?
In het boekje staan 4 opdrachten. Zo staat er voor de kleuters een opdracht in waarin je aan de slag gaat met de letters van je naam! Die zet je op de foto. Knip je digitaal uit. En zo kun je je eigen naam maken! Dit geeft meteen een mooi haakje om met elkaar in gesprek te gaan over wat zet je op de foto en wat niet.
Voor de midden- en bovenbouw zit er een opdracht in over het maken van je eigen reclamespotje. Daarin word je stap voor stap meegenomen hoe je deze maakt. Maar ook welke slimme truckjes hebben reclamemakers eigenlijk om jouw producten te laten kopen? Ook weer een onderwerp binnen mediawijsheid!
Bij elke opdracht staat precies voor welke groep(en) de opdracht geschikt is. En er is een filmpje waarin je stap voor stap ziet het je de opdracht moet doen. Zo kunnen kinderen eventueel ook zelfstandig met de opdrachten aan de slag.
De opdrachten zijn voor groep 2 – 8. Maar de technieken die achter de opdrachten zitten kun je in allerlei groepen inzetten! Dus mijn tip is vooral om alle filmpjes te bekijken. Om zo als leerkracht ook zelf vaardig te worden met de apps!
Mediawijsheid toepassen in de klas gekoppeld aan praktische opdrachten, die je misschien in een iets andere vorm toch al wilde doen, is zo makkelijker!
Wat is mediawijsheid precies
Onder mediawijsheid vallen de kennis, vaardigheden en mentaliteit die nodig zijn om bewust, kritisch en actief om te gaan met digitale media. Hieronder valt ook het publiceren van media. Alle opdrachten zijn hier eigenlijk op gestoeld.
Neem nou het maken van een Memoji. Laat je de Memoji op jezelf lijken? Of juist helemaal niet? Ga hier over in gesprek als je een Memoji maakt!