Blue Bot met TacTile reader

Posted by on apr 22, 2018 in Bee Bot | No Comments
Blue Bot met TacTile reader

Leeftijd: 4 – 12 jaar
Koop de Blue Bot
Koop de TacTile reader

De Blue Bot

Al eerder schreef ik over de Bee Bot. De Blue Bot is eigenlijk de grotere broer van de Bee Bot. Deze heeft een aantal extra’s een van deze extra’s is dat de Blue Bot, hoe kan het ook anders met deze naam, bluebooth heeft! En juist daardoor kan deze koppelen met de tactile rader.

Een Bee Bot is een doorzichtige robot.Het is niet zo maar een robot, nee het is een programmeerbare robot voor het basisonderwijs. Door met de Blue Bot aan de slag te gaan leren kinderen op een leuke wijze programmeren. Ook werk je aan het ruimtelijk inzicht met de Blue Bot.

Om de Ble Bot te laten doen wat jij wilt moet je commando’s ingeven. Deze commando’s zijn:

  • Naar voren
  • Naar achteren
  • Draai naar links
  • Draai naar rechts

Deze commando’s voer je boven op de Blue Bot in, hier zitten de knoppen. Ook zitten er nog drie andere knoppen die je helpen bij het programmeren:

  • Clear of kruisje: Hiermee wis je alle ingevoerde commando’s
  • Pauze of pauze teken: Hiermee pauzeer je de Blue Bot
  • Go: Hiermee start je de Blue Bot en gaat de Bee Bot de door jouw ingegeven commando’s uitvoeren

Door de Blue Bot commando’s te geven gaat de Blue Bot doen wat jij wilt.

De TacTile Reader

Omdat de Blue Bot bluetooth heeft kan deze verbonden worden met de Tactile Reader. In de Tactile reader leg je kaartjes met daarop pijlen. Elke pijl is een stap van de Blue Bot. Door de pijlen op de juiste manier neer te leggen creƫer je een route voor de Blue Bot.

Wanneer je deze route vervolgens naar de Blue Bot stuurt gaat de Blue Bot deze route lopen. Elke keer als er een kaartje aan de beurt is zie je op de reader welk kaartje dit is, deze krijgt dan een gekleurde stip op de reader.

Wanneer de Blue Bot de route niet loopt zoals jij dat hebt bedacht kun je aan de kaartjes in de reader precies zien wat er fout is gegaan. Vanuit daar kun je verder werken.

Tips voor in de Klas

Behorende bij de Bee Bot maakte ik verschillende lessenseries. Deze lessenseries zijn ook voor de Blue Bot te gebruiken! De lessenseries bestaan altijd uit een vast stramien. Ik maak kaarten voor de mat. En ik maak opdrachtkaarten. Deze opdrachtkaarten kunnen kinderen onder begeleiding of zelfstandig maken. Tegenwoordig heb ik ook rekenmateriaal voor de Bee & Blue Bot ontwikkeld. Deze kun je ook gebruiken.

 

 

 

Ik raad bij de Blue Bot aan om eerst zelf de Blue Bot samen met de tactile reader goed door te krijgen. Wanneer je de Blue Bot en de tactile reader goed door hebt zou ik deze aanbieden in de kleine kring. Aan een stuk of 3 leerlingen. Ik zou eerst de Blue Bot met de leerlingen verkennen. En ze vervolgens samen met jou de opdrachten laten verkennen.

De lijn in mijn klas liep zo. Eerst stap je voor stapje programmeren naar een bepaald vakje. Daarna een stukje rechtuit in een keer programmeren. En vervolgens de hele route in een keer programmeren. Dit klinkt heel simpel maar je bent hier best wat tijd mee bezig.

Wat leer je van de Blue Bot

Als we naar de kerndoelen kijken leer je van de Blue Bot het volgende:

Kerndoel 23
De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Kerndoel 24
De leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.

Kerndoel 25
De leerlingen leren aanpakken bij het oplossen van rekenwiskundeproblemen te onderbouwen en leren oplossingen te beoordelen.

Kerndoel 32
De leerlingen leren eenvoudige meetkundige problemen op te lossen.

Kerndoel 33
De leerlingen leren meten en leren te rekenen met eenheden en maten, zoals bij tijd, geld, lengte, omtrek, oppervlakte, inhoud, gewicht, snelheid en temperatuur.

Mijn Mening

Wat een leuk speelgoed is de Blue Bot zeg! De combinatie met de tatile reader is helemaal super wat mij betreft!

Wat mij wel meteen opviel bij de introductie van de Blue Bot was dat kinderen aansturing nodig hebben om met de Blue Bot aan de slag te gaan. Ze hebben gerichte opdrachten nodig om er voor langere tijd mee bezig te zijn. Deze opdrachten maak ik nu zelf aan de hand van het thema waar we mee werken. Dit werkt echt super goed.

Het mooie aan de combinatie met de tactile reader vind ik dat je goed kunt zien bij welke opdracht de Blue Bot is. Zo krijgen kinderen echt inzicht in wat ze doen met de Blue Bot. Ze zien door middel van een rode stip op de reader precies bij welke stap de Blue Bot is. Wanneer je dan een foutje hebt gemaakt in je route is het meteen duidelijk waar dit gebeurt is.

Ik hoop dat jullie nu een duidelijker beeld hebben gekregen van wat de Blue Bot is!

De enige tip die ik heb voor leerkrachten die met de Blue Bot in hun klas willen gaan werken is dat je voldoende materiaal moet hebben.

 

Leave a Reply