Bouw met karton!

Posted by on jul 5, 2020 in Materiaal | No Comments
Bouw met karton!

Bouw alles wat je wilt met karton!

Leeftijd: 4 – 99 jaar
Prijs: € 12,50
Koop makedo

Mijn Mening

Wauw ik mocht echt iets heel gaafs uitproberen, makedo! En wat ben ik hier enthousiast over zeg! Regelmatig komen er kartonnen dozen binnen en regelmatig gooi ik die ook weg. Maar met makedo hoeft dat niet meer!

Dit is echt tof materiaal zeg! Je kunt eigenlijk alles maken wat je wilt. Met de zaag die erin zit kun je prima door karton heen zagen. Achterop de zaag zit een puntje hiermee kun je in het karton prikken om de schroeven er iets makkelijker in te schroeven.

Wanneer ik een schroef in het karton wil schroeven heb ik een speciale schroevendraaier nodig. Je moet hier wel wat kracht voor zetten. Maar dit lukt kleuters samen wel! Dit materiaal daagt echt uit om je fantasie te gebruiken en er van alles van te maken!

Ik raad je wel aan om samen met de kleuters het materiaal eerst te verkennen voor je ze er zelfstandig mee laat spelen. Anders is mijn ervaring dat kleuters er snel op uitgekeken zijn.

Op deze manier maak je van karton, wat je ook weg kunt gooien, weer iets nieuws. Echt super gaaf. Een aanrader om in elke bouwhoek te hebben!

Wat is Make do?

Wanneer ik mijn setje makedo open zitten er de volgende dingen in:

  • 1x schroevendraaier
  • 21x kleine schroeven
  • 7x grote schroeven
  • 1x zaag

Ook heb ik een extra tooltje erbij gekregen een soort geel ringetje waarmee ik ook kan schroeven en gaatjes kan maken voor de schroeven.

Met de zaag kun je op eenvoudige wijze door het karton heen zagen. Je hebt twee soorten zaagtanden op je zaag zitten. Daar kun je een keuze uit maken.

Achterop de zaag zit ook een soort prikertje. Hiermee kun je gaatjes in het karton prikken. Dit kan handig zijn voor je gaat schroeven. Zo maak je het iets makkelijker om in het karton te schroeven.

Met de speciale schroevendraaier en schroeven kun je in het karton schroeven. Je hebt twee maten schroeven. Je kunt zo kiezen welke schroef het meest passend is voor jouw bouwsituatie.

Op de website van makedo kun je diverse voorbeelden vinden. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen fantasie de vrije loop laten gaan!

Tip’s voor in de Klas

Mijn tip voor bij de kleuters is om diverse stukken kleiner karton te hebben wat de kleuters kunnen gebruiken. Zagen kunnen ze dan nog steeds maar het is iets minder groot. Een grote doos klein zagen kost veel moeite. En ik merk dat het bij kleuters vaak te lang duurt. Door ze diverse stukken karton te geven kunnen ze zelf aan de slag.

Begeleid in eerste instantie het spel een beetje door ze te helpen met hoe alles werkt. Maar als ze dat eenmaal weten kunnen ze los!

Dit kan wat mij betreft prima in de bouwhoek!

 

Leave a Reply