Ijskoud experimenteren!

Posted by on feb 9, 2021 in Materiaal | No Comments
Ijskoud experimenteren!

Nu het buiten winter is, is het natuurlijk leuk om ook te gaan experimenteren met de kou!

Proefjes met sneeuw

Er zijn heel veel leuke proefjes te doen met sneeuw! Ik geef je een paar voorbeelden. En soms… komt er ook een veugje ict bij kijken!

Hoeveel water zit er in sneeuw?

Sneeuw bestaat uit water. Maar hoeveel water zit er in sneeuw? Om dit uit te zoeken doe je een glas/beker/kopje vol met ijs. En zet het in de klas neer. Het zal even duren maar het gaat smelten. Hoeveel water zit er nu in? Eventueel kun je met meten met een maatbeker.

Hoelang duurt het voordat sneeuw smelt?

Vul een (het liefst doorzichtig) glas/beker/kopje vol ijs. Zet er een timer bij en meet hoe lang het duurt voor het sneeuw gesmolten is. Zit er verschil tussen als je sneeuw in de klas laat smelten en je sneeuw op de verwarming laat smelten? Zoek het uit!

Als timer kun je bijvoorbeeld een iPad gebruiken die heeft een ingebouwde timer functie.

Hoe smelt sneeuw?

Het is natuurlijk onwijs gaaf om smeltende sneeuw vast te leggen! Een iPad heeft de ingebouwde functie time-laps. Deze vind je bij de camera. Door de camera op een goede afstand van het glas/beker/kopje met sneeuw te zetten kun je een time-laps filmpje maken terwijl de sneeuw smelt. Succes verzekerd!

 

Waar zit meer water in?

Sneeuw en ijs zijn prachtig om te onderzoeken! Voor dit experiment heb je twee dezelfde bekers/glaszen/kopjes nodig. In het ene stop je sneeuw. En in het andere ijsklontjes. Doe er evenveel in. In welke zit na het smelten meer water?

Drijvende ijsklontjes

Wat gebeurt er als je ijsklontjes in het water doet? Blijven ze ze drijven of zakken ze juist naar de bodem? Zoek het uit! Een nachtje van te voren kun je de ijsklontjes buiten neerzetten, nu het zo koud is vriest het daar ook aan.

Na een nacht vul je een glas met water en laat je de ijsklontjes erin zakken.

Water en zout!

Wat smelt er eigenijk sneller… Ijs met zout of ijs zonder zout? Maak twee bakjes met ijsklontjes. Over het ene bakje strooi je flink wat zout en over het andere bakje niet. Zet ze op de verwarming, dan smelt het ijs een stuk sneller. Welke ijsklontjes zijn er sneller gesmolten?

 

IJsbellen blazen!

bron foto

Als het koud wordt, kun je ijsbellen gaan blazen! Het is niet alleen gaaf om bellen te blazen… Maar het ziet er ook mooi uit.

Als eerste maak je suikersiroop. Hiervoor meng je 100 gram suiker met 2 eetlepels water. Daarna meng je dit met 1,5 kopje water en 1,5 kopje afwasmiddel. Dit doe je in een bellenblaaspotje. En zet het even buiten om het alvast koud te laten worden. En bellenblazen maar!

Zie je de ijsbellen? Verwonder je maar eens over de ijskristallen die je ziet ontstaan!

De IVN heft hier en mooi blad voor gemaakt: –> Download het blad

Bevroren dieren

Stop een dier in een bakje met water. En zet deze een nacht buiten… Hoe ziet het dier er na een nacht uit? En gaat het ons lukken om het dier te bevrijden? Hoe pakken we dit aan?

 

 

 




 

 

Leave a Reply