De Voorleeshoek

Posted by on feb 16, 2018 in Digibord | No Comments
De Voorleeshoek

Een tool vol met voorleesverhalen!

Leeftijd: 3 – 7 jaar
Waar: zoek in de Gynzy digibordsoftware naar de voorleeshoek

De Tool

Gynzy heeft weer een nieuwe tool gemaakt! Deze keer is het een tool in samenwerking met de voorleeshoek.

Wanneer je voor deze tool kiest dan worden je door Anouk allemaal prentenboeken voorlezen. Omdat het nu winter is, zijn er 6 verschillende winterprentenboeken beschikbaar.

Je kunt de prentenboeken op fullscreen afspelen. Tijdens het voorlezen van het prentenboek komt Anouk, de gene die het prentenboek voorleest, ook regelmatig in beeld.

Tips voor in de Klas

Je kunt deze prentenboeken natuurlijk met de hele klas bekijken. Tijdens het kijken van het prentenboek kun je deze ook af en toe stil zetten en kinderen vragen stellen over het prentenboek.

Een andere mogelijkheid is om een aantal kinderen het prentenboek wat je binnenkort in de kring gaat voorlezen. Alvast ene keer te luisteren via de computer. Op deze manier zijn ze al een beetje voorbereid op wat komen gaat.

Wanneer je prentenboeken gaat voorlezen is het belangrijk om vragen te stellen. Deze vragen kun je op verschillende niveaus stellen. Daarom ontwikkelde uitgeverij Pica in 2015 de vragenkaart. Deze kun je heel goed gebruiken in combinatie met de tool van de voorleeshoek! Hiervoor is het belangrijk dat je van te voren het prentenboek al een keer bekeken hebt. Want dan weet je precies waar je de opname even stil moet zetten.

Download de vragenkaart.

Wat leer je van deze Tool?

Van deze tool leren kinderen heel erg veel. Als je naar de kerndoelen kijkt leren ze:

Kerndoel 1
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.

Waarbij de focus in combinatie met deze app ligt op:

  • Gebruik: korte monologen, (interactief) voorgelezen teksten

Verder leer je van deze app:

  • Concentreren op een verhaal
  • Luisteren naar een verhaal
  • Nieuwsgierigheid ontplooien
  • Kritisch kijken naar afbeeldingen

En verder moet je gewoon heel erg genieten van deze tool!

Mijn Mening

Ik vind dit echt een mooie tool! Gaaf dat deze geïntegreerd is binnen Gynzy. Ik merk wanneer ik deze tool in de klas gebruik dat kinderen het fijn vinden om naar de verhalen te luisteren. De boeken worden voorgelezen met een prettige stem. Ik vind het leuk dat de voorleesster ook af en toe even in beeld komt! Dan heb je er toch een beetje een beeld bij.

Wat ik verder als leerkracht leuk vind is dat je deze tool op diverse manieren kunt inzetten. Met dit in het achterhoofd maakt dat deze tool een stuk breder dan alleen maar een leuk verhaal kijken!

Op de website van de voorleeshoek kun je ook een abonement afsluiten zodat je nog meer prentenboeken voorgelezen kunt krijgen. Misschien interessant voor scholen?

Ik hoop dat de boeken in de tool steeds worden aangepast aan het seizoen! Zo blijft de tool binnen Gynzy lekker actueel. Een echte aanrader om in de klas te gebruiken!

 

Leave a Reply