Aan de slag met de Notitie App

Posted by on apr 22, 2018 in Materiaal | No Comments
Aan de slag met de Notitie App

 

Op elke iPad zit een app waarin je notities kunt maken. Maar wat kun je daar mee bij de kleuters? Nou heel veel! Ik, Eveline Kaleveld, ga het je hieronder verder toelichten.

Tekenen

Als je de notitie app opent dan zie je rechts onderin een pennetje staan. Zodra je hierop tikt komen er verschillende soorten ‘potloden’ naar voren en zie je een aantal beschikbare kleuren. De eerste mogelijkheid die je dan hebt is om de kleuters uit je klas een tekening te laten maken op het blanco notitievel. Door linksboven in het scherm op de twee pijltjes te tikken, word je notitievel ook nog eens een stuk groter.

Foto’s bewerken

Er zijn nog meer mogelijkheden binnen de notitie app op de iPad! Je kunt namelijk met het ‘plusje’ onderin ook foto’s aan het notitievel toevoegen. Je kunt in deze foto’s tekenen door dubbel te tikken op de foto en rechtsboven het pennetje te kiezen. Dit geeft je natuurlijk heel veel mogelijkheden. Zo kun je de kleuters de opdracht geven om een selfie te maken waarbij ze zichzelf een gek hoedje opzetten of waarin ze tekenen hoe ze eruit zien als ze bijvoorbeeld een brandweerman zijn. Zodra je dan op ‘gereed’ drukt gaat de foto weer terug naar de normale grootte en staan je aantekeningen erbij. Alles wordt dus automatisch opgeslagen.

Er is nog meer!

Nu hoor ik je denken… “Is dat alles?” Nee er kan nog meer! Stel dat je een uitstapje maakt en je hebt de foto’s hiervan ook in de notitie app geplaatst dan kun je deze weer bewerken door twee keer op de foto te tikken. Rechtsonder heb je dan een plusje staan en hier zie je nog meer opties; zo kun je bijvoorbeeld een tekst bij je foto typen of tekstballonnen bij een foto plaatsen. Op deze manier kun je samen met de kleuters een verhaal bij elke foto creëren en dat is natuurlijk leuk om te delen met ouders!

Schrijfpatronen

De laatste mogelijkheid die ik in de klas gebruikt heb, is een werkblad met een schrijfpatroon toevoegen aan de notitie app. Door twee keer op de foto te tikken kun je er met een door jouw gekozen gekleurde soort pen in schrijven. Wanneer je een ‘stylus’ gebruikt (pen om op de iPad mee te schrijven) die speciaal voor kleuters is, kun je de kleuters zelf het schrijfpatroon laten maken. Natuurlijk moet je dit ook nog steeds op papier doen maar op deze manier heb je een extra mogelijkheid gecreëerd om te oefenen met een pengreep. Dit is weer een andere manier van oefenen.

Een op het oog ‘saaie’ app kan toch volop mogelijkheden bieden om in de klas te gebruiken. Hopelijk heeft dit artikel je voldoende inspiratie opgeleverd en kun je ermee aan de slag. Wellicht heb je zelf nog meer ideeën, dan hoor ik deze natuurlijk graag!

Leave a Reply