Matrixen – Werken Met Een Raster

Posted by on jan 3, 2015 in Digibord, Materiaal | No Comments
Matrixen – Werken Met Een Raster

keuze scherm

Doelgroep 4 – 6 jarige
Prijs: gratis (inapp aankopen)

Download Matrix Game 1 voor iPhone/ipad & Android
AppStoreAndroid

 

 

Download Matrix Game 2 voor iPhone/iPad & Android
badge_appstore-lrgAndroid

 

 

Download Matrix Game 3 voor iPhone/iPad
badge_appstore-lrgAndroid

 

Het ontwikkelingsmateriaal

Duolink heeft verschillende dozen met ontwikkelingsmateriaal, duolink kleur en vorm en duolink ruimte. Ik begin mijn mijn beschrijving met duolink kleur en vorm.

Bij duolink kleur en vorm. Moet je eerst de keuze maken welke stroken je naast het matrixbord gaat leggen. Ook moet je dan het stapeltje kaartjes kiezen wat je hiervoor moet gebruiken. De kleuren op de kaartjes matchen steeds met de kleuren op de stroken.

Bij duolink gaat het er steeds om dat je 2 figuren samen moet matchen tot 1 figuur. Je moet het figuur uit de bovenste rij, strook. Matchen aan een figuur uit de linker, verticale strook. Er ontstaat dan een nieuw figuur. Dat figuur staat op een kaartje. En dit kaartje moet je dan op de juiste plek leggen.
Om te controleren of je het goed hebt gedaan kun je de kaartjes omdraaien. Je ziet dan of het figuur dat je dan krijgt een logisch figuur is. Is dit zo dan heb je de matrix goed gedaan.

Ook bij de doos duolink ruimte moet je eerst een keuze maken welke stroken je naast het matrixbord legt. Vervolgens moet je dan het stapeltje kaartjes pakken welke bij deze stroken hoort. De kleuren van de stroken matchen weer met de kleuren op de kaartjes.
Ook bij duolink ruimte moet je steeds weer 2 figuren laten matchen. Maar bij duolink ruimte gaat het erom dat je deze figuren in een groter ruimtelijk figuur plaatst. Er wordt dus een beroep gedaan op het ruimtelijk inzicht van het kind.
Ook duolink ruimte heeft weer de mogelijkheid tot zelfcorrectie. Als je klaar bent draai je de kaartjes om en vervolgens kijk je of er een logisch figuur uit komt.

Passende app

Al eerder in het stuk gaf ik aan dat ik de apps Matrix Game 1, 2 en 3 tegen. Hier beschrijf ik deze apps.

Matrix Game 1

oefening kleur - vorm
De eerste twee spellen van deze app zijn gratis. De andere spellen van deze app kun je via een inapp aankoop kopen. In de app Matrix Game 2 gaat het met name om het combineren van kleuren en vormen. De moeilijkheid loopt wel op. Je kiest in het startscherm welke oefening je gaat doen. En dan ligt alles voor je klaar. Je hoeft alleen nog maar de kaartjes op de juiste plek te leggen. Als Je het goed doet hoor je een geluid. Doe je het niet goed dan gaat het kaartje terug naar de stapel. Als je klaar bent met de oefening dan volgt een smiley en een geluidje als je het goed gedaan hebt
In Matrix Game 1 gaat het erom dat je figuren in de juiste kleur combineert met het plaatje er boven. Ook hier zit een oplopende graad van moeilijkheid in.

Matrix Game 2

kleur - vorm 2
De eerste twee spellen van deze app zijn gratis. De andere spellen van deze app kun je via een inapp aankoop kopen. In de app Matrix Game 2 gaat het met name om het combineren van kleuren en vormen. De moeilijkheid loopt wel op. Je kiest in het startscherm welke oefening je gaat doen. En dan ligt alles voor je klaar. Je hoeft alleen nog maar de kaartjes op de juiste plek te leggen. Als Je het goed doet hoor je een geluid. Doe je het niet goed dan gaat het kaartje terug naar de stapel. Als je klaar bent met de oefening dan volgt een smiley en een geluidje als je het goed gedaan hebt

In Matrix Game 2 gaat het met name om het combineren van 2 figuren (vormen) met elkaar. En verschillende kleuren met elkaar te combineren. Ook is er een oplopende vorm van moeilijkheid in. Dit wordt met name zichtbaar wanneer je de inapp aankoop doet. Dit maakt dat deze app prima aansluit bij de duolink kleur en vorm.

Matrix Game 3

combineren 4
Ook in Matrix Game 3 is het zo dat de eerste 2 oefeningen gratis zijn. Wil je daarna nog meer oefeningen doen dan zul je een inapp aankoop moeten doen.
In Matrix Game 3 wordt veel meer een beroep gedaan op het ruimtelijk inzicht. Je moet namelijk 2 figuren met elkaar combineren tot 1 combinatie. Dit vraagt veel meer abstract denkvermogen.
De kaartjes die je moet leggen worden je door de app aangereikt.
Matrix Game 3 gaat met name over het combineren van ruimtelijke figuren. Daarom sluit de doos van duolink ruimte goed aan bij Matrix Game 3.

Digibord erbij betrekken

Nadat ik de dozen en app had ontdekt zetten dit mij aan het denken. Want het leek mij leuk om ook het digibord erbij te betrekken. Want daar moest toch ook wel iets mee mogelijk zijn? Ik kwam op het volgende uit. Ik maakte een rooster. En plaatste er verschillende gekleurde blokjes naast. Voor de kinderen in mijn klas is eenvoudig om de gekleurde blokjes zelf na te maken.
Andere mogelijkheden volgende als snel. Ook hier kon ik met kleur en vorm werken! Maak een rooster. En doe aan een kant kleuren. En aan de andere kant de vormen. Laat de kinderen vervolgens de juiste vormen tekenen

Ook het combineren van plaatjes is prima te doen door een rooster te maken. En verschillende plaatjes te kiezen die gecombineerd moeten worden. Het is wel belangrijk dat je aan de kinderen uitlegt hoe ze de plaatjes moeten dupliceren.

Deze oefeningen sluiten prima aan bij Duolink kleur en vorm en bij Matrix Match 1. Het enige minpunt bij deze vorm van oefenen met een matrix is dat er geen controle mogelijkheid is voor de kinderen. Ze moeten het dan hebben van de correctie van de juf.

Bij elk thema wat ik uitwerk probeer ik enkele matrix opdrachten te maken. Bij dit artikel doe ik ook een aantal matrix opdrachten. Deze opdrachten zijn wel gemaakt in de Gynzy Software. En kunnen ook alleen daarin worden geopend. Download de lessen hier.

Tips voor in de Klas

Een van de werkvormen die ik regelmatig in mijn klas toepas is het circuit. Hierbij moeten kinderen gedurende 7-10 minuten in een groepje aan een opdracht werken. Als het wisselsignaal klinkt dan moeten ze door naar het volgende onderdeel van het circuit. Deze opdrachten heb ik eerst allemaal los van elkaar uitgelegd in een circuitles. Dit zodat de kinderen bij elke opdracht goed zouden snappen wat ze daar moesten doen. Nu kan ik deze opdrachten allemaal in circuitvorm gebruiken omdat de kinderen goed weten wat ze moeten doen. Belangrijk bij al deze opdrachten, duolink, matrix match 1, 2 en 3 n de opdracht op het digibord is dus vooral dat je goed instructie geeft wat de leerlingen moeten doen.
Overigens kunnen alle oefeningen prima in tweetallen worden gedaan. De leerlingen hebben dan de mogelijkheid om te overleggen over de oplossing. Maar ook alleen kan de oefening goed gedaan worden.

Mijn Mening

vormen combineren

De dozen van duolink zijn zeer goed in te zetten in een kleuterklas. Ze leren kleuters logisch nadenken. En ook vooral gestructureerd nadenken. Wat doe je eerst en wat doe je daarna. Belangrijk is wel dat de leerkracht goede gerichte instructie heeft gegeven wat de leerling eerst moet doen en wat daarna. Het is prettig voor de leerling dat er een vorm van zelfcorrectie aanwezig is. Zo is de leerkracht niet perse nodig om te controleren of het goed is gegaan.

De apps van Matrix Match zijn heel goed in te zetten in een kleuterklas. Het geeft een duidelijke richtlijn wat de leerling moet doen. Ik raad wel aan om de app eerst in een kleine kring met de kinderen te bespreken voor je ze er zelfstandig mee laat werken. Wat ik ook fijn vind aan deze apps is dat er een automatische controle op de oefening zit. Je weet dus meteen of je het goed hebt gedaan. Een ander groot pluspunt van deze apps is dat de zowel voor Apple als voor Android beschikbaar zijn! En zo op vrijwel elke tablet te gebruiken zijn.

Ook op het digibord kun je prima met matrixen werken. Het is wel belangrijk dat je kinderen goed uitlegt hoe het allemaal werkt. Want dat is vaak nog het lastigste. Helaas is er op het digibord geen mogelijkheid tot controle. Je zult als leerkracht zelf moeten controleren of je leerlingen het goed gedaan hebben. Dit hoeft echter geen belemmering te zijn om hier mee aan het werk te gaan.

Leave a Reply